Mass Effect

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Mass Effect
ΔημιουργόςBioWare
ΕκδότηςElectronic Arts, BioWare και Xbox Game Studios
ΠλατφόρμαXbox 360, Playstation 4, Nintendo Wii U, PlayStation 3, Xbox One, Microsoft Windows, iOS και Android
Ημ/νία κυκλοφορίας6  Νοεμβρίου 2012
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Mass Effect είναι σειρά βιντεοπαιχνιδιών δράσης ρόλων και επιστημονικής φαντασίας που αναπτύχθηκε από την BioWare και κυκλοφόρησε για τα PlayStation 3, Xbox 360, Microsoft Windows, και Wii U.

Η αρχική τριλογία περιστρέφεται γύρω από τον χαρακτήρα με το όνομα Commander Shepard (ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το φύλο του κεντρικού χαρακτήρα και άλλα χαρακτηριστικά του), σε μια περιπέτεια που ξεκινά το έτος 2183 και λαμβάνει χώρα σε διάφορα μέρη του Γαλαξία. Κύρια αποστολή της τριλογίας του παιχνιδιού είναι η σωτηρία των διάφορων ευφυών πολιτισμών του Γαλαξία από μια φυλή ισχυρών μηχανικών όντων, γνωστά ως Reapers, και των πρακτόρων τους.

Το πρώτο παιχνίδι της σειράς με τον ίδιο τίτλο κυκλοφόρησε το 2007, με εκδότες αρχικά την Microsoft Game Studios και στη συνέχεια, μετά το 2008, από την Electronic Arts. Το Mass Effect 2 ακολούθησε το 2010,[1] ενώ η αρχική τριλογία με κύριο χαρακτήρα τον Commander Shepard ολοκληρώθηκε με το Mass Effect 3 που κυκλοφόρησε το 2012.[2][3]

Το Μάρτιο του 2017, κυκλοφόρησε το Mass Effect: Andromeda, το οποίο θεωρείται πνευματικός διάδοχος του Mass Effect 3. Το παιχνίδι, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο νέος χαρακτήρας Scott ή Sara Ryder, λαμβάνει χώρα στον γαλαξία της Ανδρομέδας.[4]

Πέρα από βιντεοπαιχνίδια και spin-offs, το Mass Effect περιλαμβάνει και μία σειρά μυθιστορημάτων, κόμικς και ταινιών.

Παιχνίδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Developer Πλατφόρμα(ες)
2007 Mass Effect1 BioWare Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360
2009 Mass Effect Galaxy iOS
2010 Mass Effect 22 Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360
2012 Mass Effect Infiltrator IronMonkey Studios iOS, Android, Windows Phone
Mass Effect 33 BioWare Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360, Wii U
Mass Effect Datapad4 iOS
Mass Effect Trilogy1,5 Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360
2017 Mass Effect: Andromeda Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One
Mass Effect: Andromeda APEX HQ iOS, Android

Mass Effect[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εξώφυλλο του Mass Effect

Το Mass Effect κυκλοφόρησε το 2007, το πρώτο παιχνίδι της σειράς, αρχικά κυκλοφόρησε ως αποκλειστικότητα του Xbox 360, αλλά αργότερα έγινε port στα Microsoft Windows από την Demiurge Studios, και στο PlayStation 3 από την Edge of Reality.

Το παιχνίδι εστιάζει στον/στην πρωταγωνιστή, Commander Shepard, και την προσπάθειά του/της να σταματήσει τον απατεώνα Spectre Saren Arterius από το να ηγηθεί ενός στρατού νοημόνων μηχανών, των Geth, με σκοπό να κατακτήσει τον γαλαξία. Στο κυνήγι του Saren, ο/η Shepard μαθαίνει για μία πολύ μεγαλύτερη απειλή, αυτή των Reapers. Ο Saren ήταν πνευματικά υποδουλωμένος από το Sovereign, και στάλθηκε στη Citadel για να ξεκινήσει την κάθαρση όλων των προηγμένων μορφών οργανικής ζωής στο γαλαξία, ένα κύκλο που επαναλαμβάνεται από τους Reapers κάθε 50,000.

