Άρης Θεσσαλονίκης (πυγμαχία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Α.Σ. Άρης
Τμήμα Πυγμαχίας

Έτος ίδρυσης 1970
Πρόεδρος Τάσος Οικονόμου
Προπονητές Γκαβέζος Γιώργος, Κωστίδης Στέργιος
Έφοροι Δημαρέλης Αντρέας, Κάμος Γιώργος
Έδρα Γήπεδο Κλεάνθης Βικελίδης
κλειστό γυμναστήριο πυγμαχίας (θύρα 7)
Ενεργά τμήματα του Άρη Θεσ/νίκης
Ποδόσφαιρο (Ανδρών) Ποδόσφαιρο (Γυναικών) Μπάσκετ (Ανδρών)
Μπάσκετ (Γυναικών) Μπάσκετ με αμαξίδιο Βόλεϊ (Ανδρών)
Βόλεϊ (Γυναικών) Πόλο (Ανδρών) Πόλο (Γυναικών)
Xάντμπολ (Ανδρών) Xάντμπολ (Γυναικών) Χόκεϊ
Στίβος Κολύμβηση Ξιφασκία
Άρση Βαρών Πάλη Πυγμαχία
Κικ Μπόξινγκ Τζούντο Σκάκι
Κροσφιτ Esports

Το τμήμα πυγμαχίας του Άρη εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί ενεργό τμήμα του συλλόγου που δραστηριοποιείται στην πυγμαχία.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άνοδος και παρακμή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα εμφάνιζε δραστηριότητα ήδη από την περίοδο του Μεσοπολέμου (με τα κιτρινόμαυρα χρώματα αγωνίστηκε και διακρίθηκε ο σπουδαίος στην εποχή του εβραϊκής καταγωγής Σολομόν Αρούχ). Επίσημα ιδρύθηκε το 1970 μετά από πρωτοβουλία του προέδρου Νίκου Καμπάνη, έχοντας ως προπονητήριο το γυμναστήριο του Αλεξανδρείου Μελάθρου. Προπονητής ανέλαβε ο Μιχάλης Μπογδάνος, ο οποίος έφερε μαζί του αθλητές όπως ο Απόστολος Γασπαρίδης, ο Θεοδόσης Παπαβασιλείου, ο Παντελής Γκαβέζος, ο Γιώργος Ζαραλής, ο Χάρης Νεφρίδης, ο Φωκίων Νεφρίδης, ο Απόστολος Πύρος, ο Νίκος Μαλλίδης και ο Κώστας Ιακωβίδης, από το πρόσφατα διαλυθέν τμήμα πυγμαχίας του Ανατόλια. Την ίδια χρονιά, εγγράφηκαν στον σύλλογο αθλητές του ΠΟΕΘ όπως ο Γιώργος Χατζηευστρατίου, ο Βύρων Απηδόπουλος, ο Δημήτρης Γκαρίπης και ο Νίκος Παχατουρίδης. Η άμεση ενίσχυση του τμήματος οδήγησε στην μοναδική κατάκτηση του πανελληνίου πρωταθλήματος ανδρών το 1972, όταν ο Άρης ισοβάθμησε με τον Παναθηναϊκό.

Μέχρι το 1975, ο Χατζηευστρατίου κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος στην κατηγορία των 57 κιλών, κατακτώντας επίσης την έκτη θέση στους μεσογειακούς αγώνες του 1975 στο Αλγέρι, όπως και την όγδοη θέση στους ευρωπαϊκούς αγώνες του ίδιου έτους.

Η χρυσή εποχή του τμήματος διήρκεσε μέχρι το 1986, με μεγάλα αστέρια της ομάδας των Κώστα Σύρα στα 60 και 63,5 κιλά, τον Στέλιο Σταφυλαράκη στα 57 κιλά και τον Στέφανο Πουταχίδη στα υπερβαρέα. Η ομάδα του Άρη αποτέλεσε βασικό τροφοδότη της ελληνικής εθνικής ομάδας, με τον Σύρα να κατακτά δέκα συνεχόμενα πρωταθλήματα Ελλάδος, ενώ αναδείχθηκε τρίτος στους μεσογειακούς αγώνες του 1983, τρίτος στους βαλκανικούς του 1983 στην Αθήνα και δεύτερος στους βαλκανικούς του 1985 στην Σόφια και κατέκτησε την δεύτερη θέση στο παγκόσμιο στρατιωτικό πρωτάθλημα του 1981.

