Naruto

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Hatake Kakashi)
Αυτό το λήμμα αφορά την σειρά manga και anime Naruto. Για τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα, δείτε: Naruto Uzumaki.
Naruto
ナルト
Naruto
Νάρουτο
ΕίδοςShōnen, δράση, κωμωδία, δράμα, φαντασία
Manga Naruto
ΣχεδιαστήςΜασάσι Κισιμότο
ΕκδότηςJump Comics
Δημοσιεύεται στοWeekly Shōnen Jump
Έκδοση21 Σεπτεμβρίου 1999 – 10 Νοεμβρίου 2014
Αριθμός τόμων72 (700 κεφάλαια)
Anime Naruto
ΣκηνοθέτηςΝτάτε Χαγιάτο
ΣτούντιοStudio Pierrot
Τηλ. δίκτυοAnimax, TV Tokyo
ΜετάδοσηNaruto:
3 Οκτωβρίου 2002 – 8 Φεβρουαρίου 2007
Naruto Shippūden:
15 Φεβρουαρίου 2007–23 Μαρτίου 2017
Αριθμός επεισοδίωνNaruto: 220
Naruto Shippūden: 500
Σχετικά έργα
OVA
  • Jump Festa 2003: Find the Crimson Four-Leaf Clover
  • Jump Festa 2004: Battle at Hidden Falls. I am the Hero!
  • Finally a clash! Jounin VS Genin!! Indiscriminate grand melee tournament meeting!!
  • Naruto the Movie OVA: Konoha Annual Sports Festival

Ταινίες

  • Naruto the Movie: Snow Princess' Book of Ninja Arts
  • Naruto the Movie 2: Great Clash! The Illusionary Ruins at the Depths of the Earth
  • Naruto the Movie 3: The Animal Riot of Crescent Moon Island
  • Naruto: Shippūden the Movie

Βιντεοπαιχνίδια

Το Naruto (ιαπωνικά: ナルト) είναι σειρά manga, η οποία έχει μεταφερθεί και στη μικρή οθόνη ως anime. Δημιουργός του μάνγκα είναι ο Κισιμότο Μασάσι. Το μάνγκα πρωτοεκδόθηκε το 1999 στο 43o τεύχος του περιοδικού Weekly Shōnen Jump και έχει μεταφραστεί στα αγγλικά. Ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2014, ύστερα από 15 χρόνια. Το ομώνυμο άνιμε έκανε πρεμιέρα στην Ιαπωνία τον Οκτώβριο του 2002 και τελείωσε τον Μάρτιο του 2017. Το Naruto είναι το τρίτο πιο πετυχημένο μάνγκα σε πωλήσεις παγκοσμίως, καθώς έχει πουλήσει πάνω από 220 εκατομμύρια αντίτυπα.[1]

Η πλοκή χωρίζεται σε δύο μεγάλες χρονικές περιόδους, οι οποίες απέχουν χρονικά δυόμισι χρόνια. Ανάμεσά τους παρεμβάλλεται μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν (έξι κεφάλαια στο μάνγκα), γνωστή ως Kakashi Gaiden, η οποία φωτίζει τη μυστηριώδη παιδική ηλικία ενός σημαντικού χαρακτήρα της σειράς, του Hatake Kakashi.[2]

Πραγματεύεται την προσπάθεια ενός νεαρού, με το όνομα Uzumaki Naruto, να κερδίσει μια θέση στον κόσμο των νίντζα επηρεάζοντας στην προσπάθειά του αυτή καταλυτικά τις ζωές των γύρω του. Χαρακτήρες μένουν μετέωροι ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι, μέχρι να κληθούν να αξιολογήσουν τη ζωή τους και να λάβουν αποφάσεις ως προς το ποιοι θέλουν πραγματικά να είναι.