Το παιχνίδι έλαβε πολλά βραβεία στο τέλος της χρονιάς που κυκλοφόρησε, συμπεριλαμβανομένων των Καλύτερου RPG στα βραβεία του 2007 Spike Video Game Awards,[5] και το Παιχνίδι Εναλλαγής Ρόλων της Χρονιάς το ίδιο έτος από τα D.I.C.E. Awards.[5] Το παιχνίδι έγινε port στα Microsoft Windows και PlayStation 3 το 2008 και το 2012, αντίστοιχα.[6][7]

Mass Effect 2[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εξώφυλλο του Mass Effect 2
Κύριο λήμμα: Mass Effect 2

Το Mass Effect 2 κυκλοφόρησε στις 26 Ιανουαρίου του 2010 για τα Microsoft Windows και Xbox 360, και στις 18 Ιανουαρίου του 2011 για το PlayStation 3.[8] Επικράτησε μυστήριο γύρω από το παιχνίδι πριν την κυκλοφορία του, εκτός από λίγες πληροφορίες του Κέισι Χάντσον, project director της BioWare, που ανέφεραν ότι "οι παίκτες θα μπορούν να κρατήσουν τα save files τους, διότι οι αποφάσεις που έκαναν στο πρώτο παιχνίδι θα συνεχίσουν να έχουν επιπτώσεις στον χαρακτήρα τους στο sequel".[9]

Το παιχνίδι εξελίσσεται δύο χρόνια μετά τα γεγονότα του πρώτου Mass Effect. Αποικίες ανθρώπων δέχονται επίθεση και οι άποικοι απάγονται, χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος. Ο/Η πρωταγωνιστής/στρια του παιχνιδιού, Commander Shepard, αναγκάζεται να συνεργαστεί με τον ανθρωποκεντρικό παραστρατιωτικό οργανισμό Cerberus, σε μία προσπάθεια να ανακαλύψει τα αίτια των απαγωγών. Αποδείξεις που εμφανίζονται δείχνουν ως αίτιους τους Collectors, μία προχωρημένη, αινιγματική φυλή εντομοειδών ανθρωποειδών, που αποκαλύπτεται ότι δουλεύουν για τους Reapers. Ο/Η Shepard ξεκινά μια "αποστολή αυτοκτονίας" για να σταματήσει τους Collectors, με τη βοήθεια μιας επίλεκτης ομάδας που αποτελείται από στρατιώτες, δολοφόνους, μισθοφόρους, και σπεσιαλίστες.

Με την κυκλοφορία του, το Mass Effect 2 δέχθηκε ένθερμη υποδοχή από τους κριτικούς και από το κοινό για του χαρακτήρες, την ιστορία, την ηθοποιία φωνής, και το βελτιωμένο σύστημα μάχης και τρόπου παιχνιδιού, με πολλούς κριτικούς να το αποκαλούν μέγιστη βελτίωση συγκριτικά με το πρώτο παιχνίδι, και έναν εύκολο υποψήφιο του τίτλου Παιχνίδι της Χρονιάς, παρ' όλο που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο. Στην Gamescom του 2010, ανακοινώθηκε ότι θα γίνει διαθέσιμη μία εκδοχή για το PlayStation 3,[10] η οποία τελικά κυκλοφόρησε στις 18 Ιανουαρίου του 2011.[11]

Mass Effect 3[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εξώφυλλο του Mass Effect 3
Κύριο λήμμα: Mass Effect 3

Το Mass Effect 3 κυκλοφόρησε στις 6 Μαρτίου του 2012.[12] Ο Κέισι Χάντσον σχολίασε ότι το Mass Effect 2 "θα είναι πιο εύκολο [να αναπτυχθεί] επειδή δεν έχουμε να ανησυχούμε για τη συνέχεια με το επόμενο".[13] Το Mass Effect 3 κάνει επίσης εξαγωγή των save files των δυο προηγούμενων παιχνιδιών, με σκοπό να υπάρχει μεγαλύτερη συνέχεια μεταξύ των τίτλων.

Σε αυτό το τελικό κεφάλαιο της τριλογίας, οι Reapers επέστρεψαν, και ξεκινούν τη διαδικασία "καθαρισμού" του γαλαξία, καθώς επιτίθενται στη Γη. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης, ο/η Commander Shepard βρίσκεται στη Γη και αναγκάζεται να υποχωρήσει. Αφού έφυγε από εκεί, πρέπει να βιαστεί και να αντεπιτεθεί των προηγμένων δυνάμεων σε μία τελική προσπάθεια, όχι μόνο για να σώσει τη Γη, αλλά για να σπάσει τον κύκλο καθαρισμού που συνεχίζεται για εκατομμύρια χρόνια (δίνοντας απάντηση στο Παράδοξο του Φέρμι).

