Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Ίδρυση14  Δεκεμβρίου 1950
ΈδραΓενεύη
ΜητρικήΟργανισμός Ηνωμένων Εθνών
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube Σελίδα στο Linkedin
Commons page Πολυμέσα

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (αγγλ. Office of the United Nations High Commissioner for Refugees, UNHCR) είναι η Υπηρεσία του ΟΗΕ που παρέχει βοήθεια και προστασία στους πρόσφυγες. Ιδρύθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1950 από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και άρχισε να λειτουργεί το 1951. Έχει έδρα την Γενεύη της Ελβετίας.

Σκοπός της οργάνωσης σύμφωνα με την ιδρυτική της Διακήρυξη καθώς και την Σύμβαση σχετικά με το καθεστώς των προσφύγων η οποία εγκρίθηκε στις 25 Ιουλιου 1951 απ΄ την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είναι "να διασφαλίζει ότι κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να ζητήσει άσυλο και να βρει καταφύγιο σε μια άλλη χώρα, με την προοπτική του εθελοντικού επαναπατρισμού, της τοπικής ένταξης στη χώρα ασύλου ή της μετεγκατάστασης σε τρίτη χώρα".

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1954 και το 1981.

Από τις 11 Νοεμβρίου 2015 ύπατος αρμοστής είναι ο Ιταλός Φίλιππο Γκράντι

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ συνεργάζεται με γνωστά πρόσωπα του καλλιτεχνικού κόσμου που βοηθούν στην ευαισθητοποίηση του κοινού και ονομάζονται Πρεσβευτές Καλής Θέλησης. Γνωστοί Πρεσβευτές Καλής Θέλησης είναι η Αντζελίνα Τζολί, ο Μπεν Στίλερ, η Cate Blanchett και ο Γιώργος Νταλάρας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]