Έρουλοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης της Σκάντζα. Η πατρίδα των Ερούλων απεικονίζεται στη νότια Σουηδία

Οι Έρουλοι ήταν γερμανικό φύλο της αρχαιότητας που προερχόταν πιθανώς από τη Σκανδιναβία. Τον 3ο αιώνα μ.Χ. , φεύγοντας από την περιοχή τους, εισέβαλαν στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Απωθώντας τους Οστρογότθους, επέδραμαν μεταξύ άλλων πόλεων στην Αθήνα (267) πυρπολώντας τα μνημεία της, από τα οποία λιγοστά σώθηκαν, ανάμεσά τους ο ναός του Ηφαίστου (Θησείο), το Ρολόι του Ανδρόνικου Κυρρήστου (Αέρηδες), το Πάνθεον κ.α.[1]. Οι Έρουλοι δεν εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα.[2] Η επιδρομή τους στην πόλη καταγράφηκε από τον Αθηναίο ιστορικό Πόπλιο Ερέννιο Δέξιππο.

Το βασίλειο των Ερούλων, που βρισκόταν στη περιοχή του ποταμού Έλβα, διαλύθηκε κατά τον 6o αιώνα, όταν τους διέλυσαν οι Λομβαρδοί, προγενέστεροι σύμμαχοί τους μεταξύ του 494 και 508[3].

Πόλεις που λεηλατήθηκαν από τους Έρουλους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Έρουλοι - Ygeiaonline.gr». ygeiaonline.gr. 25 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2016. 
  2. Χιώτη, Λαμπρινή (2018). Η επιδρομή των Ερούλων στην Αθήνα (267 μ.Χ.): συμβολή στη μελέτη των επιπτώσεων της επιδρομής και της ανασυγκρότησης της πόλης έως τα τέλη του 4ου αιώνα. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Φιλοσοφική. Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης. http://hdl.handle.net/10442/hedi/44214. 
  3. Sarantis σ. 366.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Sarantis, Alexander (2010), «The Justinianic Herules», Neglected Barbarians 
  • Steinacher, Roland (2010), «The Herules», Neglected Barbarians 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]