Το πρώτο επίσημο trailer προβλήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 2010, στα Spike TV Video Game Awards.[14] Με την κυκλοφορία του, το Mass Effect 3 δέχθηκε διθυραμβικές κριτικές. Το 2012, ήταν υποψήφιο για πέντε βραβεία στα Spike Video Game Awards, συμπεριλαμβανόμενου του Παιχνιδιού της Χρονιάς, και κέρδισε ένα, του Καλύτερου RPG.[15] Το Game Informer του απένειμε το βραβείο τους, Παιχνίδι της Χρονιάς.[16]

Mass Effect: Andromeda[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εξώφυλλο του Mass Effect: Andromeda
Κύριο λήμμα: Mass Effect: Andromeda

Το Mass Effect: Andromeda, η τέταρτη προσθήκη στη βασική σειρά Mass Effect, παρουσιάστηκε στην E3 2015. Κυκλοφόρησε στις 21 Μαρτίου του 2017 παγκοσμίως, για τα Microsoft Windows, PlayStation 4 και Xbox One. Το Andromeda είναι το πρώτο παιχνίδι της σειράς που διαθέτει περιβάλλον ανοικτού κόσμου. Χρονικά, τοποθετείται αρχικά στην περίοδο που εξελίσσεται το Mass Effect 2, και έπειτα πηδά 634 χρόνια στο μέλλον. Ο χαρακτήρας του παίκτη είναι η Sara ή ο Scott Ryder, ο/η οποίος/α έχει οριστεί ως Pathfinder – ένας πράκτορας με την αποστολή να ανακαλύψει νέους πλανήτες στον Γαλαξία της Ανδρομέδας.

Το Mass Effect: Andromeda δέχτηκε θετικές κριτικές για το σύστημα μάχης[17][18] και τα γραφικά του, ενώ κατακρίθηκε έντονα για τα προβλήματά του στο animation των χαρακτήρων και άλλα τεχνικά θέματα.[19] Επιπλέον, ανάμεικτες κριτικές απέσπασαν η ιστορία, η γραφή και οι χαρακτήρες του παιχνιδιού.[20] Γενικότερα, θεωρήθηκε υποδεέστερο των προκατόχων του.[21][22]

