Premier Automotive Group

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Premier Automotive Group
Κλάδοςβιομηχανία αυτοκίνησης
Ίδρυση1999
Διάλυση2010
ΈδραΊρβαϊν
Συντεταγμένες33°39′26″ s. š., 117°44′55″ z. d.
Προϊόντααυτοκίνητο
ΜητρικήFord Motor Company

Ο Όμιλος Premier Automotive Group (PAG) ήταν ο υπο-όμιλος στον οποίο εντάσσονταν οι πολυτελείς μάρκες αυτοκινήτων της Ford Motor Company (Όμιλος Ford). Ο Όμιλος συνδύαζε τις δραστηριότητες των πέντε ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών που είχε στην κατοχή της η Ford.

Αυτοκινητοβιομηχανίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η PAG δημιουργήθηκε το 1999 (στη συνέχεια η Ford εξαγόρασε την Land Rover το 2000 και την ενέταξε και αυτήν στον όμιλο, μέσα στο ίδιο έτος), περιλαμβάνοντας τις εξής εταιρείες:

  • Aston Martin (Άστον Μάρτιν) : πωλήθηκε το 2007
  • Daimler (Ντέμλερ) : πωλήθηκε το 2008
  • Jaguar Cars (Τζάγκουαρ) : πωλήθηκε το 2008
  • Land Rover (Λαντ Ρόβερ) : πωλήθηκε το 2008
  • Volvo Cars (Βόλβο) : πωλήθηκε το 2010

Επίσης, από το 1999 μέχρι το 2002, ανάμεσα στις μάρκες της PAG περιλαμβανόταν και η αμερικανική μάρκα πολυτελείας Lincoln (Λίνκολν). Από το 2002, η Lincoln ξαναέγινε το απευθείας πολυτελές παρακλάδι της αμερικανικής Ford, αντί να ανήκει σε ξεχωριστό υπο-όμιλο, μετά την απόφαση της μητρικής εταιρείας να συμπεριλάβει στην PAG μόνο τις ευρωπαϊκές μάρκες της.

Από τον Μάρτιο του 2008, οπότε και οι Daimler, Jaguar και Land Rover (μαζί με το όνομα και το λογότυπο της Rover) πωλήθηκαν στην ινδική Τata, ο όμιλος έχει διαλυθεί και η μόνη ευρωπαϊκή εταιρεία πολυτελών αυτοκινήτων που είχε αρχικά απομείνει υπό την ιδιοκτησία της Ford, ήταν η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo. Η Volvo ήταν η μόνη κερδοφόρα εταιρεία του ομίλου PAG την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, αλλά τελικώς το 2010 η Ford πώλησε και την Volvo στην κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Geely, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2007 - 2009 και της συνεπακόλουθης παγκόσμιας κρίσης της αυτοκινητοβιομηχανίας (2008 - 2010), με σκοπό να επικεντρωθεί αποκλειστικά πλέον στις Ford και Lincoln.

Η PAG είχε την έδρα της στο Λονδίνο, ενώ στην Αμερική η έδρα της ήταν στο Ίρβαϊν της Καλιφόρνια, στο πρώτο κτίριο που είχε ποτέ η Ford. Όταν η έδρα της εταιρείας άρχισε να χρησιμοποιείται, μερικοί από τους ορόφους του ήταν αφιερωμένοι εξαιρετικά σε κάθε μία από τις φίρμες της PAG.

Aston Martin[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Aston Martin ήταν η πολυτελέστερη εταιρεία στον Όμιλο της PAG, με τις υψηλότερες εμπορικές τιμές στα μοντέλα της. Παρόλα αυτά, εξαιτίας των αυξανόμενων οικονομικών προβλημάτων της μητρικής Ford, αποφασίστηκε η πώλησή της (η Aston Martin και η Jaguar ήταν τότε οι πιο ζημιογόνες εταιρείες του Ομίλου Ford). Τελικώς, στις 12 Μαρτίου 2007 η Aston Martin πωλήθηκε σε μία ιδιωτική κοινοπραξία που ανήκει στον πρόεδρο της βρετανικής εταιρίας Prodrive, τον David Richards, αν και η ίδια η Prodrive δεν έχει καμία οικονομική ανάμειξη στην αγοραπωλησία. Στην ίδια κοινοπραξία συμμετέχουν ο Βρετανός businessman John Sinders, φανατικός συλλέκτης Aston Martin, συν δύο επενδυτικές εταιρείες από το Κουβέιτ: Investment Dar και Adeem Investment Co.

