Άννα Πορφυρογέννητη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άννα Πορφυρογέννητη
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Άννα Πορφυρογέννητη (Ελληνικά)
Γέννηση13  Μαρτίου 963[1]
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος1011 (περίπου)[2][3]
Κίεβο
Τόπος ταφήςΕκκλησία της Δεκάτης
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΑνατολικός Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςπαλαιά ανατολικοσλαβική γλώσσα
μεσαιωνική ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΒλαδίμηρος Α΄ του Κιέβου[3][4]
ΤέκναΜαρία Ντομπρονιέγκα του Κιέβου
ΓονείςΡωμανός Β´ και Θεοφανώ
ΑδέλφιαΒασίλειος Β´
Κωνσταντίνος Η΄
ΟικογένειαΜακεδονική Δυναστεία
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Για την ομώνυμή της κόρη του Λέοντα ΣΤ΄, δες Άννα της Κωνσταντινούπολης.

Η Άννα Πορφυρογέννητη (Анна Порфірогенета, 13 Μαρτίου 9631011) από τη Δυναστεία των Μακεδόνων, έγινε με τον γάμο της μεγάλη πριγκίπισσα του Κιέβου. Ήταν σύζυγος του μεγάλου πρίγκηπα Βλαδίμηρου Α' του Κιέβου[5]. Η Άννα ήταν κόρη του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Ρωμανού Β´ και της αυτοκράτειρας Θεοφανούς. Ήταν επίσης αδελφή του Αυτοκράτορα Βασιλείου Β΄ του Βουλγαροκτόνου και του Κωνσταντίνου Η´. Η Άννα ήταν «πορφυρογέννητη», δηλαδή γεννήθηκε κατά τη βασιλεία του Αυτοκράτορα, στο ειδικό πορφυρό δωμάτιο του βυζαντινού αυτοκρατορικού παλατιού. Το χέρι της Άννας θεωρήθηκε τόσο μεγάλο έπαθλο, που ο Βλαδίμηρος έγινε χριστιανός, μόνο και μόνο για να τη νυμφευτεί.

Ποτέ προηγουμένως μια πορφυρογέννητη δεν είχε παντρευτεί έναν βάρβαρο, μάλιστα ακόμη και προτάσεις γάμου από Φράγκους και Γερμανούς πρίγκιπες είχαν κατηγορηματικά απορριφθεί. Ούτε η Άννα επιθυμούσε αυτόν τον γάμο, και έδειξε μεγάλη δυσφορία στο ταξίδι της από την Κωνσταντινούπολη προς τη Χερσώνα, όταν πήγε για την τελετή του γάμου, που ακολούθησε τη βάπτιση του Βλαδίμηρου Α΄. Προφανώς τον επέβαλαν οι πολιτικοί λόγοι της σύναψης στενότερων σχέσεων μεταξύ του Βυζαντίου και του βασιλείου των Ρως. Ως αντάλλαγμα του γάμου του με την Άννα, ο Βλαδίμηρος Α΄ κατήργησε την θρησκευτική ελευθερία στο βασίλειο και επέβαλε τον χριστιανισμό στον λαό του. Από το γάμο της με το μεγάλο πρίγκηπα Βλαδίμηρο Α΄, η Άννα πήρε τον επίσημο τίτλο της μεγάλης πριγκίπισσας του Κιέβου, αλλά στην πράξη, όλοι την αποκαλούσαν «βασίλισσα» ή «τσαρίνα», αφού ήταν μέλος του βυζαντινού Αυτοκρατορικού οίκου. Η Άννα συμμετείχε ενεργά στον εκχριστιανισμό των Ρως: διατέλεσε θρησκευτικός σύμβουλος του Βλαδίμηρου και ίδρυσε πολλά μοναστήρια και εκκλησίες. Μερικοί μελετητές πιθανολογούν, πως χάρισε τρία παιδιά στον Βλαδίμηρο, ο οποίος ήταν διαβόητος για τον έκλυτο βίο του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 en.rodovid.org/wk/Person:883.
  2. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. 1069398969. Ανακτήθηκε στις 10  Ιανουαρίου 2016.
  3. 3,0 3,1 «Анна» (Ρωσικά) 1900.
  4. p22120.htm#i221196. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  5. Rosamond McKitterick, Timothy Reuter, The New Cambridge Medieval History: Volume 3, C.900-c.1024, σελ. 597, Cambridge University Press (1995) ISBN 9780521364478