Άλκηστις Πρωτοψάλτη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άλκηστις Πρωτοψάλτη
Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας
Υπηρεσιακή
Περίοδος
28 Αυγούστου 2015 – 21 Σεπτεμβρίου 2015
ΠρωθυπουργόςΒασιλική Θάνου
ΠροκάτοχοςΈλενα Κουντουρά
ΔιάδοχοςΈλενα Κουντουρά
Προσωπικά στοιχεία
ΓέννησηΆλκηστις-Σεβαστή Αττικιουζέλογλου
18 Οκτωβρίου 1954 (1954-10-18) (69 ετών), Αλεξάνδρεια
ΥπηκοότηταΕλλάδα και Αίγυπτος
Επάγγελματραγουδίστρια
ηθοποιός φωνής[1]
Ιστοσελίδαhttps://alkistisprotopsalti.gr/
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη (πραγματικό όνομα Άλκηστις-Σεβαστή Αττικιουζέλογλου, Αλεξάνδρεια Αίγυπτος, 18 Οκτωβρίου 1954), είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια. Διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου από τις 27 Αυγούστου έως τις 23 Σεπτεμβρίου του 2015.

Έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, στιχουργούς και σκηνοθέτες.

Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα παγκοσμίως σε πολλές επίσημες εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων στη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Σύνοδο Κορυφής των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ένωσης, στον εορτασμό των 35 χρόνων της Ελληνοκινεζικής φιλίας στο Θέατρο της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο, στον εορτασμό της επαναλειτουργίας της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, στις εκθέσεις Εxpo στην Λισσαβόνα και το Βερολίνο, σε επίσημες εκδηλώσεις του Πατριαρχείου τόσο στην Χάλκη όσο και στην Κωσταντινούπολη.  Έχει επίσης ερμηνεύσει τραγούδια της στο Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης και στην 'Οπερα της Μόσχας.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1954 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Έλληνες ομογενείς. Ο πατέρας της ήταν χειρουργός.[2] Αρχές της δεκαετίας του 1960 η οικογένεια της μετακομίζει, λόγω των πολιτικών γεγονότων που λάμβαναν χώρα στην Αίγυπτο της περιόδου εκείνης, στην Αθήνα. Στην εφηβεία της θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και περισσότερο συγκεκριμένα με το στίβο. Ενώ φαινότανε ότι θα ακολουθήσει μια καριέρα στον αθλητισμό, μετά από προτροπές φίλων κάνει μια ακρόαση με το Δήμο Μούτση, ο οποίος αναγνωρίζει το ταλέντο της στο τραγούδι και σύντομα κυκλοφορεί δίσκος με την πρώτη της δισκογραφική εμφάνιση, το 1975. Το όνομά του Τετραλογία, περιέχοντας τραγούδια βασισμένα σε ποιήματα των Καβάφη, Σεφέρη, Ρίτσου και Καρυωτάκη μελοποιημένα από το Μούτση, ο οποίος θα δώσει στην τραγουδίστρια και το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Πρωτοψάλτη με το οποίο και θα γίνει πλέον γνωστή. Πρώτη εμφάνιση της Πρωτοψάλτη σε συναυλία γίνεται το 1975 στο Παλαί ντε Σπορ στη Θεσσαλονίκη.

Επόμενες συνεργασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολουθούν σύντομα κι άλλοι δίσκοι και συνεργασίες με καταξιωμένους μουσικούς και συνθέτες της τότε εποχής, όπως τους Ηλία Ανδριόπουλο, Διονύση Σαββόπουλο, Σταύρο Ξαρχάκο, Γιάννη Σπανό. Το 1985 συνεργάζεται για πρώτη φορά με το συνθέτη Σταμάτη Κραουνάκη, παιδικό της φίλο και ο δίσκος Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ, σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, γίνεται σταθμός στην καριέρα της. Θα ακολουθήσει ο δίσκος Ανθρώπων έργα αλλά κι άλλες τέτοιες συνεργασίες μαζί του τα επόμενα χρόνια, όπως στο Δικαίωμα, Τρίτο στεφάνι, ο πολυσυλλεκτικός Όταν έρχονται οι φίλοι μου κ.ο.κ..

