Plus ultra

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Το PLVS VLTRA στο οικόσημο της Ισπανίας, πάνω στις κορδέλες που βρίσκονται γύρω από τις στήλες

Η έκφραση Plus ultra (λατινικά για το «παρά πέρα», στα ισπανικά «más allá») αποτελεί το εθνικό ρητό της Ισπανίας. Υιοθετήθηκε από το προσωπικό ρητό του Καρόλου Α' της Ισπανίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τη μορφή PLVS ΟVLTRΕ (παλαιά γαλλικά) σε διάκοσμο οροφής της παλατιού της Αλάμπρας στη Γρανάδα

Σχετίζεται άμεσα με το μύθο των Ηράκλειων Στηλών, τις οποίες σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία κατασκεύασε ο Ηρακλής, κοντά στα Στενά του Γιβραλτάρ, οριοθετώντας το τέλος του γνωστού κόσμου. Σύμφωνα με το μύθο οι πύλες έφεραν την προειδοποίηση «Nec plus ultra» (επίσης «Non plus ultra», "τίποτα παρά πέρα"), ώστε να αποτρέψουν τους ναυτικούς και τους εξερευνητές να προχωρούν παρά πέρα.

Πιστεύεται πως ο νεαρός βασιλιάς υιοθέτησε το «Plus ultra» (μια αλλαγή στάσης λοιπόν, μια παρότρυνση για να ενθαρρύνει για «πάρα πέρα») μετά από υπόδειξη του ιατρού και στενού του συνεργάτη Λουίτζι Μαρλιάνο. Σκοπό είχε να τον ενθαρρύνει ώστε να αγνοήσει την αρχαία προειδοποίηση και να πάρει το ρίσκο να ανοίξει νέους δρόμους με τις αποικίες σε όλο τον κόσμο.

Χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Plus ultra χρησιμοποιείται σαν εθνικό σύνθημα της Ισπανίας. Εμφανίζεται στο εθνόσημό της αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις στην Ισπανία, αλλά και σε οργανισμούς που δεν έχουν σχέση με την Ισπανία.