Ο φύλακας στη σίκαλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή είναι μια παλιά έκδοση της σελίδας, όπως διαμορφώθηκε από τον Gts-tg (Συζήτηση | Συνεισφορά) στις 19:31, 13 Σεπτεμβρίου 2016. Μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την τρέχουσα έκδοση.
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο φύλακας στη σίκαλη
Catcher-in-the-rye-red-cover.jpg
Συγγραφέας J. D. Salinger
Χώρα ΗΠΑ
Γλώσσα Αγγλικά
Είδος Ρεαλιστική μυθοπλασία
Ιστορία ενηλικίωσης
Εκδότης Little, Brown and Company
Ημερομηνία έκδοσης 16 Ιουλίου 1951

Ο φύλακας στη σίκαλη (Αγγλικά: The Catcher in the Rye) είναι μυθιστόρημα από τον Τζ. Ντ. Σάλιντζερ που δημοσιεύτηκε το 1951. Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο μυθιστόρημα που ενώ αρχικά προοριζόταν για τους ενηλίκους, στη συνέχεια έγινε δημοφιλές στους ανήλικους αναγνώστες εξαιτίας των θεμάτων του όπως η ανησυχία και η αποξένωση των εφήβων. Έτσι ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος Χόλντεν Κώλφηλντ έχει γίνει σύμβολο της εφηβικής επανάστασης. Το μυθιστόρημα επίσης πραγματεύεται τα σύνθετα ζητήματα της ταυτότητας, της ταύτισης, της απώλειας και των σχέσεων.

Πλοκή

Ο πρωταγωνιστής βρίσκεται κάπου όπου τον φέραν οι γονείς του για να "καλμάρει" με τη βοήθεια κάποιου ψυχαναλυτή, ώστε να συμμορφωθεί και να ξαναπάει σχολείο τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Σ' αυτή την κατάσταση αναπολεί τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά την επιστροφή του στο σπίτι, όταν πέρυσι πριν τα Χριστούγεννα "παραιτήθηκε" ξανά από το τρίτο διαφορετικό σχολείο του.

Πηγές