Ακολουθούν συνεργασίες με τον Γιάννη Σπανό, τον Σταμάτη Σπανουδάκη, τον Ηλία Ανδριόπουλο, και τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς. Σταθμός στην μουσική της διαδρομή η συνεργασία της με το Νίκο Αντύπα η οποία θα δημιουργήσει τους δίσκους Σαν ηφαίστειο που ξυπνά, και Υδρόγειες σφαίρες, σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου. Οι παραστάσεις στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου έγραψαν ιστορία στα μουσικά δρώμενα και δισκογραφήθηκαν με το Σαν Ηφαίστειο που ξυπνά LIVE. Καταγράφηκαν 300 και πλέον παραστάσεις εντός και εκτός συνόρων. Ακολουθεί ο δίσκος Πες μου θάλασσα με τη συνεισφορά διαφόρων συνθετών / στιχουργών, μεταξύ των οποίων ο Αντώνης Μιτζέλος και η Δήμητρα Γαλάνη μαζί με την οποία η Πρωτοψάλτη θα εμφανιστεί στο χώρο Vox την περίοδο 2004 - 2006. Ακολουθεί το Να σε βλέπω να γελάς (2004), που σε τρία τραγούδια η μουσική είναι του μουσικού Στέφανου Κορκολή με τον οποίο έκαναν live παραστάσεις για δύο χρόνια στο Gazarte με ιδιαίτερη επιτυχία.[3]

Μετέφερε την Ολυμπιακή φλόγα στην γέφυρα του Ρίου και τραγούδησε στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Σειρά έχει ο δίσκος Στο ωραιότερο σημείο του οποίου μεγάλη επιτυχία είχε το τραγούδι Πάμε Χαβάη. Ακολούθησε τον Μάρτιο του 2010, ο δίσκος Φανερά Μυστικά, ο πρώτος που δόθηκε στην κυκλοφορία μέσω εφημερίδας. Επίσης δάνεισε την φωνή της αλλά και τραγούδησε στο ρόλο της μητέρας Γκόθελ στην ταινία του Walt Disney Μαλλιά Κουβάρια αλλά τραγούδησε και τα κυρίως τραγούδια στην Παναγία των Παρισίων, επίσης του Disney. Το καλοκαίρι του 2012 κυκλοφόρησε το Για Που Τραβάς Ελπίδα σε μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα με την οποία έκαναν παραστάσεις στο Παλλάς ενώ τελευταίος προσωπικός της δίσκος είναι το Θέα Παραδείσου, που κυκλοφόρησε το 2014 σε μουσική Νίκου Αντύπα. Ακολούθησε το cd Μυστικό Τοπίο, ένα live από την συνεργασία της με την Συμφωνική του Δήμου Αθηναίων.

Τον Ιούνιο του 2013 έλαβε μέρος στη Διεθνή Ανθρωπιστική συναυλία με τίτλο “Hope for a wind of change in Iran” που έγινε στο Βερολίνο όπου συμμετείχαν και άλλοι διάσημοι καλλιτέχνες απ΄όλο τον κόσμο όπως ο Albano, o Henry Padovani των Police, o Ebi, κ.α..

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τις 28 Αυγούστου 2015 έως τις 21 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού αρμόδια για τον Τουρισμό στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου.[4][5]

