Άννα Κουρή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άννα Κουρή
Γέννηση29  Ιουνίου 1966
Βελγικό Κονγκό
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
ΣπουδέςΓαλλική Ακαδημία Αθηνών.
Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη.
ΙδιότηταΗθοποιός και κριτικός θεάτρου
Εν ενεργεία1980 — σήμερα
Είδος τέχνηςΗθοποιός και κριτικός θεάτρου
Καλλιτεχνικά ρεύματαΚωμωδία, δράμα
Σημαντικά έργαΟι Μεν και οι Δεν,
Οι Τρεις Χάριτες,
Δεληγιάννειον Παρθεναγωγείον
ΒραβεύσειςΒραβείο για την ερμηνεία της στη σειρά Οι Μεν και οι Δεν.
Βραβείο καλύτερου τηλεοπτικού ζευγαριού, για τον ρόλο της στη σειρά Οι Μεν και οι Δεν, μαζί με τον Χάρη Ρώμα.
Τιμητικό βραβείο από τη Νομαρχία Χαλκιδικής.

Η Άννα Κουρή είναι Ελληνίδα ηθοποιός.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άννα Μαρία Κουρή γεννήθηκε από γονείς Έλληνες μετανάστες στο Βελγικό Κονγκό, όπου και πέρασε τα παιδικά της χρόνια, φοιτώντας σε γαλλικό σχολείο. Σε ηλικία 10 ετών, εγκαταστάθηκε μόνιμα με τους γονείς και την μεγαλύτερη αδερφή της, Άλκηστη, στην Αθήνα και στη συνέχεια φοίτησε στην Γαλλική Ακαδημία Αθηνών, από όπου αποφοίτησε παίρνοντας το Baccalauréat. Ένα χρόνο μετά, πήγε στη Γερμανία, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, για εκμάθηση της γλώσσας και έπειτα επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη και αποφοίτησε το 1982.[1]

Η καριέρα της στο χώρο του θεάματος ξεκίνησε το 1980, με τη συμμετοχή της στην κινηματογραφική ταινία «Ο Παρθενοκυνηγός», ενώ ήταν ακόμα μαθήτρια στη δραματική σχολή, και μέσα στο 1981 άρχισε και τους πρώτους τηλεοπτικούς της ρόλους, σε δύο σειρές της ΕΡΤ. Μετά την αποφοίτησή της, έκανε το ντεμπούτο της και στο θέατρο, στην παράσταση «Η σπασμένη στάμνα» με τον θίασο του Λευτέρη Βογιατζή, τη σεζόν 1982 - 1983. Έγινε δημοφιλής στο ευρύ κοινό από τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στη σειρά Οι Μεν και οι Δεν, ως Βάνα Δάγκα, αν και είχε αρχίσει να γίνεται ευρύτερα γνωστή ήδη από τις Τρεις Χάριτες, ως Τέτη Παπαχαρίτου, δηλαδή η τηλεοπτική κόρη της Άννας Παναγιωτοπούλου.

Εκτός από κωμικούς ρόλους, έχει ενσαρκώσει και δραματικούς, όπως εκείνον στο επεισόδιο «Ο Δράκος» της σειράς Ανατομία ενός εγκλήματος του Πάνου Κοκκινόπουλου, και εκείνους στα επεισόδια «Ο ιππότης», «Στεγνό καθάρισμα» και «Τρωικός πόλεμος» της σειράς Κόκκινος Κύκλος επίσης του Πάνου Κοκκινόπουλου, καθώς και σε κάποια θεατρικά έργα. Δημοφιλής τηλεοπτικός ρόλος για εκείνη, που μάλιστα συνδύαζε κωμικά και δραματικά στοιχεία, υπήρξε και αυτός της Mademoiselle Claire στη σειρά των Χάρη Ρώμα και Άννας Χατζησοφιά με τίτλο Δεληγιάννειον Παρθεναγωγείον. Με τον Χάρη Ρώμα, μάλιστα, εκτός από το Δεληγιάννειο και τους Μεν και Δεν, έχει συνεργαστεί και σε 4 θεατρικά έργα, με πιο πρόσφατο την παράσταση «Είδα τον Χάρη με τα μάτια μου». Το έργο αυτό παίχτηκε τις σεζόν 2011 - 2012 και 2012 - 2013, ενώ ο θίασος, εκτός από την Ελλάδα, έδωσε παραστάσεις και στην Κύπρο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά και στην Αυστραλία. Γενικότερα ως δίδυμο, εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να θεωρούνται από το κοινό ως ένα από τα πλέον δημοφιλή καλλιτεχνικά ζεύγη των νεότερων δεκαετιών.