Ολόκληρο το πρώτο μέρος του μάνγκα έχει μεταφερθεί στη μικρή οθόνη ως σειρά άνιμε με την ονομασία Naruto. Στις 15 Φεβρουαρίου, η σειρά επέστρεψε ξανά στην πλοκή του δεύτερου μέρους του μάνγκα με τον τίτλο Naruto: Shippūden (Naruto: the Hurricane Chronicles). Η αρίθμηση των επεισοδίων ξεκινά και πάλι από τον αριθμό 1, εφόσον επισήμως η σειρά Naruto ολοκλήρωσε τον κύκλο της. Επίσης έχουν βγει δέκα ταινίες, μερικά επεισόδια OVA και μια σειρά βιντεοπαιχνιδιών.Τη δημιουργία της σειράς επιμελήθηκε το Studio Pierrot.

Αρχικά σχέδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα αρχικά σχέδια της σειράς, ο Naruto θα ήταν ένα κίτσουνε (αλεπού με εννέα ουρές), θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε άνθρωπο και ο πατέρας του θα κατέστρεφε το χωριό στο οποίο πήγαινε ο Naruto. Η ιδέα τελικά απορρίφθηκε. Μερικές ακόμη ιδέες που απορρίφθηκαν είναι ότι ο Naruto με τον Kakashi δεν θα ήταν νίντζα. Ο Naruto θα χρησιμοποιούσε ένα είδος μαγείας παρόμοιο με το Ninjutsu και ο Kakashi θα ήταν σαμουράι.Στα αρχικά σχέδια του μάνγκα ο Sasuke δεν υπήρχε.Ο εκδότης του Kishimoto τον συμβούλεψε να δημιουργήσει έναν χαρακτήρα ο οποίος θα ήταν ο αντίπαλος του πρωταγωνιστή.Για την δημιουργία του Sasuke ο Kishimoto πήρε έμπνευση από τον χαρακτήρα του Hiei από το Yu Yu Hakusho του Yoshihiro Togashi.

Naruto History[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία τοποθετείται σε έναν φανταστικό κόσμο, ο οποίος αποτελεί συνδυασμό παραδοσιακής Ιαπωνίας και του σύγχρονου δικού μας, όπου οι στρατιωτικές δυνάμεις της εκάστοτε χώρας είναι οι νίντζα. Η πλοκή επικεντρώνεται σε ένα από τα κρυμμένα χωριά όπου αυτοί κατοικούν, στο Konoha, η αλλιώς χωριό κρυμμένο στα φύλλα. Εκεί κατοικεί ένα υπερδραστήριο παιδί, ο Naruto Uzumaki, μέσα στον οποίο εγκλείστηκε λίγο μετά τη γέννηση του, ένας δαίμονας – αλεπού (Kyuubi στα ιαπωνικά) με εννιά ουρές, ο οποίος είχε επιτεθεί στο χωριό μόλις γενήθηκε ο Naruto. Ο Naruto, ορφανός και μόνος στον κόσμο, αντιμετωπίστηκε αμέσως σαν το ίδιο το τέρας κι όχι σαν τη φυλακή του. Ως αποτέλεσμα δέχτηκε περιφρόνηση και μίσος, χωρίς να γνωρίζει το γιατί, κατάσταση που χειροτέρευε εξαιτίας των φτωχών ικανοτήτων του στην τέχνη του νίντζα (ninjutsu). Ως αντίδραση και ως άμυνα ταυτόχρονα, ο Naruto έγινε αδιόρθωτος φαρσέρ, σπέρνοντας το χάος με τα καμώματά του, ενώ παράλληλα πήρε τη μεγάλη απόφαση να γίνει ο σπουδαιότερος αρχηγός του χωριού του (Hokage) που θα υπάρξει ποτέ και εργάζεται πάντα σκληρά για αυτό, άλλοτε με κωμικές κι άλλοτε με αναπάντεχες για αυτόν και τους γύρω του συνέπειες. Όπλα του η επιμονή, η εργατικότητα, η μερικές φορές άμετρη αυτοπεποίθησή του και η απίστευτη έμφυτη ικανότητά του να εμπνέει τους γύρω του να νικήσουν τα εσωτερικά τους δαιμόνια και να προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους, καθώς και το υπερβολικό τσάκρα του.