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Αριθμός καταλόγου Πληροφορίες
1975 Τετραλογία Columbia 70189 LP-CD Από τρία τραγούδια ο Μανώλης Μητσιάς και ο Χρήστος Λεττονός. Σε ένα η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και 3 ακόμη από το ντουέτο Λεττονού-Πρωτοψάλτη. Η μουσική του Δήμου Μούτση που μελοποίησε στίχους των Γιάννη Ρίτσου, Γιώργου Σεφέρη, Κωνσταντίνου Καβάφη.
1976 Κύκλος Σεφέρη Columbia 70801 LP-CD Ποίηση του Γιώργου Σεφέρη μελοποιημένη από τον Ηλία Ανδριόπουλο. Με τον Νίκο Ξυλούρη και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη.
1976 Εργατική Συμφωνία Columbia 70804 LP-CD Μουσική γραμμένη για το θεατρικό έργο του Γιώργου Σκούρτη Απεργία. Τραγουδούν η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης και ο Δήμος Μούτσης.
1977 Απλά Τραγούδια Columbia 70851 LP-CD Ο πρώτος προσωπικός δίσκος της Άλκηστης Πρωτοψάλτη. Τραγούδια των Δήμου Μούτση (4), Γιάννη Καραλή (4), Χρήστου Λεττονού (3).
1979 Η Ρεζέρβα Lyra 3735/6 2LP-CD Διπλό άλμπουμ με 14 τραγούδια του Διονύση Σαββόπουλου. Εκτός από τον ίδιο τραγουδά η Άλκηστις Πρωτοψάλτη σε 3 τραγούδια και από ένα η Αφροδίτη Μάνου και η Ελένη Βιτάλη. Σε δεύτερες φωνές οι Νίκος Παπάζογλου, Δημήτρης Κοντογιάννης και Μήτσα Ρούτη. Στην πρώτη κυκλοφορία υπήρχε φυλλάδιο 24 σελίδων με τους στίχους.
1979 Γράμματα Στον Μακρυγιάννη και Άλλα Λαϊκά Lyra 3738 LP-CD Μουσική του Ηλία Ανδριόπουλου και στίχοι των Μάνου Ελευθερίου και Μιχάλη Μπουρμπούλη. Με τον Αντώνη Καλογιάννη και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη.
1980 Μανιάτικα Lyra 3328 LP-CD Μουσική Μιχάλη Τερζή, στίχοι Κυριάκου Κάσση, με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και τον Νικόλα Μητσοβολέα.
1981 Άλκηστις Πρωτοψάλτη Lyra 3334 LP-CD Ο δεύτερος προσωπικός δίσκος της, με 3 τραγούδια από τα Λυρικά του Μίκη Θεοδωράκη σε β' εκτέλεση. Ακόμη τραγούδια των Λουκιανού Κηλαηδόνη, Ηλία Ανδριόπουλου, Χρήστου Γκάρτζου, κ.α.
1981 Φράγμα Lyra 3750 LP-CD Η μουσική του Δήμου Μήτσου και οι στίχοι του Κώστα Τριπολίτη. Τραγουδά ο συνθέτης, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης μαζί με τον Μούτση τις Διαδόσεις και οι δυο τους με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη τις Κουβεντούλες Με Τον Φρόυντ.
1982 Τέλος Δεν Έχει Το Τραγούδι Lyra 3352 Ποτ πουρί με τραγούδια από τη δεκαετία του 1960 σε νέες εκτελέσεις με τους Νένα Βενετσάνου, Γιάννη Κούτρα, Άλκηστη Πρωτοψάλτη και Δημήτρη Ψαριανό. Η ενορχήστρωση του Τάσου Καρακατσάνη.
1984 Προσανατολισμοί Lyra 3374 LP-CD Μουσική Ηλία Ανδριόπουλου, ποίηση Οδυσσέα Ελύτη. Τραγουδά η Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Απαγγέλλει η Ρηνιώ Παπανικόλα.
1984 Έξοδος Κινδύνου Polydor 823532 LP-CD Η μουσική του Γιάννη Σπανού. Οι στίχοι στα μισά τραγούδια της Λίνας Νικολακοπούλου. Τραγουδά η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Διονύσης Θεοδόσης.
1985 Κυκλοφορώ κι Οπλοφορώ Polydor 827589 LP-CD Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη τραγουδά τη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη με στίχους του Κραουνάκη (5), της Λίνας Νικολακοπούλου (6) και τη Μαλάμω της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Χρυσό άλμπουμ 92.000 αντιτύπων.
1986 Πάει η Αγάπη Μου Columbia 170097 LP-CD Συλλογή τραγουδιών από τους δίσκους της στην ΕΜΙ τη διετία 1975-1977.
1986 Λυσιστράτη Philips 830411 LP-CD Μουσική του Κραουνάκη, στίχοι της Λίνας Νικολακοπούλου για θεατρική παράσταση του Λάκη Λαζόπουλου. Παίζουν και τραγουδούν ο Λάκης Λαζόπουλος, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιώργος Λέφας, ο Κώστας Ίτσιος, ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Ελένη Οικονομίδου.
