Όρος Τρόμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 77°31′S 168°32′E / 77.517°S 168.533°E / -77.517; 168.533

Αυτό το λήμμα αφορά το ηφαίστειο στην Ανταρκτική. Για το βουνό των ΗΠΑ, δείτε: Όρος Τέρορ.
Όρος Τρόμος
Τα όρη Τρόμος (δεξιά) και `Ερεβος (αριστερά), όπως φαίνονται από τη χερσόνησο του Χατ Πόιντ στη Νήσο Ρος
Χάρτης
Ύψος3.230 μέτρα[1]
ΟροσειράΥπερανταρκτικά Όρη
ΉπειροςΑνταρκτική

Το όρος Τρόμος (Mount Terror) είναι ένα μεγάλο εσβεσμένο ασπιδοειδές ηφαίστειο που σχηματίζει το ανατολικό μέρος της Νήσου Ρος, στην Ανταρκτική. Το ύψος του είναι 3.262 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το όρος Τρόμος έχει πολυάριθμους κώνους στάχτης και θόλους στις πλαγιές του, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από χιόνια και πάγους. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο από τα 4 ηφαίστεια που σχηματίζουν τη Νήσο Ρος και η φήμη του επισκιάζεται κάπως από το υψηλότερο από αυτά, το Όρος Έρεβος, σε απόσταση 30 km προς τα δυτικά.[2] Το ηφαίστειο πήρε το όνομά του το 1841 από τον σερ Τζέιμς Κλαρκ Ρος προς τιμή του δεύτερου πλοίου του, του HMS Terror. Ο κυβερνήτης του πλοίου, Φράνσις Κρόζιερ, ήταν στενός φίλος του Ρος.

Χάρτης της Νήσου Ρος (κλίμακα 1:250.000)

Τα ηφαίστεια της νήσου Ρος είναι τα νοτιότερα της Γης. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες της κορυφής του όρους Τρόμος είναι 77°31΄ νότιο πλάτος και 168°32΄ ανατολικό μήκος.

Τα πετρώματα κοντά στην κορυφή του όρους δεν έχουν μελετηθεί, αλλά δείγματα από χαμηλότερα σημεία υποδεικνύουν ηλικία του ηφαιστείου από 820 χιλιάδες μέχρι 1,75 εκατομμύριο έτη. Το όρος Τρόμος δεν φέρει ίχνη ηφαιστειακής δραστηριότητας πιο πρόσφατης από τις ηλικίες αυτές.

Η πρώτη ανάβαση του όρους έγινε από μία νεοζηλανδική αποστολή το έτος 1959.

Το όρος Τρόμος έδωσε με τη σειρά του το όνομά του στα παρακάτω γειτονικά τοπωνύμια:

  • Ακρωτήριο του Τρόμου (Terror Point): Ακριβώς κάτω από το όρος Τρόμος, σχηματίζει το ανατολικό όριο του κόλπου Φογκ της Νήσου Ρος. Το όνομα αυτό χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από μέλη της Βρετανικής Εθνικής Αποστολής στην Ανταρκτική (British National Antarctic Expedition), το 1901–04.
  • Σάγμα του Τρόμου (Terror Saddle): Το ένα από τα τρία εξέχοντα σάγματα της Νήσου Ρος, ευρισκόμενο ανάμεσα στο όρος Τέρα Νόβα και στο όρος Τρόμος, στα δυτικά του δεύτερου.
  • Παγετώνας του Τρόμου (Terror Glacier): Μεγάλος παγετώνας ανάμεσα στο όρος Τέρα Νόβα και στο όρος Τρόμος, που ρέει προς τα νότια, μέχρι τον ανοικτό όρμο Γουίντλες. Ονομάσθηκε έτσι από τον A.J. Heine της αποστολής της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Νέας Ζηλανδίας (NZGSAE), το 1962–63, εξαιτίας της σχέσεώς του με το όρος Τρόμος.

Αναφορές στη λογοτεχνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τα όρη Έρεβος και Τρόμος αναφέρονται στη νουβέλα του 1936 At the Mountains of Madness του Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ.
  • Ειδικά το όρος Τρόμος είναι μία από τις τοποθεσίες όπου διαδραματίζεται η υπόθεση του μυθιστορήματος του 2004 State of Fear του Μάικλ Κράιτον.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • LeMasurier, W.E. (1990). Volcanoes of the Antarctic Plate and Southern Oceans. American Geophysical Union. σελ. 512. ISBN 0-87590-172-7.  Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (βοήθεια)