Άλκης Στέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άλκης Στέας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10  Οκτωβρίου 1929
Σύρος
Θάνατος8  Μαρτίου 1999
Αιτία θανάτουκαρκίνος
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςΠαλαιό Φάληρο
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατηλεοπτικός παρουσιαστής
ραδιοφωνικός παρουσιαστής

Ο Άλκης Στέας (10 Οκτωβρίου 19298 Μαρτίου 1999) ήταν δημοφιλής παρουσιαστής της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, καθώς και επί σειρά ετών του Πατρινού Καρναβαλιού. Υπήρξε ο πρώτος τηλεπαρουσιαστής που εμφανίστηκε στους Έλληνες τηλεθεατές, στη διάρκεια της πειραματικής εκπομπής ασπρόμαυρου τηλεοπτικού σήματος της ΔΕΗ κατά την 25η ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη το 1960, όπου παρουσίασε ένα τηλεφωνικό τηλεπαιχνίδι.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Σύρο το 1929. Νεαρός ακόμα μετέβη στη Θεσσαλονίκη, όπου ασχολήθηκε με την διαφήμιση. Ήταν συνιδρυτής μιας από τις παλαιότερες εταιρείες του χώρου, με την επωνυμία "Ηχώ". Νυμφεύθηκε την τραγουδίστρια Νέλλη Μάνου και απέκτησαν έναν γιο, τον Κωνσταντίνο. Στη Θεσσαλονίκη σπούδασε μαθηματικός στο ΑΠΘ. Η αύξηση του διαφημιστικού κύκλου εργασιών της "Ηχούς" οδήγησε αργότερα τον Στέα στην Αθήνα, όπου εργάστηκε στα εκεί γραφεία της εταιρείας του.

Απεβίωσε από καρκίνο στις 8 Μαρτίου 1999. Η νεκρώσιμη ακολουθία του τελέστηκε στο ναό του Αγίου Αλεξάνδρου στις 10 Μαρτίου[2] στο Παλαιό Φάληρο και η ταφή έγινε στο Δημοτικό Κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στέας είχε γίνει ήδη γνωστός στο πανελλήνιο από το ραδιοφωνικό "τηλεφωνικό παιγνίδι", που μεταδιδόταν από τον τότε στρατιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Θεσσαλονίκης, με πρώτους χορηγούς τα ξυραφάκια «Astor» και αργότερα τη σοκολατοποιία «Παυλίδου».
Στη συμπρωτεύουσα είχε επιλεγεί να παρουσιάσει και το φημισμένο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, που τότε διοργάνωνε το ΕΙΡ σε συνεργασία με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Καθιερώθηκε στη θέση αυτή και παρουσίαζε συνεχώς τον θεσμό επί 25 περίπου χρόνια. Παράλληλα ήταν από τους πρώτους παραγωγούς του Κρατικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας[3].

Στο πλευρό του θεατρικού συγγραφέα Λάκη Μιχαηλίδη παρήγε πολλά γνωστά διαφημιστικά συνθήματα της εποχής. Παράλληλα ο Στέας συνέχισε τη δουλειά του ως παρουσιαστής και παρουσίαζε διάφορα τηλεπαιχνίδια, όπως το "Αν έχεις γνώσεις διάβαινε". Χαρακτηριστικός ήταν ο χαιρετισμός "Ευτυχήτε" (η ορθή -λόγω υποτακτικής εγκλίσεως- γραφή την εποχή της εκφωνήσεως, όπως άλλωστε έχει αποτυπωθεί και στα οπτικοακουστικά αρχεία), που απηύθυνε στο κοινό κατά την προσφώνηση και αποφώνηση των εκπομπών του.

Ο Στέας ταυτίστηκε επίσης με την ετήσια παρουσίαση του Πατρινού Καρναβαλιού, την οποία έκανε επί 25 έτη (1974-1999, με μία μόνο απουσία τη δεκαετία του '80), με την τελευταία παρουσίαση στις 21 Φεβρουαρίου του 1999, μόλις 16 μέρες πριν το θάνατό του. Ως εκτίμηση της συνολικής του προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, το 1996 ο Άλκης Στέας ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Πατρέων. Από το 2009 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαρτίου στην Πάτρα η «Ημέρα Άλκη Στέα» με πολιτιστικές εκδηλώσεις και προβολές οπτικοακουστικού υλικού.

Εκπομπές που παρουσίασε (επιλογή)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Το κέφι και το τραγούδι" (1968-1974)
  • "Μουσικοί περίπατοι" (1969-1975)
  • "Ό,τι επιθυμείτε" (1975-1976)
  • "Αν έχεις γνώσεις διάβαινε" (1976-1980)
  • "Πάνω ή κάτω" (1989-1990)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «100 στιγμές στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης», άρθρο της Λένας Παπαδημητρίου και του Χριστόδουλου Παπαδήμα, εφημερίδα Το Βήμα, 21 Νοεμβρίου 1999 (ηλεκτρονική απόδοση 24 Νοεμβρίου 2008).
  2. Epochi, rizospastis gr | Synchroni (11 Μαρτίου 1999). «rizospastis.gr - Τελευταίο "αντίο" στον Αλκη Στέα». ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ. Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2021. 
  3. «Τελευταίο "αντίο" στον Αλκη Στέα», εφημερίδα Ριζοσπάστης, 11 Μαρτίου 1999.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]