Η ιστορία ξεκινά με τον Naruto 12 χρονών, να αποφοιτεί από την Ακαδημία των νίντζα (κάτι σαν δημοτικό σχολείο πριν τα παιδιά ονομαστούν επίσημα νίντζα) και την ένταξή του στην «Ομάδα 7». Η τελευταία αποτελείται από τον εκπαιδευτή του και καταξιωμένο νίντζα Hatake Kakashi, την Haruno Sakura και τέλος από τον Uchiha Sasuke. Η σχέση των δύο αγοριών είναι ένας από τους κύριους θεματικούς άξονες της ιστορίας και τελικά αποβαίνει καθοριστική για τη μοίρα τους. Η αρχική σειρά Naruto τελειώνει με την οριστική διάλυση της «Ομάδας 7» καθώς ο Sasuke αποσκιρτεί από το χωριό με στόχο να σκοτώσει τον αδελφό του, Itachi Uchiha (ο οποίος δολοφόνησε όλη τους την οικογένεια) και νικά τον Naruto στη μάχη τους, ο οποίος προσπάθησε μάταια να τον σώσει από τους εσωτερικούς του δαίμονες. Έπειτα, ο Naruto φεύγει με τον Jiraiya για 2,5 χρόνια με σκοπό να βελτιώσει τις ικανότητές του, ώστε να προετοιμαστεί για την επόμενη φορά που θα συναντηθεί με τον Sasuke, και η Sakura παραμένει στο χωριό ως μαθητευόμενη της Tsunade, της πέμπτης Hokage.

Η δεύτερη περίοδος της σειράς ονομάζεται Naruto Shippūden και διαδραματίζεται αφού ο Naruto επιστρέψει στο χωριό σε ηλικία 16 χρονών με στόχο να βρει τον Sasuke. Επιπροσθέτως, σημαντικότατο ρόλο διαδραματίζει η εγκληματική οργάνωση Akatsuki, στην οποία ανήκει και ο Itachi, της οποίας τα πανίσχυρα μέλη κυνηγούν τον δαίμονα με τις εννέα ουρές που βρίσκεται μέσα στον Naruto και που όταν του αφαιρεθεί θα πεθάνει, με σκοπό την δημιουργία ενός όπλου μαζικής καταστροφής που θα αποτρέψει λόγω φόβου την εξέλιξη πολέμων. Ωστόσο, όταν ο Sasuke μάθει την αλήθεια για τον αδελφό του, Itachi, θα γίνει και αυτός μέλος τον Akatsuki κατά την διάρκεια του πολέμου και θα ανακηρυχθεί ως παγκόσμιος εγκληματίας.

Παράλληλα με την ιστορία της «Ομάδας 7», την ιστορία συμπληρώνει ένα αξιοζήλευτα ποικιλοπρόσωπο και πολύχρωμο καστ συμπρωταγωνιστών, των οποίων οι ιστορίες αναλύονται λεπτομερώς και πλέκονται όμορφα σε ένα σφιχτοδεμένο σύνολο. Τα ονόματά τους, καθώς και άλλα στοιχεία του κόσμου τους, είναι συχνά εμπνευσμένα από την Ιαπωνική μυθολογία και παράδοση. Η σειρά δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάλυση των χαρακτήρων, του ψυχολογικού προφίλ τους, στα κίνητρα πίσω από τις πράξεις τους, ενώ τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία. Συχνά και οι ίδιοι οι «σκοτεινοί χαρακτήρες» της σειράς, κάνουν τις απεχθείς τους πράξεις εμπνεόμενοι από ιδανικά όπως η πίστη και η ευγνωμοσύνη, ή ακόμη και ως αντίδραση προς το κακό που τους προσέφερε η ίδια η κοινωνία.

Στο franchise υπάρχουν συνολικά 10 ταινίες.Οι πρώτες 3 ταινίες παίρνουν μέρος στα γεγονότα της σειράς Naruto ενώ οι υπόλοιπες 7 ταινίες παίρνουν μέρος στα γεγονότα της σειράς Naruto Shippuden.