Παράλληλα, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2015 έγινε για πρώτη φορά και κριτικός θεάτρου, ως μέλος της κριτικής επιτροπής στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας[2] (το οποίο είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου της χώρας[3][4]), θέση που διατήρησε και στα αντίστοιχα Φεστιβάλ του 2016,[5] του 2017,[6] του 2018,[7] του 2019[8] και του 2020.[9] Στη συνέχεια, ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής στους Πανελλήνιους Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων στης Σπερχειάδα του 2020,[10] του 2021[11] και του 2022.[12]

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος προγράμματος Ρόλος Κανάλι Σημειώσεις
1981 Μαρία Πάρνη --- ΕΡΤ Τηλεοπτικό ντεμπούτο. Από τις τελευταίες ασπρόμαυρες σειρές των πρώτων ετών της έγχρωμης από τον Ιανουάριο του 1979 ΕΡΤ, αλλά δεν έχει διασωθεί στο Αρχείο της ΕΡΤ.
1981 - 1982 Τραγουδιστάδες της λευτεριάς --- ΕΡΤ Έγχρωμη σειρά, αλλά δεν έχει διασωθεί στο Αρχείο της ΕΡΤ.
Ο πρώτος της πρωταγωνιστικός ρόλος που αναγραφόταν και στους τίτλους έναρξης των επεισοδίων.
1988 Το πήδημα του βατράχου Κάτοικος του χωριού ΕΤ1 Η σειρά είναι γνωστή και ως «Οι άποικοι».
1990 Η Αλτάνα της Πάργας Θεοδώρα ΕΤ2 Έπαιζε την μικρότερη από τις 7 κόρες της Αλτάνας και μάλιστα ως ηλικίας 13 ετών, σύμφωνα με το σενάριο.
1990 - 1992 Οι Τρεις Χάριτες Τέτη Παπαχαρίτου ΜΕGA Συμμετείχε σε 16 επεισόδια.
1993 - 1996 Οι Μεν και οι Δεν Βάνα Δάγκα - Ασπρολέοντα ΑΝΤ1 Πρωταγωνιστικός ρόλος. Η μακροβιότερη και πλέον επιτυχημένη σειρά όπου πρωταγωνίστησε.
1994 Ανατομία ενός εγκλήματος Αναγραφόταν στους τίτλους ως «παντρεμένη», δεν αναφέρθηκε όνομα. ΑΝΤ1 Επεισόδιο της τρίτης σεζόν: «Ο Δράκος», προβλήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1994.
1993 - 1996 Το Δις Εξαμαρτείν Βάνα (νοσοκόμα) & Γιολαντίτσα (φωνή) ΜΕGA Έκτακτες συμμετοχές, με ρόλο ταυτόσημο με αυτόν που είχε τότε στη σειρά Οι Μεν και οι Δεν, όπου και πρωταγωνιστούσε.
1996 Ντόλτσε Βίτα Λέλα ΜΕGA Συμμετείχε στο 39ο επεισόδιο (το πρώτο της δεύτερης σεζόν).
2000 Οι θειοσεβούμενοι Αλεξάνδρα STAR Πρωταγωνιστικός ρόλος, ως η ανηψιά της θείας του τίτλου.
2001 & 2002 Κόκκινος Κύκλος Γιώτα, Αλεξάνδρα & Μάγδα Μπασούλα (αντίστοιχα στο κάθε επεισόδιο) ALPHA Πρωταγωνιστικοί ρόλοι στα επεισόδια: «Ο ιππότης», «Στεγνό καθάρισμα» και «Τρωικός πόλεμος».
2004 - 2005 Ελιές θρούμπες Μαγδάλω ALTER Πρωταγωνιστικός ρόλος, ως υπάλληλος του σούπερ μάρκετ.
2005 Η Μαριάννα και οι κάμερες Μαριάννα Χαλκιαδάκη ALTER Ο ηγετικός ρόλος, αυτός που αναφέρεται στον τίτλο. Το έργο προβλήθηκε στις 16 Μαρτίου 2005, ως τηλεταινία στα πλαίσια της τηλεοπτικής σειράς «Μέχρι τρεις είναι δεσμός».
2007 - 2008 Δεληγιάννειον Παρθεναγωγείον Mademoiselle Claire Σταματοπούλου ΑΝΤ1 Πρωταγωνιστικός ρόλος, ως η μικτής καταγωγής καθηγήτρια γαλλικών στο ομώνυμο οικοτροφείο θηλέων.
2016 Μην αρχίζεις τη μουρμούρα Ντόρις (Θεοδώρα) ALPHA Έκτακτη συμμετοχή, ως η Ντόρις, η μητέρα του Νικήτα. Επεισόδιο 188, προβλήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2016.[13][14][15]
2022 Κι όμως είμαι ακόμα εδώ Αιμιλία Χατζή ΕΡΤ1 Γκεστ συμμετοχή σε 6 επεισόδια.