1987 Λεωφόρος Polydor 833193 LP-CD Κραουνάκης, Νικολακοπούλου, Ανδρέας Βουτσινάς, Πρωτοψάλτη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γανωτής ένωσαν τις δυνάμεις τους για τις παραστάσεις στη Λεωφόρο. Η ηχογράφηση έγινε στις 20 Ιουνίου 1987.
1987 Latin Minos 671/2 LP-CD Ο Γιώργος Νταλάρας σε λατινοαμερικάνικα τραγούδια και ελληνικά τραγούδια της δεκαετίας του 1960 επηρεασμένα από τους ρυθμούς της Νότιας Αμερικής, των Γιώργου Μουζάκη, Τάκη Μωράκη, Γιώργου Ζαμπέτα, Μανώλη Χιώτη. Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο Μάμπο Μπραζιλέιρο.
1988 Δικαίωμα Polydor 835468 LP-CD Πλατινένιο Τραγούδια με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη γραμμένα από τους Δήμητρα Γαλάνη, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννη Πάριο, Νένα Βενετσάνου και Σταμάτη Κραουνάκη.
1989 Δυο Βήματα Απ' Την Άμμο Polydor 837998 LP-CD Τραγούδια του Σταμάτη Σπανουδάκη με την Πρωτοψάλτη.
1989 Τι Ώρα Νάναι Polydor 839939 LP-CD Δίσκος του Αντώνη Καλογιάννη. Συμμετέχει ο Γιάννης Πάριος και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.
1990 Λεωφόρος Β Polydor 843250 LP-CD Οι Κραουνάκης, Νικολακοπούλου, Βουτσινάς στήνουν την παράσταση με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Η ηχογράφηση γίνεται στο Chorus της Θεσσαλονίκης στις 18 Ιανουαρίου 1990. Συμμετέχουν οι Νίκος Γαλάτης, Κώστας Γανωτής και Χρήστος Στέργιογλου. Χρυσό 50.000 αντιτύπων.
1991 Παραδέχτηκα Polydor 849304 LP-2CD Πλατίνα Μουσική του Γκόραν Μπρέγκοβιτς, στίχοι της Λίνας Νικολακοπούλου. Με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Πλατινένιο 96.000.
1992 Το Τραγούδι Γυμνό Fidelity 512242 2LP-2CD Δίσκος με ηχογραφήσεις 15 τραγουδιστών, με αφορμή τις εκπομπές του Κώστα Κωτούλα στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84. Η Πρωτοψάλτη στα Ήσυχα Βράδια του Λάκη Παπαδόπουλου και Ίσως Φταίνε Τα Φεγγάρια του Νότη Μαυρουδή.
1992 Zoom 91-92 Polydor 513661 LP-CD Οι Κραουνάκης, Νικολακοπούλου, Βουτσινάς στήνουν την παράσταση ξανά για την Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Η ηχογράφηση γίνεται το διήμερο 15 & 16 Απριλίου 1992 στην Πλάκα. Συμμετέχουν: Κώστας Μακεδόνας, Κώστας Γανωτής, Νίκος Ζούκας, Βασίλης Μοσχονάς.
1993 Καραβάνια Ακτή 472909 LP-CD Στίχοι, μουσική, ερμηνεία του Κώστα Γανωτή. Συμμετέχει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.
1993 Επιτυχίες Lyra 0103 CD Τραγούδια της Πρωτοψάλτη από τους δίσκους της στη Lyra.
1993 Ανθρώπων Έργα Polydor 521384 LP-CD Χρυσό 11 Συνθέσεις του Σταμάτη Κραουνάκη με στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου. Τραγουδά η Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Χρυσό άλμπουμ 60.000 αντιτύπων.
1994 Τα Πρώτα Μου Τραγούδια ΕΜΙ 80236 LP-CD Διπλός δίσκος της Πρωτοψάλτη από τη δισκογραφία της στην ΕΜΙ την περίοδο 1975-1977.
1995 Όταν Έρχονται Οι Φίλοι Μου Columbia 2LP-2CD 12 καινούργια και 10 παλιά τραγούδια, σε νέες εκτελέσεις, του Σταμάτη Κραουνάκη. Με τους Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Λίτσα Διαμάντη, Έλλη Πασπαλά, Κώστα Μακεδόνα, Μαρία Μαρκέτου, Χρήστο Στέργιογλου, Σοφία Χρήστου, Δημήτρη Μπάση (πρώτη δισκογραφική εμφάνιση), τη Λίνα Νικολακοπούλου και την παιδική χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου.
1995 Το Τρίτο Στεφάνι Polydor 529857 LP-CD Μουσική και τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη για την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του ΑΝΤ1. Το μυθιστόρημα του Κώστα Ταχτσή σε τηλεοπτική μεταφορά του Γιάννη Δαλιανίδη. Ο Δημήτρης Μπάσης σε ένα τραγούδι και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη σε τρία τραγούδια με στίχους του Κραουνάκη και της Λίνας Νικολακοπούλου.
1996 Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη σε έργα του Ηλία Ανδριόπουλου Polydor 533787