Rover[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2006, η μητρική Ford ανακοίνωσε την εξαγορά του ονόματος και του εμπορικού σήματος της Rover από τη BMW. Ως τμήμα της συμφωνίας εξαγοράς της Land Rover στη δεκαετία του 1990, η Ford διατηρούσε το δικαίωμα εξαγοράς και του εμπορικού σήματος Rover και το δικαίωμα άσκησης βέτο στην πώληση του σήματος από τη BMW σε κάποια άλλη εταιρεία. Η BMW είχε πρόθεση να πουλήσει το σήμα της Rover στη Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC), η οποία έχει ήδη εξαγοράσει τα δικαιώματα παραγωγής μοντέλων της χρεωκοπημένης εταιρείας. Οι δύο εταιρείες όμως έπρεπε να περιμένουν 90 ημέρες μέχρι η Ford να εξετάσει και να συναινέσει στη συμφωνία. Η Ford όμως αποφάσισε να αγοράσει η ίδια το εμπορικό σήμα και να το εντάξει στην PAG. Έχει όμως ανακοινωθεί πως η Ford διαμέσου της PAG δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει το όνομα σε μοντέλα παραγωγής, αλλά πως η αγορά έγινε καθαρά για λόγους προστασίας του ονόματος Land Rover.

Jaguar και Land Rover[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάρτιο του 2008, η Ford πώλησε την Jaguar και την Land Rover στην ινδική Tata Motors. Ως αποτέλεσμα, το Premier Automotive Group διαλύθηκε, αν και η επίσημη ανακοίνωση της διάλυσης έλαβε χώρα στις 2 Αυγούστου 2010, όταν ολοκληρώθηκε η πώληση και της Volvo.

Volvo[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 28 Μαρτίου 2010, σε σχετική συνέντευξη Τύπου στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ford, Lewis Booth και ο πρόεδρος της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας Geely, Li Shufu, ανακοίνωσαν ότι οι δύο εταιρείες κατέληξαν σε οριστική συμφωνία για την πώληση της Volvo στην Geely. Το τίμημα ανέρχεται σε 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, με την Geely να αποκτά το 100% των μετοχών της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι η Ford θα συνεχίσει να προμηθεύει μηχανικά μέρη και διάφορα υποσυστήματα για κάποια μεταβατική περίοδο, που ακόμα δεν είχε γίνει τότε γνωστή.[1][2]

Σημειωτέον ότι η Ford προσπαθούσε να πουλήσει τη Volvo από το 2008 λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, με σκοπό να επικεντρωθεί αποκλειστικά στις Ford και Lincoln, ενώ η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Geely με την κίνηση αυτή επιδιώκει να εισέλθει δυναμικά στην ευρωπαϊκή αγορά.

Άλλες Μάρκες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα, εκτός από την ίδια την μητρική Ford, ο Όμιλος Ford έχει στην κατοχή του μόνο την αμερικανική μάρκα πολυτελείας Lincoln. Στο παρελθόν, κατείχε επίσης ποσοστό 33,4% της Mazda, το οποίο είχε φτάσει από το 1996, ουσιαστικά ελέγχοντάς την. Τον Noέμβριο του 2008, ωστόσο, μείωσε το ποσοστό αυτό σε 13,4% (πρακτικώς χάνοντας τον ουσιαστικό έλεγχό της) και στις 18 Νοεμβρίου 2010 σε μόλις 3%. Το 2015, πώλησε και το 3% που της είχε μείνει.

Διοίκηση της PAG[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1999 - 2002: Βόλφγκανγκ Ράιτσλε
  • 2002 - 2005: Μάρκ Φίλντς
  • 2005 – 2008: Λιούις Μπουθ

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]