Άγιος Αιμιλιανός Αργολίδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγιος Αιμιλιανός Αργολίδας
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Άγιος Αιμιλιανός Αργολίδας
37°17′35″N 23°11′53″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Ερμιονίδας
Γεωγραφική υπαγωγήΠελοπόννησος
Πληθυσμός42 (2011)
Ζώνη ώραςUTC+02:00 (επίσημη ώρα)
UTC+03:00 (θερινή ώρα)

Ό Άγιος Αιμιλιανός είναι ακρωτήρι της Αργολίδας, στην κατάληξη της χερσονήσου της Ερμιονίδας, που οφείλει το όνομά του στο ομώνυμο εκκλησάκι που υπάρχει σ’ αυτό το σημείο. Πιστεύεται πως αντιστοιχεί στο ακρωτήριο Κωλυεργία που αναφέρεται από τον Παυσανία[1]

Στην περιοχή του ακρωτηρίου υπάρχει ο ομώνυμος παραθεριστικός οικισμός, ο οποίος επιλέγεται τα τελευταία χρόνια από πλούσιους επιχειρηματίες για απόκτηση παραθεριστικών κατοικιών.

Γύρω από το ακρωτήριο σχηματίζονται πολλοί κολπίσκοι και μικρές παραλίες. Η πρόσβαση σ' αυτές δεν είναι πάντα εύκολη γιατί η περιοχή αντιμετωπίζει έντονα το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης που συχνά έχει ως αποτέλεσμα τα κλείσιμο των παραλιών από μεγάλες ιδιοκτησίες. Πρόσφατα γι’ αυτό τον λόγο αντιμετώπισε πρόβλημα με την δικαιοσύνη ο επιχειρηματίας Μίνως Κυριακού που διαθέτει εξοχική κατοικία στην περιοχή[2]. Η περιοχή διοικητικά ανήκει στον δήμο Κρανιδίου, στο δημοτικό διαμέρισμα Πορτοχελίου

Η Κόστα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κόστα είναι κοντινός παραθεριστικός οικισμός στον Άγιο Αιμιλιανό. Βρίσκεται δυτικά του ακρωτηρίου, ακριβώς απέναντι από τις Σπέτσες. Διαθέτει μικρό λιμάνι από το οποίο αναχωρούν πλοιάρια(καΐκια,θαλάσσια ταξί καθώς και πορθμείο με συγκεκριμένα ημερήσια δρομολόγια) για τις Σπέτσες, με πολύ συχνά δρομολόγια κατά την καλοκαιρινή περίοδο και αραιότερα κατά την χειμερινή[3]. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Παυσανία, Ελλάδος Περιήγησις 2.34.7». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2011. 
  2. «Νέα Καταδίκη του Κυριακού». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2010. 
  3. «Δήμος Σπετσών, πρόσβαση στο νησί». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2010.