Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Το επίσημο λογότυπο του Ιδρύματος.
ΣυντομογραφίαΙΜΕ
Ίδρυση1993
ΙδρυτήςΛάζαρος Δ. Εφραίμογλου
ΤύποςΝΠΙΔ
ΈδραΑθήνα, Ελλάδα
ΠεδίαΕλληνικός Πολιτισμός
Ιστότοποςfhw.gr ime.gr

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) με έδρα την Αθήνα (αγγλικά Foundation of the Hellenic World) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός με απώτερο σκοπό τη διατήρηση και παρουσίαση μέσω τεχνολογιών της ιστορίας και του πολιτισμού του Ελληνισμού εκτός και εντός Ελλάδας.[1]

Αποτελεί έμπνευση του επιχειρηματία Λάζαρου Εφραίμογλου (1932-2013), ο οποίος και το χρηματοδότησε. Η ίδρυσή του κυρώθηκε το 1993 με νόμο της Βουλής των Ελλήνων.

Σκοπός του Ιδρύματος είναι να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη και την ελληνική παράδοση, και να προάγει την οικουμενική διάσταση του Ελληνισμού. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιεί σύγχρονες μεθόδους, όπως τρισδιάστατα γραφικά, εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας και αλληλεπιδραστικές εκθέσεις.

Μεταξύ των δραστηριοτήτων του συγκαταλέγεται το Κέντρο Πολιτισμού και Μουσείο «Ελληνικός Κόσμος»[2] (Πειραιώς 254, Ταύρος) (το οποίο περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους, το θέατρο εικονικής πραγματικότητας «Θόλος»[3], δύο θεατρικές αίθουσες[4] συνολικής χωρητικότητας 1400 θεατών καθώς και άλλους εκπαιδευτικούς χώρους), αναπαραστάσεις εικονικής πραγματικότητας αρχαίων ελληνικών πόλεων και μνημείων[5] καθώς και η Εγκυκλοπαίδεια του Μείζονος Ελληνισμού[6].

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • περ. Τα νέα του Ελληνικού Κόσμου [7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]