Άλμπρεχτ Μπέρμπλινγκερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άλμπρεχτ Λούντβιχ Μπέρμπλινγκερ
Σύγχρονη αναπαράσταση της απόπειρας πτήσης του Μπέρμπλινγκερ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Albrecht Ludwig Berblinger
Γέννηση24 Ιουνίου 1770 (1770-06-24)
Ουλμ, Γερμανία
Θάνατος28 Ιανουαρίου 1829 (58 ετών)
Ουλμ, Γερμανία
ΕθνικότηταΓερμανός
ΨευδώνυμοΟ ράφτης του Ουλμ
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταράφτης, εφευρέτης
Γνωστός γιακατασκευή τεχνητού ανθρωπίνου μέλους, απόπειρα πτήσης πάνω από τον Δούναβη
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Άλμπρεχτ Λούντβιχ Μπέρμπλινγκερ (γερμανικά: Albrecht Ludwig Berblinger‎‎, 24 Ιουνίου 1770, Ουλμ28 Ιανουαρίου 1829, Ουλμ), γνωστός και ως ο Ράφτης του Ουλμ, έγινε διάσημος για την κατασκευή λειτουργικής ιπτάμενης μηχανής, πιθανώς ενός αιωροπτέρου.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπέρμπλινγκερ ήταν το έβδομο τέκνο μιας φτωχής οικογένειας. Όταν ήταν 13 ο πατέρας του πέθανε και στάλθηκε σε ορφανοτροφείο. Εκεί υποχρεώθηκε να γίνει ράφτης αν και ο ίδιος ήθελε να γίνει ωρολογοποιός. Έγινε αρχιτεχνίτης στα 21 του, αλλά ακόμη έδειχνε ενδιαφέρον στην μηχανική. Στον ελεύθερό του χρόνο το 1808 εφηύρε το πρώτο τεχνητό άκρο με άρθρωση.[1]

Απόπειρες πτήσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια από τις εφευρέσεις του Μπέρμπλινγκερ φαίνεται να είναι ένα αιωρόπτερο. Εργάστηκε πάνω σε αυτό για χρόνια, βελτιώνοντας του και παρακολουθώντας το πέταγμα των κουκουβαγιών. Οι άνθρωποι τον κορόιδευαν και απειλήθηκε με αποκλεισμό από τη συντεχνία. Διατάχθηκε να πληρώσει μεγάλο πρόστιμο επειδή εργαζόταν έξω από αυτήν. Παρ' όλα αυτά, επένδυσε ολόκληρο το εισόδημα του στο έργο του. Ο βασιλιάς Φρειδερίκος Α΄ της Βιτεμβέργης έδειξε ενδιαφέρον στο έργο και βοήθησε στην χρηματοδότησή του.[2]

Προσπάθησε να πραγματοποιήσει επίδειξη του ανεμοπτέρου του το απόγευμα της 30ής Μαΐου 1811, παρουσία του βασιλιά, των τριων γιων του και του πρίγκιπα της Βαυαρίας. Ο βασιλιάς και πλήθος πολιτών ανέμεναν για την πτήση αλλά ο Μπέρμπλινγκερ την ακύρωσε, ισχυριζόμενος πως το ανεμόπτερό του υπέστη φθορές. Την επόμενη μέρα πραγματοποίησε δεύτερη απόπειρα από ψηλότερη τοποθεσία. Ο βασιλιάς είχε αποχωρήσει, αλλά ο αδελφός του Δούκας Ερρίκος και οι πρίγκιπες παρέμειναν για να τον παρακολουθήσουν. Ο Μπέρμπλινγκερ περίμενε αρκετή ώρα για να έχει ευνοϊκό άνεμο και τελικά οι αστυνομικοί τον ώθησαν και αυτός κατέπεσε στον Δούναβη. Άλλες εκδοχές αυτής της ιστορίας δεν αναφέρουν τίποτα για τους αστυνομικούς και ισχυρίζονται πως η διαφορά θερμοκρασίας πάνω από τον ψυχρό Δούναβη περιόρισε τα θερμικά ανοδικά ρεύματα και έτσι το ανεμόπτερο δεν μπόρεσε να ανυψωθεί. Επέζησε και διασώθηκε από ψαράδες, αλλά η φήμη του καταστράφηκε και ο ίδιος υπέφερε.[3] Ήταν 58 ετών όταν πέθανε σε νοσοκομείο.[2]

Η ιστορία του ράφτη ο οποίος προσπάθησε να πετάξει, είχε ως αποτέλεσμα τον χλευασμό και υπαινιγμούς σε γραπτά του 19ου αιώνα. Όταν ο Βίλχελμ Μπους σχεδίασε έναν άνδρα να πέφτει σε χείμαρρο στην εικονογραφημένη ιστορία του Μαξ και Μόριτζ, θα μπορούσε να βασιστεί σε κάποιου είδους συνειδητοποίηση από τους αναγνώστες του. Μέχρι το τέλος του αιώνα ο Ότο Λίλιενταλ απέδειξε πως η βαρύτερη από τον αέρα πτήση μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Αποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μια ανακατασκευή της ιπτάμενης συσκευής του Μπέρμπλινγκερ βρίσκεται στο δημαρχείο του Ουλμ πάνω από την αίθουσα τέλεσης των πολιτικών γάμων. Υπάρχει ακόμη ένα αντίτυπο στο ισόγειο του κτιρίου Β του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών του Ουλμ.
  • Το 1986 αποδείχθηκε πως το ανεμόπτερο του Μπέρμπλινγκερ μπορούσε να πραγματοποιήσει σταθερή πτήση, αλλά ήταν εξαιρετικά αδύνατο να διασχίσει τον Δούναβη ακόμη και με πιο σύγχρονα ανεμόπτερα.
  • Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ αφιέρωσε μια μπαλάντα στον Μπέρμπλινγκερ το 1934.
  • Το 1979 γυρίστηκε η ταινία Der Schneider von Ulm (Ο ράφτης από το Ουλμ), σχετικά με την ζωή του Άλμπρεχτ Μπέρμπλινγκερ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Albrecht Ludwig Berlinger (1770-1829)». www.epoche-napoleon.net (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2017. 
  2. 2,0 2,1 «Albrecht Berblinger». www.landeskunde-baden-wuerttemberg.de (στα Γερμανικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2017. 
  3. Beattie, Andrew (2010). The Danube: A Cultural History. Oxford: Oxford University Press. σελ. 24-25. ISBN 9780199768356.