Έντουαρντ Λογουάσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Εντιμότατος
Έντουαρντ Λογουάσα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση26  Αυγούστου 1953
Αρούσα
Θάνατος10 Φεβρουαρίου 2024 (70 ετών)
Τζακάγια Κικουέτε Καρδιολογικό Ινστιτούτο στο Νταρ ες Σαλάμ
Χώρα πολιτογράφησηςΤανζανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΣουαχίλι γλώσσα
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Σουαχίλι γλώσσα
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Νταρ ες Σαλάμ
Πανεπιστήμιο του Μπαθ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαParty of the Revolution
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠρωθυπουργός της Τανζανίας (2005–2008)
μέλος της Εθνοσυνέλευσης της Τανζανίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Έντουαρντ Λογουάσα (Edward Ngoyayi Lowassa, 26 Αυγούστου 1953 - 10 Φεβρουαρίου 2024) ήταν ο πρωθυπουργός της Τανζανίας από το 2005 μέχρι το Φεβρουάριο του 2008, οπότε και εξωθήθηκε σε παραίτηση. Είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της αφρικανικής χώρας στην ιστορία της που παραιτήθηκε εξαιτίας σκανδάλου πλαστογραφίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1953. Σπούδασε Θεατρικές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο του Νταρ ες Σαλάμ και στη συνέχεια έλαβε Πτυχίο Μάστερς από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πολιτική πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1988 μέχρι την παραίτησή του από πρωθυπουργός υπηρέτησε σε διάφορα αξιώματα, όπως υπουργός Προεδρίας και υπουργός αρμόδιος για θέματα κτηνοτροφίας και υδάτινων πόρων. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1990. Ανέλαβε πρωθυπουργός στις 30 Δεκεμβρίου 2005.[1]

Παραίτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 8 Φεβρουαρίου 2008 ο Λογουάσα υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο έπειτα από εμπλοκή του σε σκάνδαλο απάτης. Συγκεκριμένα, το όνομά του αναφέρθηκε σε έκθεση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που ερευνά την εργολαβία που δόθηκε από την αμερικανική εταιρεία Richmond Development Company LLC του Τέξας προς την Εταιρεία Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος TANESCO). Σύμφωνα με την έκθεση, ο Λογουάσα είχε παραβεί τους κανονισμούς και χρησιμοποίησε τό αξίωμά του για να ευνοήσει την αμερικανική εταιρεία, η οποία επιπρόσθετα βρέθηκε ότι είχε πλαστά έγγραφα.

Προεδρικές εκλογές 2015[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις προεδρικές εκλογές του 2015 δεν ήταν υποψήφιος με το CCM όπως αναμενόταν, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από το κόμμα και να προσχωρήσει στο αντιπολιτευόμενο Chadema. Στις 4 Αυγούστου 2015 διορίστηκε ως υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, επικεφαλής ενός συνασπισμού αποτελούμενου από 4 κόμματα, μεταξύ των οποίων και του Chadema.[2] Ο Λογουάσα ήρθε 2ος στις εκλογές, με ποσοστό 39,97% και νικητή τον Τζον Μαγκουφούλι, υποψήφιο του CCM, ο οποίος απέσπασε το 58,46% των ψήφων.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απεβίωσε στο Τζακάγια Κικουέτε Καρδιολογικό Ινστιτούτο (JKCI) στο Νταρ ες Σαλάμ μετά από μακρά ασθένεια, σε ηλικία 70 ετών στις 10 Φεβρουαρίου 2024. Ο αντιπρόεδρος Φίλιπ Μπάγκο ανακοίνωσε τον θάνατο του Λογουάσα ζωντανά στην εθνική τηλεόραση.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Lowassa new PM", Guardian (IPP Media), 30 Δεκεμβρίου 2005.
  2. "Tanzanian opposition pick ex-prime minister for presidential race", AFP, 4-8-2015.
  3. «Tanzania's former Prime Minister Edward Lowassa dies at 70». The Citizen (στα Αγγλικά). 10 Φεβρουαρίου 2024. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2024. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]