Από το 1987 και έπειτα, πραγματοποιήθηκε μία προσπάθεια ανανέωσης του τμήματος, με μεγάλο αστέρι τον Γιώργο Γκαβέζο, βασικό πρωταγωνιστή στο πανελλήνιο πρωτάθλημα μέχρι το 1997, αλλά και ονόματα όπως ο Στέργιος Κωστίδης, ο Νίκος Κακάνης, ο Παύλος Κεραμμυδάς, κ.α.. Το προπονητήριο του τμήματος μεταφέρθηκε σε κλειστό γυμναστήριο του γηπέδου Χαριλάου.

Το 1994, ο Άρης ίδρυσε το πρώτο πυγμαχικό τμήμα γυναικών στην Βόρεια Ελλάδα, το οποίο έφθασε στην δεύτερη θέση του πανελληνίου πρωταθλήματος το 2003.

Αναδιοργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1998, την τεχνική ηγεσία του τμήματος ανέλαβαν οι Γιώργος Γκαβέζος και Στέργιος Κωστίδης, αντικαθιστώντας τον επί τριάντα χρόνια προπονητή, Μιχάλη Μπογδάνο και σταθεροποιώντας το τμήμα στα δέκα κορυφαία της χώρας. Χαρακτηριστικό της αθρόας προσέλευσης αθλητών ήταν το γεγονός ότι το 2003 ο Άρης συμμετείχε με τους περισσότερους αθλητές από οποιονδήποτε άλλο σύλλογο στις εθνικές διοργανώσεις.

Στα επόμενα χρόνια, νέα ταλέντα έκαναν την εμφάνιση τους στις τάξεις του συλλόγου. Ο Αλέξης Ζαραντιασβίλι κατέκτησε την πέμπτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων του 2010, όπως και συνεχόμενα πανελλήνια πρωταθλήματα στην κατηγορία των + 91 κιλών. Ο Γιάννης Πάπικας κατέκτησε την πρώτη θέση στο πανελλήνιο ανδρών τρίτης κατηγορίας το 2011, την δεύτερη θέση στην β' κατηγορία το 2012 και την πρώτη θέση στα 75 κιλά στην β' κατηγορία το 2013. Ο Ηρακλής Δάμπλιας κατέλαβε την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα β' κατηγορίας στα 81 κιλά το 2011, ο Χρήστος Βλαχοδήμος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων στα 66 κιλά το 2011 και στα 70 κιλά το 2012, ο Βαγγέλης Ιατράκης την δεύτερη θέση του πανελλήνιου πρωταθλήματος πυγμαχίας νέων το 2013, ενώ ο Φώτης Αράπογλου κατέκτησε συνεχόμενα πανελλήνια πρωταθλήματα Ελλάδος στα 91 κιλά.

Η Γεωργία Βαχανίδου κατέκτησε την πέμπτη θέση στο πρωτάθλημα Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2010 στα 60 κιλά, την πρώτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα το 2011 και την δεύτερη θέση στο πανελλήνιο του 2012. Η Στέλλα Κοντούλη την πρώτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στα 75 κιλά το 2013, νικώντας την επίσης αθλήτρια του Άρη Κατερίνα Τσάμη, ενώ την επόμενη χρονιά πήρε την πρώτη θέση στα 69 κιλά.

Το 2014, στο πανελλήνιο πρωτάθλημα γυναικών, η Ελένη Οβσεπιαν ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας στην κατηγορία κορασίδων στα 66 κιλά, η Βασιλική Βλαχοδήμου στην κατηγορία νεανίδων στα 75 κιλά, η Κατερίνα Τσάμη κατετάγη δεύτερη στην κατηγορία των νεανίδων στα 75 κιλά και η Αφροδίτη Σιαπάτη στην κατηγορία γυναικών στα 57 κιλά, ενώ τα χάλκινα μετάλλια κατέκτησαν η Ανδρομάχη Κούγκα στα 60 κιλά και η Χαρά Γιάντση στα 69 κιλά στην κατηγορία γυναικών.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εφημερίδα "Μακεδονία", Φύλλο: 18/2/1977, Σελίδα: 4
  2. Εφημερίδα "Μακεδονία", Φύλλο: 18/2/1977, Σελίδα: 4
  3. Εφημερίδα "Μακεδονία", Φύλλο: 3/2/1972, Σελίδα: 8
  4. Εφημερίδα "Μακεδονία", Φύλλο: 3/2/1972, Σελίδα: 8

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]