Σύμφωνα με την ίδια, ο ρόλος της στους Μεν και Δεν, ενώ την έκανε εξαιρετικά δημοφιλή, ωστόσο της προκάλεσε ζημιά στην μετέπειτα τηλεοπτική της καριέρα. Συγκεκριμένα, έχει δηλώσει στις περισσότερες συνεντεύξεις της από τη δεκαετία του 2000 μέχρι σήμερα, ότι τα πρώτα χρόνια μετά τους Μεν και Δεν, της ζητούσαν στην τηλεόραση μόνο ρόλους ίδιους με αυτόν της Βάνας Δάγκα, διότι ο ρόλος αυτός είχε κάνει τέτοια αίσθηση που είχαν νομίσει ότι μόνο τέτοιους ρόλους μπορούσε να παίξει, καθώς την είχαν ταυτίσει ως άνθρωπο στην πραγματική της ζωή με την Βάνα (κοινώς, ότι όπως ήταν ο ρόλος της, έτσι είναι και πραγματικά). Επειδή δεν τους δεχόταν αυτούς τους ρόλους, διότι φοβήθηκε τότε την τυποποίηση και ταύτιση (το γνωστό στα αγγλικά ως φαινόμενο typecasting), συνολικά έκανε λιγότερες σειρές από όσες θα μπορούσε. Μάλιστα έχει επανειλημμένα τονίσει και ότι μια τέτοια εντύπωση, διαχρονικά, επικράτησε και στο κοινό που την γνώρισε μέσα από την τηλεόραση, καθώς λόγω της αίσθησης που έκανε ο ρόλος αυτός και των διαρκών επαναλήψεων της σειράς για πολλά χρόνια, η κοινή γνώμη την είχε σταθερά ταυτίσει με τον ρόλο της Βάνας. Ως αποτέλεσμα, μολονότι η ηθοποιός έκανε και σε άλλες σειρές πρωταγωνιστικούς ρόλους, το ευρύ κοινό διατήρησε στη μνήμη του την Βάνα Δάγκα και δυσκολευόταν να την αποδεχτεί σε κάτι διαφορετικό. Αντιθέτως, όπως προσθέτει συχνά στις νεότερες συνεντεύξεις της, η τηλεοπτική αποχή της για πολλά έτη μετά το Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο δεν ήταν δική της επιλογή, αλλά αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης της χώρας από το 2009 και για 1 δεκαετία και της συνεπακόλουθης μείωσης της παραγωγής των εγχώριων σίριαλ στο ελάχιστο σε αυτό το χρονικό διάστημα, με συνέπεια τις μικρές πιθανότητες εξεύρεσης νέων τηλεοπτικών ρόλων - φαινόμενο που έπληξε και γενικότερα όλο τον κλάδο των Ελλήνων ηθοποιών κατά τη δεκαετία του 2010.[16][17][18][19]

Θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος θεατρικής παράστασης Χώρος Ρόλος Σημειώσεις
1982–1983 Η σπασμένη στάμνα Θέατρο Οδού Κυκλάδων Λίζα (Α' δούλα) 2 Οκτωβρίου 1982–30 Απριλίου 1983. Μεταγενέστερα, η παράσταση παίχτηκε επίσης στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο της Χίου, στην Καλαμάτα και στα Ανώγεια Ρεθύμνου.
1983–1985 Οι Αγροίκοι Θέατρο Οδού Κυκλάδων Λουτσέτα Πρεμιέρα στις 25 Νοεμβρίου 1983.
1985–1986 Συμφορά από το πολύ μυαλό Θέατρο Οδού Κυκλάδων Λίζα Πρεμιέρα στις 18 Δεκεμβρίου 1985.
1986–1987 Επικίνδυνες σχέσεις Θέατρο Αθηνά Οκτώβριος 1986–Απρίλιος 1987.
1988
Ο Χορός του Οζαλ...όγγου Θέατρο Παρκ Εύα Θερινή σεζόν του 1988. Επίσης, ήταν η μοναδική φορά που έχει κάνει επιθεώρηση.
1990–1991 Η σκιά του Μαρτ Απλό Θέατρο Τερέζ Από το όνομα του ρόλου της, ονόμασε Τερέζ την μικρή σκυλίτσα της, που απέκτησε τότε.
1991–1992 Διπλή απιστία Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας Σύλβια Πρεμιέρα στις 16 Νοεμβρίου 1991.
1994–1995 Ράφτης κυριών Θέατρο Γκλόρια Η πρώτη της θεατρική συνεργασία με τον Χάρη Ρώμα, μαζί με τον οποίο πρωταγωνιστούσε τότε στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά Οι Μεν και οι Δεν, ως το ζεύγος Δάγκα. Η παράσταση αυτή παίχτηκε τη δεύτερη σεζόν των Μεν και Δεν.
1995–1996 Μπαμ και κάτω Θέατρο Ιλίσια και Θέατρο Διάνα Άνναμπελ Φούλερ Διασκευή του θεατρικού έργου George Washington Slept Here του 1940, των George S. Kaufman–Moss Hart. Οι παραστάσεις άρχισαν στο θέατρο Ιλίσια και συνεχίστηκαν στο θέατρο Διάνα. Το ηγετικό καστ αποτελείτο από τους Χάρη Ρώμα, Άννα Κουρή, Στέλιο Μάινα και Τζόυς Ευείδη, που ήταν τότε οι πρωταγωνιστές της εξαιρετικά επιτυχημένης σειράς Οι Μεν και οι Δεν του 19931996. Η παράσταση παίχτηκε την τρίτη σεζόν των Μεν και Δεν. Επίσης, όπως είχαν δηλώσει τότε τηλεοπτικώς οι 4 ηθοποιοί, επέλεξαν σκόπιμα να την κάνουν μαζί, προκειμένου να τους δει το κοινό και τους 4 μαζί σε κάτι εντελώς διαφορετικό, σε μια προσπάθεια να σπάσουν την ακραία τυποποίηση και ταύτιση των πρωταγωνιστών με τους ρόλους της σειράς, που είχε επικρατήσει νοητά στο ευρύ κοινό.
1997–1998 Αναμείνατε στο ακουστικό σας Θέατρο Αποθήκη Ντενίζ Ντάβορικ 5 Νοεμβρίου 1997–Απρίλιος 1998.
1999–2000 Μια φορά στις ... δεκαπέντε Θέατρο Ακάδημος Σύλβια Οκτώβριος 1999–3 Μαΐου 2000.
2000–2001 Μια υπέροχη Κυριακή για εκδρομή Θέατρο Σταθμός Έλενα 1 Νοεμβρίου 2000–7 Απριλίου 2001.
2002–2003 Αθήνα–Μόσχα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης. Θεσσαλονίκη: Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης. Αθήνα: Θέατρο Τεχνοχώρος. Όλγα Κοζάνη: 15 και 16 Νοεμβρίου 2002.[20] Θεσσαλονίκη: 18 Δεκεμβρίου 2002–12 Ιανουαρίου 2003. Αθήνα: 15 Ιανουαρίου–6 Μαρτίου 2003. Σενάριο και σκηνοθεσία: Ευδόκιμος Τσολακίδης. Η κωμωδία αυτή έδινε μια εύθυμη «συνέχεια» στο έργο Τρεις αδελφές του Άντον Τσέχωφ, που είχε γραφτεί το 1900. Στο Αθήνα–Μόσχα, οι 3 πρωταγωνίστριες ήταν οι Άννα Κουρή (Όλγα), Κωνσταντίνα Μιχαήλ (Μάσσα) και Θάλεια Προκοπίου (Ειρήνα).
2004–2005 Ο Τζακ Νίκολσον έστριβε τα τσιγάρα Θέατρο Ρένα Βλαχοπούλου Κλαιρ 16 Δεκεμβρίου 2004–23 Απριλίου 2005. Ήταν το πρώτο έργο (θεατρικό ή τηλεοπτικό) μετά τη σειρά Οι Μεν και οι Δεν που η Άννα Κουρή συνεργάστηκε πάλι με τον Χάρη Ρώμα. Στην παράσταση, οι δύο ηθοποιοί έπαιζαν τους ηγετικούς ρόλους του πρωταγωνιστικού ζεύγους.
2006–2007 Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή Θέατρο Λαμπέτη 25 Οκτωβρίου 2006–19 Μαΐου 2007.
2007–2009 Σεσουάρ για δολοφόνους Θέατρο Αποθήκη Άντα 1η σεζόν: 12 Οκτωβρίου 2007–24 Απριλίου 2008. 2η σεζόν: 17 Οκτωβρίου 2008–28 Απριλίου 2009.
