Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από IEEE)
Αυτό το λήμμα αφορά το διεθνές Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών. Για την ελληνική ΙΕΕΕ, δείτε: Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος.

Το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών ΜηχανικώνIEEE (αγγλ. Institute of Electrical and Electronics Engineers) (I triple E — «Αϊ-τριπλ-ι») είναι ένας επαγγελματικός οργανισμός με τα κεντρικά του γραφεία να βρίσκονται στην Νέα Υόρκη. Ιδρύθηκε το 1963 απο την ένωση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και του Ινστιτούτου Ραδιομηχανικών. Σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο οργανισμό επαγγελματιών τεχνολογίας με περισσότερα απο 400.000 μέλη σε διάφορα τμήματα ανα τον κόσμο. Βασικοί σκοποί του Ινστιτούτου αποτελούν η εκπαιδευτική προώθηση και η τεχνική εξέλιξη της ηλεκτρονικής και ηλεκτρολογικής μηχανικής, των τηλεπικοινωνιών, της επιστήμης των υπολογιστών και των ενοποιημένων προτύπων.[1]

Οργανισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οργανισμός είναι δομημένος με το όνομα ΙΕΕΕ. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στον οργανισμό αποτελούν κυρίως μηχανικοί καθώς και επιστήμονες/ακαδημαϊκοί. Η πλειονότητα των επαγγελματιών-μελών αποτελείται απο επιστήμονες υπολογιστών, μηχανικούς λογισμικού, επαγγελματίες πληροφορικής, φυσικούς μέχρι και ιατρούς. Για αυτό το λόγο ο οργανισμός δεν χρησιμοποιεί συχνά το πλήρες όνομα και προτιμά τη χρήση του αρκτικόλεξου.

Υπάρχουν περίπου 430.000 εγγεγραμένα μέλη σε περίπου 160 χώρες, με τους μισούς να βρίσκονται στις Η.Π.Α..

Δημοσιεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οργανισμός παράγει λίγο παραπάνω απο το 30% των δημοσιεύσεων στους τομείς των ηλεκτρολόγων/ηλεκτρονικών μηχανικών και επιστήμης υπολογιστών σε περισσότερες απο 100 επιστημονικές εφημερίδες.

Το μεγαλύτερο πλήθος αυτών των δημοσιεύσεων καθώς και το περιεχόμενο των περισσότερων ετήσιων συνεδρίων που χρηματοδοτούνται απο τον οργανισμό είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του οργανισμού, IEEE Xplore, μέσω επι πληρωμής πρόσβασης καθώς και ατομικών αγορών.[2]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «IEEE at a Glance > IEEE Quick Facts». IEEE. 31 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2015. 
  2. About IEEE