Διαστημικό τηλεσκόπιο Σπίτζερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Spitzer Space Telescope)
Διαστημικό τηλεσκόπιο Σπίτζερ
ΟργανισμόςJet Propulsion Laboratory και Infrared Processing and Analysis Center
Χαρακτηριστικά αποστολής
Πύραυλος φορέαςDelta II
Ημερομηνία εκτόξευσης25  Αυγούστου 2003
Τόπος εκτόξευσηςCape Canaveral Space Launch Complex 17B
COSPAR ID2003-038A
Μάζα950 κιλά, 884 κιλά, 851,5 κιλά και 15,6 κιλά

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Σπίτζερ (Spitzer Space Telescope ή SST), παλιότερα γνωστό ως διαστημική εγκατάσταση υπέρυθρου τηλεσκοπίου (Space Infrared Telescope Facility ή SIRTF), είναι ένα διαστημικό παρατηρητήριο υπέρυθρης ακτινοβολίας το οποίο εκτοξεύθηκε το 2003. Είναι το τέταρτο και τελευταίο τηλεσκόπιο του προγράμματος της ΝΑΣΑ Μεγάλα Παρατηρητήρια.

Πριν το τηλεσκόπιο εκτοξευθεί, η αποστολή του αναμενόταν να διαρκέσει 2,5 χρόνια, με την πρόβλεψη ότι η διάρκεια της αποστολής μπορεί να μεγάλωνε σε 5 ή λίγο περισσότερα χρόνια, μέχρι το υγρό ήλιο να εξατμιστεί. Αυτό συνέβη στις 15 Μαΐου 2009. Το υγρό ήλιο έψυχε το τηλεσκόπιο στη θερμοκρασία που είναι απαραίτητη για λειτουργήσουν τα περισσότερα όργανα. Πλέον στο παρατηρητήριο λειτουργεί το φάσμα μικρότερου μήκους κύματος της κάμερας IRAC, καθώς η λειτουργία της δεν επηρεάζεται από την παρουσία του ψυκτικού υγρού. Αυτή η κάμερα χρησιμοποιείται στην αποστολή Spitzer Warm Mission.

Σύμφωνα με την παράδοση της ΝΑΣΑ, το τηλεσκόπιο μετονομάστηκε μετά την επιτυχημένη εκτόξευση και δοκιμή του. Το όνομα διαλέχτηκε μετά από ψηφοφορία στην οποία έλαβε μέρος το ευρύτερο κοινό. Το όνομα που διαλέχτηκε ήταν του Λίμαν Σπίτζερ, ενός από τους πιο διακεκριμένους επιστήμονες του 20ου αιώνα. Είναι γνωστός καθώς παρουσίασε τα πλεονεκτήματα ενός διαστημικού παρατηρητηρίου το 1946.

Το τηλεσκόπιο εκτοξεύθηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στις 25 Αυγούστου 2003. Η κατασκευή του κόστισε 800 εκατομμύρια δολάρια Αμερικής. Η διάμετρος του κύριου φακού είναι 85 εκατοστά και η κάμερα διατηρούταν σε θερμοκρασία 5 Κ. Το διαστημικό παρατηρητήριο έχει τρία όργανα παρατήρησης, την κάμερα IRAC, μια κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολία, το IRC, ένα φασματόμετρο υπέρυθρης ακτινοβολίας, και το ΜΙΡS, ένα φωτόμετρο τριών μηκών κύματος. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Σπίτζερ έχει κάπως ασυνήθιστη τροχιά, αφού είναι ηλιοκεντρική και όχι γεωκεντρική, και περιοδικά πλησιάζει ή απομακρύνεται από τη Γη κατά 0,1 ΑΜ.

Στο διαστημικό τηλεσκόπιο Σπίτζερ το ψυκτικό υγρό από Ήλιο όπως προαναφέραμε, εξαντλήθηκε στις 15 Μαΐου του 2009, όπου και διεκόπησαν οι παρατηρήσεις πέραν του υπερύθρου (far-IR observations). Μόνο το όργανο IRAC παραμένει σε χρήση και μόνο στις δύο βραχύτερες ζώνες κυματομορφής (3,6 μm και 4,5 μm). Η θερμοκρασία ισορροπίας των τηλεσκοπίων είναι τώρα γύρω στους 30 K (-243 ° C, -406 ° F) και το IRAC εξακολουθεί να παράγει πολύτιμες εικόνες σε αυτά τα μήκη κύματος ως "Spitzer Warm Mission".

Κάποτε μπορούσε να μεταδίδει επ 'αόριστον, τώρα μπορεί να διαχειριστεί μόνο δυόμισι ώρες την ημέρα πριν εξαντληθούν οι μπαταρίες του. Το τηλεσκόπιο αποσύρθηκε επίσημα απο τη NASA στις 30 Ιανουαρίου 2020.