Ένα σπίτι στο τέλος του κόσμου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα σπίτι στο τέλος του κόσμου
ΣυγγραφέαςΜάικλ Κάνινγκαμ
ΤίτλοςA Home at the End of the World
ΓλώσσαΑγγλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης7  Νοεμβρίου 1990
Μορφήμυθιστόρημα
ΤόποςΝέα Υόρκη[1]
LC ClassOL30837W
Πρώτη έκδοσηFarrar, Straus and Giroux

Το Ένα σπίτι στο τέλος του κόσμου (αγγλ. A Home at the end of the world) είναι μυθιστόρημα του βραβευμένου με Βραβείο Πούλιτζερ (Μυθοπλασίας) Αμερικανού συγγραφέα Μάικλ Κάνινγκαμ (Michael Cunningham). Ένα αφηγηματικό σε πρώτο πρόσωπο μυθιστόρημα, με τον αφηγητή να εναλλάσσεται σε κάθε κεφάλαιο. Ο Μπόμπυ και Τζόναθαν, οι δύο βασικοί χαρακτήρες του μυθιστορήματος, είναι και οι δύο βασικοί αφηγητές, η Άλις, μητέρα του Τζόναθαν και η Κλαιρ, έχουν τον ρόλο του αφηγητή σε ορισμένα από αυτά. Μέρος του μυθιστορήματος είχε δημοσιευθεί στον The New Yorker, είχε επιλεγεί δε, στα Καλύτερα Μικρά Διηγήματα του 1989 και είχε μεταδοθεί από τις συχνότητες του National Public Radio των Η.Π.Α.

Σύνοψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπόμπυ, μεγαλωμένος σε προάστιο του Κλήβελαντ στο Οχάιο, στις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70, ζει σε περιβάλλον εξαρτημένο από τις διασκεδάσεις της εποχής και τα ναρκωτικά. Υπήρξε μάρτυρας των θανάτων του μεγαλύτερου αδελφού του και της μητέρας του και την ίδια περίοδο γνωρίζεται στο σχολείο με τον Τζόναθαν, ο οποίος προέρχεται από μία μεσοαστική οικογένεια. Ο ξαφνικός θάνατος του πατέρα του ακολουθεί και ο Μπόμπυ βρίσκει καταφύγιο στην οικογένεια του Τζόναθαν, η οποία αναλαμβάνει την προστασία του. Η σχέση των δύο παιδιών εξελίσσεται σε σχέση βαθιάς φιλίας η οποία οδηγεί ακόμη και στον μεταξύ τους σεξουαλικό πειραματισμό. Η εξέλιξη της πλοκής τους βρίσκει, αρχές της δεκαετίας του ΄80 στην Νέα Υόρκη όπου ο Μπόμπυ εγκαθίσταται στο σπίτι του Τζόναθαν και της εκκεντρικής συγκατοίκου του Άλις. Ο Μπόμπυ και η Άλις γίνονται εραστές, παρόλο που αυτή δηλώνει ερωτευμένη και με τον Τζόναθαν και εκφράζει την επιθυμία της να αποκτήσει παιδί με αυτόν, γνωρίζοντας ότι ο Τζόναθαν είναι συνειδητοποιημένος gay. Ο Μπόμπυ και ο Τζόναθαν τρέφουν επίσης βαθειά συναισθήματα ο ένας για τον άλλον. Η Άλις μένει έγκυος και οι τρεις τους μετακομίζουν στο Woodstock ζώντας μαζί και μεγαλώνοντας την μικρή Ρεββέκα. Δημιουργούν μία ιδιότυπη οικογένεια προσπαθώντας να διαχειριστούν τις συναισθηματικές συνέπειες του ερωτικού τους τριγώνου μέχρι την φυγή της Άλις και τον υπονοούμενο θάνατο του Τζόναθαν.

Κινηματογραφική μεταφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κάνινγκαμ διασκεύασε το μυθιστόρημά του για την ταινία με τον ίδιο τίτλο, του 2004, σε σκηνοθεσία του Μάικλ Μάγιερ και με πρωταγωνιστές τους Κόλιν Φάρελ, Ρόμπιν Ράιτ Πεν, Ντάλας Ρόμπερτς και Σίσι Σπέισεκ

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ISBN 9780312424084