Αλλαγές από το μάνγκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικές σκηνές από το μάνγκα που δείχνουν ότι ο Sasuke τρέφει τα ίδια αισθήματα για την Sakura μειώθηκαν με αποτέλεσμα να φαίνονται μονόπλευρα τα αισθήματα της Sakura για τον Sasuke.Αρκετές από τις σκηνές έφαγαν λογοκρισία κι άλλαξαν για λόγους καταλληλότητας.Για παράδειγμα όταν ο Σαρουτόμπι Χίρουζεν ανακάλυψε το εργαστήριο του Οροτσιμάρου μαζί με τα φρικαλέα του πειράματα,στο μάνγκα υπήρχαν διάφορα πτώματα ενώ στο άνιμε τα πτώματα δεν υπήρχαν.

Naruto: Shippūden[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον 28ο τόμο (Β' μέρος) η σειρά αλλάζει, καθώς διεξάγεται μετά από 2½ χρόνια από τους προηγούμενους τόμους[3]. Παρόλο που στο μάνγκα αναφέρεται ως Μέρος ΙΙ και ξεκινάει από το Κεφάλαιο 245, στο άνιμε δόθηκε η ονομασία Naruto: Shippūden (ιαπωνικά: ナルト 疾風伝, αγγλικά: Naruto: the Hurricane Chronicles (Νάρουτο: Το χρονικό της θύελλας)).

Το Naruto Shippūden διαδραματίζεται όταν πια η γενιά του Νάρουτο έχει ωριμάσει. Μετά από εκπαίδευση δυόμιση χρόνων με τον Jiraiya, ο Uzumaki Naruto, 16 χρονών επιστρέφει στο Konohagakure, ενώνεται με τους φίλους που άφησε πίσω, και επανασυγκροτεί την Ομάδα 7, με μόνη έλλειψη τον Sasuke Uchiha, που τον αντικαθιστά ο Sai. Όλοι οι συμμαθητές του έχουν περάσει στο επίπεδο Chuunin και μερικοί ακόμα υψηλότερα, εκτός του Naruto, ο οποίος παραμένει Genin, και αυτό τον εξοργίζει. Μιας και ώριμος πια, ο Naruto έχει μάθει πολλές καινούργιες τεχνικές.

Αντίθετα από το πρώτο μέρος, όπου η οργάνωση Ακάτσουκι έπαιζε πολύ μικρό ρόλο, στο δεύτερο μέρος είναι ο κύριος θεματικός άξονας της σειράς, στην προσπάθειά της να κυριεύσει τον κόσμο.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η "Ομάδα 7" σε αναμνηστική φωτογραφία. Ο Kakashi με τους μαθητές του Sasuke, Sakura και Naruto.

Uzumaki Naruto

Ο Naruto είναι ένας μαθητευόμενος νίντζα από το χωριό Konoha. Λίγο μετά τη γέννηση του εγκλείστηκε σε αυτόν η ψυχή ενός δαίμονα – αλεπού, πράγμα που από τη μια του παρέχει ασυνήθιστες ιδιότητες κι από την άλλη στάθηκε η αιτία να μεγαλώσει μόνος σε ένα πολύ εχθρικό περιβάλλον. Από αντίδραση αποφάσισε να γίνει μια μέρα Hokage, αρχηγός δηλαδή του χωριού του, ώστε να αναγνωρίσουν όλοι οι συγχωριανοί του τις ικανότητες του. Μέχρι να γίνει αυτό, περνά τον καιρό του σκαρώνοντας φάρσες, τρώγοντας το αγαπημένο του ράμεν και μπλέκοντας σε φασαρίες, πάντα με αγαθή πρόθεση. Η ζωή του άλλαξε τη μέρα της ένταξής του στην «Ομάδα 7» όπου έκανε για πρώτη φορά φίλους, καθώς και τα πρώτα του σοβαρά βήματα για να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο. Από τότε προσπαθεί να γίνει δυνατότερος για να υπερασπιστεί τα πιστεύω του κι αυτούς που αγαπά, αναδεικνύοντας ένα ταλέντο που ούτε ο ίδιος γνώριζε πως είχε: αυτό του ήρωα - πρότυπο που εμπνέει με το παράδειγμά του τους γύρω του να πολεμήσουν τους δικούς τους εσωτερικούς δαίμονες.