2011–2013 Είδα τον Χάρη με τα μάτια μου Θέατρο Αμιράλ Εύα Μπιρμπίλη–Θεοφράστου Νοέμβριος 2011–Σεπτέμβριος 2013. Αρχικά παίχτηκε στην Κύπρο και από τις 25 Δεκεμβρίου 2011 στην Ελλάδα, όπου έγιναν και πολλές εγχώριες περιοδείες. Η πρεμιέρα στο θέατρο Αμιράλ έγινε στις 11 Οκτωβρίου 2012, όπου συνεχίστηκε έως τις 30 Απριλίου 2013, και ακολούθησαν πολλές νέες περιοδείες έως τον Σεπτέμβριο, ενώ παίχτηκε και τον Απρίλιο του 2014 στο θέατρο Βεργίνα στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, έλαβαν χώρα και διεθνείς περιοδείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά και στην Αυστραλία. Σενάριο και σκηνοθεσία: Χάρης Ρώμας, ο οποίος και πρωταγωνιστούσε ηγετικά στο έργο, μαζί με την Άννα Κουρή.
2013–2014 Γάμοι, Κηδείες και δεν έχω τίποτα να φορέσω Booze Cooperativa και Θέατρο Badminton Loft Πολλαπλοί ρόλοι Φεβρουάριος 2013–Μάρτιος 2014. Η πρεμιέρα στον πολιτιστικό χώρο Booze Cooperativa έγινε στις 5 Φεβρουαρίου 2013 (για σχεδόν 3 μήνες, η ηθοποιός έπαιζε ταυτόχρονα και στο θεατρικό έργο Είδα τον Χάρη με τα μάτια μου) και η πρεμιέρα στο θέατρο Badminton Loft έγινε στις 12 Δεκεμβρίου 2013. Εκτός από τις 2 σεζόν στην Αθήνα, έγιναν και πολλές εγχώριες περιοδείες, ιδίως το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2013 μεταξύ των 2 κύκλων. Σενάριο και σκηνοθεσία: Άννα Χατζησοφιά.
2014–2015 Μάνα... Μητέρα... Μαμά ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου Βαρβάρα 19 Δεκεμβρίου 2014–8 Φεβρουαρίου 2015.
2016–2017 Ο Άη Βασίλης είναι σκέτη λέρα Θέατρο Βέμπο Τερέζ 5 Οκτωβρίου 2016–12 Φεβρουαρίου 2017. Διασκευή της γαλλικής μαύρης κωμωδίας του 1979, από τους Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου, οι οποίοι ανέλαβαν και τη σκηνοθεσία. Επίσης, ήταν το πρώτο θεατρικό έργο μετά την εποχή των Μεν και Δεν όπου οι πρωταγωνίστριες της τηλεοπτικής σειράς, Άννα Κουρή και Τζόυς Ευείδη, βρέθηκαν πάλι μαζί σε θεατρική παράσταση, 20 χρόνια μετά τη λήξη της αρχικής προβολής της σειράς αυτής, καθώς και της θεατρικής παράστασης «Μπαμ και κάτω».
2019 Φάλτσο Σοπράνο Αθήνα: Alhambra Art Theater (Θέατρο Αλάμπρα). Θεσσαλονίκη: Θέατρο Αμαλία. Ντόροθυ Αθήνα: 18–21 Νοεμβρίου 2019.[21] Θεσσαλονίκη: 13–19 Δεκεμβρίου 2019. Αρχικά, υπήρχε προοπτική να ξαναπαιχτεί στην Αθήνα την άνοιξη του 2020, αλλά ματαιώθηκε αναγκαστικά, λόγω της εισαγωγής της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και στην Ελλάδα και των σχετικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα από τον Μάρτιο του 2020 και μετά. Είδος: Κωμωδία–κοινωνικό. Η θεατρική παράσταση Φάλτσο Σοπράνο γράφτηκε από τον Peter Quilter, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο τον Νοέμβριο του 2005 και κέρδισε το βραβείο Ολιβιέ ως η καλύτερη κωμωδία της χρονιάς. Το έργο διηγείται την αληθινή ιστορία της Φλόρενς Φόστερ Τζέκινς, της χειρότερης σοπράνο στο κόσμο (στον ηγετικό ρόλο της σοπράνο η Ματθίλδη Μαγγίρα, ενώ η Άννα Κουρή έπαιζε την πιστή φίλη και οικονόμο–ακόλουθο της Φλόρενς).
2023 Κάθε πέρσι και του χρόνου Alhambra Art Theater (Θέατρο Αλάμπρα) Μάριον Μπρούστερ 24 Φεβρουαρίου–9 Απριλίου 2023[22] Είδος: Κωμωδία. Η θεατρική παράσταση Κάθε πέρσι και του χρόνου (Absurd Person Singular) γράφτηκε από τον Άλαν Αίκμπορν (Alan Ayckbourn), παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Library Theatre, Scarborough, Ηνωμένο Βασίλειο το 1972, έκανε πρεμιέρα στο Λονδίνο το 1973 και γνώρισε τεράστια επιτυχία, ενώ από το 1974 ξεκίνησε να παίζεται και στο Μπρόντγουεϊ, με αντίστοιχα μεγάλη επιτυχία.
2024 Κι από Σμύρνη... Σαλονίκη Θεσσαλονίκη: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Μορφούλα

