Άτλας (οροσειρά)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 31°03′43″N 07°54′58″W / 31.06194°N 7.91611°W / 31.06194; -7.91611

Άτλας
Το Τούμπκαλ
Χώρες Μαρόκο , Αλγερία Αλγερία , Τυνησία Τυνησία
Υψηλότερο ΣημείοΤζέμπελ Τούμπκαλ
Υψόμετρο4.167
Η οροσειρά του Άτλαντα
Η οροσειρά του Άτλαντα

Ο Άτλας είναι μια οροσειρά που εκτείνεται σε όλη την βορειοδυτική Αφρική, από το Μαρόκο μέχρι την Τυνησία, μέσω Αλγερίας. Έχει μήκος, περίπου, 2.500 χλμ. και αποτελείται από τρεις οροσειρές, παράλληλες μεταξύ τους, και χωρίζει τη Μεσόγειο και τις ακτές του Ατλαντικού από την έρημο Σαχάρα. Η ψηλότερη κορυφή είναι το Τζέμπελ Τούμπκαλ, με υψόμετρο 4.167 μέτρα στο νοτιοδυτικό Μαρόκο. Ο πληθυσμός στην οροσειρά του Άτλαντα είναι κυρίως Βέρβεροι.

Στην οροσειρά του Άτλαντα συναντώνται είδη φυτών και ζώων, τα οποία είναι μοναδικά στην Αφρική, πολλά από αυτά είναι απειλούμενα ενώ ορισμένα έχουν ήδη εξαφανιστεί. Μερικά από αυτά είναι ο Μακάκος Μπαρμπάρι, η αρκούδα του Άτλαντα (το μόνο είδος αρκούδας της Αφρικής, έχει εξαφανιστεί), η Βερβερική λεοπάρδαλη (έχει εξαφανιστεί), το βερβερικό ελάφι, το Βερβερικό λιοντάρι (έχει εξαφανιστεί στην άγρια ​​φύση), η οχιά του Άτλαντα, ο Κέδρος του Άτλαντα, η Μαύρη πεύκη κ.α.

Η οροσειρά του Άτλαντα μπορεί να διαιρεθεί σε τέσσερις επιμέρους περιοχές:

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Atlas Mountains της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).