Ένωση Κομμουνιστών της Σερβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ένωση Κομμουνιστών της Σερβίας (σερβικά κυριλλικά: Савез комуниста Србије‎‎, σερβικά: Savez komunista Srbije‎‎) ήταν Σερβικό κόμμα, παρακλάδι της Ένωσης Κομμουνιστών της Γιουγκοσλαβίας, το μοναδικό νόμιμο κόμμα της Γιουγκοσλαβίας από το 1945 έως το 1990. Ιδρύθηκε το 1941 όταν η χώρα βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή.

Σύμφωνα με το νέο σύνταγμα που επικυρώθηκε το 1974 δόθηκε από το ομοσπονδιακή κόμμα μεγαλύτερη εξουσία στους διάφορους κλάδους του κόμματος σε επίπεδο δημοκρατίας. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έγινε αρχηγός του κόμματος. Ο Μιλόσεβιτς για να κατευναστεί τους εθνικιστές στη Σερβία μείωσε το επίπεδο αυτονομίας στις αυτόνομες επαρχίες του Κοσόβου και της Βοϊβοντίνας. Αυτή η πολιτική σύξησε τις εθνοτικές εντάσεις με τις άλλες δημοκρατίες και εθνικότητες. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 οι αυξανόμενες εθνοτικές εντάσεις μεταξύ των δημοκρατιών της Γιουγκοσλαβίας οδήγησε στη διάλυση του ομοσπονδιακού κόμματος.

Στις 27 Ιουλίου του 1990, συγχωνεύθηκε με πολλά μικρότερα κόμματα για να σχηματίσουν το Σοσιαλιστικό κόμμα της Σερβίας[1].

Κατά της ύπαρξής της η Ένωση Κομμουνιστών του Κοσσυφοπεδίου και η Ένωση Κομμουνιστών της Βοϊβοντίνα ήταν με αυτό «αναπόσπαστο τμήμα»[2].

Ηγέτες του κόμματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Yugoslavia The Old Demons Arise Αρχειοθετήθηκε 2008-12-15 στο Wayback Machine., TIME Magazine, August 06, 1990
  2. William B Simons & Stephen Write (Ed.). The Party Statutes of the Communist World. The Hague: Martinus Nijhoff Publishers. 1984. p. 489.