Προκοπίου

12 Ιανουαρίου–2 Μαρτίου 2024. Είδος: Ιστορικό και κοινωνικό δράμα. Πρόκειται για την ιστορική συνέχεια του έργου Σμύρνη μου Αγαπημένη. Επίσης, θα παιχτεί μετά στη Λευκωσία, Κύπρος, καθημερινά το διάστημα 19–28 Μαρτίου 2024, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Σενάριο και σκηνοθεσία και ηγετικός ρόλος: Μιμή Ντενίση.

Όπου δεν αναγράφεται πόλη, σημαίνει ότι η παράσταση παίχτηκε σε θέατρο της Αθήνας.[23] Οι εξαιρέσεις αναφέρονται λεπτομερώς.

Τηλεοπτικό θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος
παράστασης
Τίτλος θεατρικής παράστασης Χώρος Τηλεοπτική
πρεμιέρα
1994 - 1995 Ράφτης κυριών Θέατρο Γκλόρια ΑΝΤ1, 1995
1995 - 1996 Μπαμ και κάτω Οι παραστάσεις άρχισαν στο θέατρο Ιλίσια και συνεχίστηκαν στο
θέατρο Διάνα. Η τηλεοπτική μετάδοση ήταν από το θέατρο Διάνα,
με πρώτη προβολή το 1996 και αρκετές επαναπροβολές της
μετάδοσης στα επόμενα χρόνια.
ΑΝΤ1, 1996
1999 - 2000 Μια φορά στις ... δεκαπέντε Θέατρο Ακάδημος ΑΝΤ1, 2001

Κινηματογράφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος ταινίας Ρόλος Σημειώσεις
1980 Ο Παρθενοκυνηγός Αλίκη Ο πρώτος, χρονολογικά, ρόλος στην καριέρα της. Σκηνοθεσία: Όμηρος Ευστρατιάδης.
1983 Ο άνθρωπος που το 'παιζε πολύ. Ζωή Έχει προβληθεί και με τον τίτλο «Τα λαγωνικά». Σκηνοθεσία: Όμηρος Ευστρατιάδης.
1985 Μετέωρο και σκιά Λιακοπούλου Πρεμιέρα τον Μάρτιο του 1985. Σενάριο και σκηνοθεσία: Τάκης Σπετσιώτης.
1985 Βαριετέ Η κόρη του κεντρικού
πρωταγωνιστή
Έχει προβληθεί και ως «Varieté». Σενάριο και σκηνοθεσία: Νίκος Παναγιωτόπουλος.
2017 Re-Action Guest συμμετοχή
ως ο εαυτός της
Η πρώτη ελληνική φιλοζωική ταινία μεγάλου μήκους. Πρεμιέρα στις 22 Οκτωβρίου 2017 (μη εμπορική ταινία, κατά συνέπεια δεν κόβονταν εισιτήρια). Τηλεοπτική πρεμιέρα στις 30 Δεκεμβρίου 2017 και ακολούθησε επαναπροβολή στις 4 Απριλίου 2018, όλες οι προβολές στο ΜΕGA.
2017 The Bachelor 2 Αρετή Πρεμιέρα στις 25 Δεκεμβρίου 2017. Σενάριο: Ρένα Ρίγκα και Κώστας Βαζάκας. Σκηνοθεσία: Γιάννης Παπαδάκος.

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Απόφοιτοι». Δραματική Σχολή Αθηνών "Γ. Θεοδοσιάδης". Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2020. 
  2. 16ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας.
  3. «Τα πάντα για το 18ο Φεστιβάλ! Η μεγαλύτερη Γιορτή του Ερασιτεχνικού Θεάτρου της χώρας γίνεται φέτος 18!»
  4. «Ο Επίλογος... τα πήρε όλα κι έφυγε».
  5. 17ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας.
  6. 18ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας.
  7. 19ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας.
  8. 20ό Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας.
  9. 21ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας.
  10. 3οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων στη Σπερχειάδα. 17 Σεπ. 2020.
  11. 4οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων στο θέατρο ΠΑΝΘΕΟΝ στη Σπερχειάδα. 21 Σεπ. 2021.
  12. Σπερχειάδα: Αφιερωμένοι στον Κώστα Καζάκο οι 5οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων. Σεπ 18, 2022.
  13. «Άννα Κουρή: Ο ρόλος της στην Μουρμούρα» Η Άννα Κουρή μιλά για τον νέο της ρόλο στην σειρά «Μην αρχίζεις την μουρμούρα».
  14. Το σχόλιο της Άννας Κουρή για τη συμμετοχή της στη «Μουρμούρα».
  15. Άννα Κουρή: «Είμαι από τους ηθοποιούς που αγαπούν πολύ την τηλεόραση».
  16. Άννα Κουρή - συνέντευξη στο περιοδικό «ΕΓΩ». 11 Οκτωβρίου 2012.
  17. Άννα Κουρή - συνέντευξη στην εκπομπή της Σταματίνας Τσιμτσιλή. 7 Νοεμβρίου 2012.
  18. Η Άννα Κουρή στην κάμερα του Happy Day: «Με δυσκολία μπόρεσα να το ξεπεράσω...» 16 Σεπτεμβρίου 2016.
  19. https://www.news247.gr/celebrities/ Άννα Κουρή: Η ζωή στο Κονγκό και η ανεργία - «Με στοίχειωσε ο ρόλος της Βάνας Δάγκα». 12 Απριλίου 2023.
  20. http://dipethekozanis.gr/ 2002–2003/ Αθήνα–Μόσχα.
  21. Αρχικά επρόκειτο να παιχτεί στην Αθήνα έως τις 5 Δεκεμβρίου 2019, για 7 παραστάσεις, αλλά διακόπηκε αιφνιδίως μετά από 3 παραστάσεις, λόγω διαφωνιών με τον παραγωγό.
  22. www.xo.gr/ ΚΑΘΕ ΠΕΡΣΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΤΟΥ ΑΛΑΝ ΑΙΚΜΠΟΡΝ.
  23. Οι θεατρικοί χώροι, οι παραστάσεις και οι ημερομηνίες είναι επαληθεύσιμες μέσω των δημοσιευμάτων του Αθηναϊκού τύπου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]