Άλσος Χαϊδαρίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρχείο:Το Άλσος Δαφνίου στο Χαϊδάρι.jpg
Το Άλσος Δαφνίου στο Χαϊδάρι

Το Άλσος ΧαϊδαρίουΆλσος Δαφνίου) βρίσκεται απέναντι από τη Βυζαντινή Μονή Δαφνίου και καταλαμβάνει έκταση 250 στρεμμάτων. Ο χώρος παραχωρήθηκε στο Δήμο Χαϊδαρίου το 1996 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο οποίο ανήκε. Σήμερα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και στους χώρους του λαμβάνουν χώρα αρκετές δραστηριότητες. Αρκετός κόσμος το επιλέγει για ορεινή ποδηλασία, καθώς διαθέτει ποδηλατόδρομο, για περίπατο, ακόμη και για πικνίκ, καθώς υπάρχουν παγκάκια με τραπεζάκια, πέργκολες και κιόσκια που εξυπηρετούν τους πολίτες. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, στο άλσος λάμβανε χώρα η Γιορτή Κρασιού, που διοργάνωνε ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού.

Η πρόσβαση στο άλσος γίνεται από τη συμβολή των οδών Βουλγαροκτόνου και Κομνηνών.[1]

Χλωρίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η χλωρίδα του άλσους αποτελείται από πεύκα, κυπαρίσσια, κέδρο, πουρνάρι, σχοίνο και χαρουπιά, ενώ υπάρχουν και ευκάλυπτοι από αναδασώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί[1].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Άλσος Χαϊδαρίου εκτελέστηκε η αρχηγός της αντιστασιακής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα», Λέλα Καραγιάννη και ακόμη 27 αντιστασιακοί στις 8 Σεπτεμβρίου 1944, δεδομένου ότι είχε μεταφερθεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις[2].

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]