Άλτμυλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Άλτμιουλ)
Άλτμυλ
ΠηγέςFranconian Heights και Burgbernheim
ΕκβολέςΔούναβης
ΧώραΓερμανία
Μήκος227 χλμ
ΠαραπόταμοιWurmbach, Schwarzach, Weiße Laber, Kapellenbach, Möhrenbach, Störzelbach, Schambach, Hüttenbach, Gailach, Rohrach, Sulz, Mühlbach, Wachsteiner Bach, Weihergraben, Schambach, Schambach, Schlangenbach, Wieseth, Pfünz, Hagenbach, Hirschgraben, Kleiner Wurmbach, Augraben, Dittenheimer Mühlbach, Dornhauser Mühlbach, Filchenharder Graben, Heidweihergraben, Holzgraben, Hungerbach, Koppenweihergraben, Laubenzedeler Mühlbach, Lohgraben, Luisengraben, Lüßgraben, Meinheimer Mühlbach, Naßwiesengraben, Osinggraben, Pflaumfelder Graben, Postgraben, Steingraben, Vorderer Graben, Walder Altmühl, Walkmühlgraben, Weidachgraben, Wolfsgraben και Judengraben
Χάρτης

Ο Άλτμυλ είναι ποταμός στη Βαυαρία της Γερμανίας. Είναι αριστερός παραπόταμος του Δούναβη και έχει μήκος 230 χιλιόμετρα.

Γεωγραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πηγή του Άλτμυλ βρίσκεται κοντά στην πόλη Άνσμπαχ. Από εκεί ο ποταμός ρέει νοτιοανατολικά ως στενό ρυάκι και εισέρχεται στη λίμνη Άλτμυλζεε βόρεια της πόλης Γκουντσενχάουζεν. Μετά από εκεί το πλάτος του ποταμού αυξάνεται, καθώς διαρρέει τον Φραγκονικό Ιούρα. Έπειτα εισέρχεται στο φυσικό πάρκο της κοιλάδας του Άλτμυλ, το οποίο είναι φημισμένο για τη φυσική ομορφιά του.

Ο ποταμός περνάει τις πόλεις Τρόιχτλινγκεν και Άιχστετ, ενώ μετά την κώμη Ντίτφουρτ η κοίτη του ποταμού έχει ισιωθεί και έχει ενσωματωθεί σε ένα κανάλι το οποίο ενώνει τον ποταμό Μάιν με τον ποταμό Δούναβη (Κανάλι Ρήνου-Μάιν-Δούναβη). Το κανάλι άνοιξε το 1992 και έχει αλλάξει κατά πολύ το ανατολικό μέρος της κοιλάδας του ποταμού, ενώ αποτελεί το πρώτο κανάλι πανευρωπαϊκά, όπου λήφθηκαν υπ' όψιν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και περίπου 15% του προϋπολογισμού αφιερώθηκε σε αντισταθμιστικά οικολογικά μέτρα. Ο ποταμός τελικά εκβάλλει στον Δούναβη στο Κέλχαϊμ.