Το 2016, απέσπασε το Golden Joystick Award για το Πιο Αναμενόμενο Παιχνίδι[23] και το Global Game Award για το Πιο Αμφιλεγόμενο Παιχνίδι.[24]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά, ο γνήσιος χαρακτήρας Shepard ήταν θηλυκός: στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του Mass Effect, χρησιμοποιήθηκε το θηλυκό μοντέλο.[25][26] Σχετικά με τις περιοχές που επισκέπτεται ο παίκτης στη σειρά, ο σκηνοθέτης της σειράς, Κέισι Χάντσον, ανέφερε ότι σχεδιάσαν περιοχές όπως το Citadel και τον Omega, για να μπορέσουν να αφηγούνται χιλιάδες ωραίες ιστορίες, όπως γίνεται στο Μανχάταν και τη Νέα Υόρκη.[27] Μία από τις επηρροές, στο ξεκίνημα της σειράς, ήταν το σύμπαν του Star Wars.[28]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά Mass Effect κατάφερε να συγκεντρώσει ένα πλήθος διακρίσεων και βραβείων, με το δεύτερο μέρος της τριλογίας να συγκαταλέγεται από πολλούς στα κορυφαία βιντεοπαιχνίδια όλων των εποχών.[29][30][31] Αποτελεί εμπορική επιτυχία, καθώς έχει σημειώσει περισσότερες από 14 εκατομμύρια πωλήσεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Reilly, Jim (16 Οκτωβρίου 2009). «Mass Effect 2 Release Date Announced». IGN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2017. 
  2. Krupa, Daniel (30 Αυγούστου 2011). «Mass Effect 3: The End of Shepard». IGN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2017. 
  3. «BioWare Announces Mass Effect 3 Release Dates For Europe And US | NowGamer» (στα αγγλικά). NowGamer. 2011-08-16. http://www.nowgamer.com/news/1018299/bioware_announces_mass_effect_3_release_dates_for_europe_and_us.html. Ανακτήθηκε στις 2017-03-19. 
  4. Arts, Electronic (2017-01-04). «Mass Effect: Andromeda Coming March 21, 2017» (στα αγγλικά). masseffect.com. https://www.masseffect.com/news/mass-effect-andromeda-coming-in-march. Ανακτήθηκε στις 2017-03-19. 
  5. 5,0 5,1 «Mass Effect». IMDb. Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2017. 
  6. «Mass Effect | Video Games Artwork». www.videogamesartwork.com. Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2017. 
  7. Morgan, Thomas (13 Δεκεμβρίου 2012). «Face-Off: Mass Effect on PS3». Eurogamer (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2017. 
  8. Reilly, Jim (16 Οκτωβρίου 2009). «Mass Effect 2 Release Date Announced». IGN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2017. 
  9. Brudvig, Erik (23 Φεβρουαρίου 2009). «BioWare Suggests Hanging on to Mass Effect Saves». IGN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2017. 
  10. «GamesCom 2010: Mass Effect 2 PS3 Trailer» (στα αγγλικά). DualShockers. 2010-08-17. http://www.dualshockers.com/gamescom-2010-mass-effect-2-ps3-trailer/. Ανακτήθηκε στις 2017-08-09. [νεκρός σύνδεσμος]
  11. Reilly, Jim (16 Οκτωβρίου 2009). «Mass Effect 2 Release Date Announced». IGN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2017. 
  12. Fahey, Mike. «Mass Effect 3 Thrusts Its Way into Early 2012» (στα αγγλικά). Kotaku. http://kotaku.com/5798587/mass-effect-3-will-be-an-early-2012-release. Ανακτήθηκε στις 2017-08-08. 
  13. «BioWare Already Looking Forward to Mass Effect 3». Shacknews (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2017. 
  14. «Interview: BioWare's Casey Hudson on the making of Mass Effect 2». Engadget. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2017. 
  15. «Spike TV Announces Nominees For 10th Annual Video Game Awards». www.bizjournals.com. The Business Journals. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2017. 
  16. «Why Mass Effect 3 Is Our Game Of The Year». Game Informer (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2017. 
  17. Butterworth, Scott (20 Μαρτίου 2017). «Mass Effect: Andromeda Review». GameSpot (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2017. 
  18. «Mass Effect Andromeda Review - Wake Up From Hypersleep and Join the Initiative» (στα αγγλικά). COGconnected. http://cogconnected.com/review/mass-effect-andromeda-review/. Ανακτήθηκε στις 2017-08-09. 
  19. «BioWare Responds To Harassment Following Uproar About Mass Effect: Andromeda's Animations». Game Informer (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2017. 
  20. «Mass Effect Andromeda And Its Mixed Reception - Creep-Score» (στα αγγλικά). Creep-Score. 2017-03-18. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-04-28. https://web.archive.org/web/20170428090733/http://www.creep-score.com/opinion/mass-effect-andromeda-and-its-mixed-reception/. Ανακτήθηκε στις 2017-08-09. 
  21. Kain, Erik. «'Mass Effect: Andromeda' Is The Worst-Reviewed Game In The Franchise» (στα αγγλικά). Forbes. https://www.forbes.com/sites/erikkain/2017/03/20/mass-effect-andromeda-is-the-worst-reviewed-game-in-the-franchise/#54b88b57555a. Ανακτήθηκε στις 2017-08-09. 
  22. Martin, Liam (2017-03-23). «Mass Effect Andromeda review scores: BioWare's worst RPG ever on PS4 and Xbox One?» (στα αγγλικά). Express.co.uk. http://www.express.co.uk/entertainment/gaming/781339/Mass-Effect-Andromeda-review-PS4-Xbox-One-BioWare-scores-EA-Access. Ανακτήθηκε στις 2017-08-09. 
  23. «Overwatch scoops five awards, Firewatch wins Best Indie Game: Here are all the Golden Joystick 2016 winners» (στα αγγλικά). gamesradar. http://www.gamesradar.com/overwatch-scoops-5-awards-firewatch-wins-best-indie-game-here-are-all-the-golden-joystick-2016-winners/. Ανακτήθηκε στις 2017-08-09. 
  24. «Battlefield 1 News - Global Game Awards 2016 Results: Game Of The Year - Best Indie - Most Anticipated». www.game-debate.com. Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2017. 
  25. Sarkar, Samit (9 Ιανουαρίου 2015). «Mass Effect's Commander Shepard was created as a woman». Polygon. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2017. 
  26. «FemShep is Mass Effect's true, original Commander Shepard». Destructoid (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2017. 
  27. BUDDA (2012-01-21), Casey Hudson Interview - Mass Effect in General, https://www.youtube.com/watch?v=Pegzd2GNY0E, ανακτήθηκε στις 2017-08-25 
  28. Croatsky (2011-05-11), Casey Hudson Interview: How Mass Effect Began, https://www.youtube.com/watch?v=eDwmXMoGz_4, ανακτήθηκε στις 2017-08-25 
  29. «Hall of Fame listing». PlayStation Official Magazine - UK (Future Publishing) (107). March 2015. 
  30. Tom Magrino (5 Μαΐου 2011). «Smithsonian selects top 80 games from past 40 years». GameSpot. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2013. 
  31. «The 100 Greatest Video Games of All Time». Empire. 15 Αυγούστου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]