Maroon 5

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Maroon 5
Οι Maroon 5 στο TV Week Logies 2011.
Πληροφορίες
ΠροέλευσηΛος Άντζελες, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Μουσικά είδηΠοπ ροκ, φάνκ ροκ, εναλλακτική ροκ, ποπ
Παρουσία1994–1998 (ως Kara‘s Flowers)
2001–σήμερα (ως Maroon 5)
Δισκογραφική εταιρείαA&M/Octone
ΜέληAdam Levine
Jesse Carmichael
Mickey Madden
James Valentine
Matt Flynn
Πρώην μέληRyan Dusick
Ιστότοπος
http://www.maroon5.com

Οι Maroon 5 (Μαρούν Φάιβ) είναι ένα ροκ-ποπ συγκρότημα από το Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας. Ενώ ήταν ακόμη στο λύκειο, ο τραγουδιστής και κιθαρίστας του συγκροτήματος Άνταμ Λέβιν (Adam Levine), ο κιμπορντίστας Τζέζ Κάρμισελ (Jesse Carmichael), ο μπασίστας Μίκι Μέιντεν (Mickey Madden), καθώς και ο ντράμερ Ράιαν Ντάσικ (Ryan Dusick) δημιούργησαν μια μπάντα στο γκαράζ τους, η οποία λεγόταν Kara's Flowers και το 1997 κυκλοφόρησαν ένα τους άλμπουμ. Μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα επανασυνδέθηκαν με τον κιθαρίστα Τζέιμς Βαλεντάιν (James Valentine) και πήραν μια πιο ποπ προσανατολισμένη κατεύθυνση ως Maroon 5. Το 2002 κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο άλμπουμ τους Songs About Jane, το οποίο περιείχε τέσσερα τραγούδια : "Harder to Breathe", "This Love", "She Will Be Loved" και "Sunday Morning", τα οποία γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και έγιναν χρυσά, πλατινένια, ακόμη και τρεις φορές πλατινένια σε πολλές χώρες του κόσμου.

Για να στηρίξουν το άλμπουμ τους ‘‘Songs About Jane’’ έκαναν εκτεταμένες περιοδείες το 2003–2005 και κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου δύο άλμπουμ από ζωντανές τους εμφανίσεις, κυκλοφόρησαν. Το συγκρότημα κέρδισε το βραβείο Grammy για τον Καλύτερο Νέο Καλλιτέχνη το 2005. Ο Ντάσικ άφησε το συγκρότημα το Σεπτέμβρη του 2006 λόγω τραυματισμών από τις συνεχόμενες συναυλίες και αντικαταστάθηκε από τον Ματ Φλυν (Matt Flynn). Το δεύτερο άλμπουμ των Maroon 5, ‘‘It Won't Be Soon Before Long’’ κυκλοφόρησε το 2007 και περιελάμβανε τα τραγούδια, το "Makes Me Wonder", το οποίο ήταν το πρώτο τους τραγούδι που έφτασε στο νούμερο ένα των 100 Πιο ‘‘Καυτών’’ Τραγουδιών του Billboard, το "Won't Go Home Without You" και "Wake Up Call". Η μπάντα τραγούδησε ζωντανά σε δύο περιοδείες μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου του 2007. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, μια συλλογή από ακυκλοφόρητα τραγούδια τους, κυκλοφόρησε.

Δύο άλλα άλμπουμ με τραγούδια τους από ζωντανές εμφανίσεις και ένα μικτό άλμπουμ κυκλοφόρησαν το 2008. Το τρίτο τους άλμπουμ ‘‘Hands All Over’’ κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ στις 21 Σεπτέμβρη του 2010. Από το ντεμπούτο τους το 2002, η μπάντα είχε πωλήσει πάνω από 10 εκατομμύρια άλμπουμ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η μεγαλύτερή τους επιτυχία μέχρι τώρα είναι η συνεργασία τους με την Κριστίνα Αγκιλέρα (Christina Aguilera) για το τραγούδι "Moves like Jagger", πωλώντας 8 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και γι’αυτό χαρακτηρίστηκε ένα από τα τραγούδια που έχει κάνει τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Το Μάρτιο του 2012, οι Maroon 5 ανακοίνωσαν το τέταρτό τους άλμπουμ, ‘‘Overexposed’’, το οποίο κυκλοφόρησε σχεδόν στα τέλη Ιούνιου του 2012. Το κυρίως τραγούδι σε συνεργασία με τον Wiz Khalifa, "Payphone", έφτασε στο νούμερο τρία των 100 Πιο ‘‘Καυτών’’ Τραγουδιών του Billboard και τελικά ανυψώθηκε στο νούμερο δύο. Το δεύτερο τραγούδι του άλμπουμ, "One More Night", έγινε το τρίτο νούμερο ένα τραγούδι του συγκροτήματος. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν το πολυαναμενόμενο άλμπουμ τους, V, το οποίο ενθουσίασε πολλούς από τους φαν τους και περιέχει διάσημες επιτυχίες όπως το Maps, Animals, Sugar, This Summer's Gonna Hurt Like MotherF***er και It Was Always You. Το 2016 κυκλοφόρησε το τραγούδι "Don't wanna know" και το 2017 κυκλοφόρησε το τραγούδι "Cold" χωρίς κάποιο άλμπουμ.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλμπουμ

as Kara's Flowers

Πηγές και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]