LP-CD

1997 Σαν ηφαίστειο που ξυπνά Mercury 536430 2XΠΛΑΤΙΝΑ Το εμπορικότερο άλμπουμ της Άλκηστης Πρωτοψάλτη με 121.000 πωλήσεις μεγαλύτερη επιτυχία ''Διθέσιο''.
1999 Σαν ηφαίστειο που ξυπνά - Live Mercury 546011
2000 Υδρόγειες σφαίρες Mercury 542360 XΡΥΣΟΣ Xρυσό Άλμπουμ 30.000 αντιτύπων του Νίκου Αντύπα και της Λίνας Νικολακοπούλου.
2002 Πες μου θάλασσα Mercury ΠΛΑΤΙΝΑ Άλμπουμ με μεγάλους συνθέτες όπως Κραουνάκης, Μιτζέλος και την Δήμητρα Γαλάνη με μεγαλύτερη επιτυχία ''Τράβα Σκανδάλη'' 40.000 αντιτύπων άλμπουμ πλατινένιο.
2003 Τα παραμύθια μιας φωνής HEAVEN 0026 Live από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας. Xρυσό cd και dvd 20.000 αντιτύπων.
2004 Να σε βλέπω να γελάς ΗΕAVEN 0039 Καλύτερος Έντεχνος Δίσκος του 2004 στα Μουσικά Βραβεία Αρίων 4η απονομή με μεγάλες επιτυχίες εκ των οποίων ''ΟΛΕ ΟΛΕ ΟΛΑ'',''ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΜΕ ΚΟΙΤΑΖΕΙΣ'',''ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ'' ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ''Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΥ'' Στέφανου Κορκολή και Νίκου Μωραίτη 80.000 ΑΝΤΙΤΥΠΩΝ 2ΠΛΑ ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟ ΑΛΜΠΟΥΜ.
2005 Live στο VOX - Δήμητρα Γαλάνη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη HEAVEN 0069 Kαλύτερος Live δίσκος 2005 στα Μουσικά Βραβεία Αρίων. Πλατινένιο 40.000 πωλήσεων.
2007 Στο ωραιότερο σημείο HEAVEN 0068 ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟ ΑΛΜΠΟΥΜ 55.000 ΑΝΤΙΤΥΠΩΝ.
2008 30 χρόνια δισκογραφία UNIVERSAL 1790383 Συλλογή με τραγούδια από την 30χρονη καριέρα της τραγουδίστριας χρυσό άλμπουμ 15.000 αντίτυπων.
2010 Φανερά Μυστικά HEAVEN 0167 Πλατινένιο άλμπουμ με Επιτυχίες ''Η αγάπη που πάει'',το ομότιτλο κτλ των Κορκολή, Νικολακοπούλου κ.ά.
2012 Για Που Τραβάς Ελπίδα HEAVEN
2014 Θέα Παραδείσου HEAVEN 02282

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]