Uchiha Sasuke

Ο καλύτερος φίλος και συνάμα αιώνιος ανταγωνιστής του Naruto, είναι το άκρως αντίθετο από αυτόν. Ήσυχος και μετρημένος, όμορφος και πολύ δημοφιλής (ειδικά στα κορίτσια), ο Sasuke είναι γεννημένη ιδιοφυΐα στον κόσμο των νίντζα. Είναι ο τελευταίος επιζών μιας οικογένειας τόσο δυνατής, που σχεδόν άγγιξε τα όρια του μύθου. Το χαρακτηριστικό των μελών της είναι πως κληρονομούν ένα ζευγάρι μάτια κόκκινου χρώματος με εκπληκτικές δυνάμεις, ιδιότητα γνωστή με το όνομα Sharingan. Είναι μέλος της Uchiha clan .Παρά τα χαρίσματά του, ο Sasuke επιλέγει πάντα να κάθεται μόνος, απόμακρος και χαμένος σε σκέψεις, που αφορούν την αναβίωση της φυλής του και το θάνατο του άνδρα που προκάλεσε τον αφανισμό της, του αδελφού του Itachi. Κατά βάθος ο Naruto είναι ο πρώτος που κατάφερε με κάποιο τρόπο να αγγίξει την ψυχή του, το χάσμα όμως μεταξύ τους είναι πολύ βαθύ και η κληρονομιά των Uchiha πολύ βαριά για να αφήσουν το Sasuke να χαλαρώσει με τους φίλους του και να γίνει ένα με την αθώα ξενοιασιά τους.

Haruno Sakura

Το όνομα Haruno σημαίνει ανοιξιάτικο λιβάδι, και Sakura άνθος κερασιάς. Στα ιαπωνικά, haru no sakura σημαίνει ανοιξιάτικο άνθος κερασιάς. Μια πολύ έξυπνη κοπέλα που επιθυμεί διακαώς να ξεφύγει από τη σκιά των άλλων και να σταθεί στα δικά της πόδια. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι οι άριστες θεωρητικές της γνώσεις και η σχεδόν τέλεια διαχείριση του chakra της. Ωστόσο, στους υπόλοιπους τομείς υπολείπεται των συντρόφων της και θυμώνει που πάντα αφήνει τους άλλους να την προστατεύουν. Αρχικά θεωρεί τον Naruto ενοχλητικό κι αργότερα καλό της φίλο. Με τη σειρά της κυνηγά αιωνίως το Sasuke, θεωρώντας τον τέλειο από κάθε άποψη, παρόλο που λαμβάνει από αυτόν τη μια ψυχρή απόρριψη μετά την άλλη. Συνήθως τα θρυλικά ξεσπάσματα θυμού της τα πληρώνει ο Naruto που δεν μπορεί να την πλησιάσει με κάποιο αξιοπρεπή τρόπο. Ωστόσο, κατά βάθος τον αγαπά και τον θαυμάζει, γιατί προσπαθεί για το καθετί με υπομονή και επιμονή, και επιπλέον την κάνει να γελάει.

Hatake Kakashi

Ο εκπαιδευτής της «Ομάδας 7», γνωστός και ως copy – ninja Kakashi, είναι μια ιδιοφυΐα της γενιάς του, με ικανότητες ξακουστές σε μεγάλο μέρος του κόσμου όπου εξελίσσεται η σειρά. Στο παρελθόν υπήρξε μαθητής του Τέταρτου Hokage αλλά και αρχηγός ομάδας της ANBU. Εντούτοις, αρχικά τα παιδιά δεν πολυπιστεύουν πως έχουν να κάνουν με κάποιον αξιόλογο νίντζα, εξαιτίας μιας σειράς εκκεντρικών συνηθειών του, όπως το να μιλά αργά και ήρεμα, να πηγαίνει παντού αργοπορημένος και να διαβάζει μανιωδώς τα «πονηρά» βιβλία της σειράς “Icha - Icha”. Αργότερα τα παιδιά ανακαλύπτουν πως μυστηριωδώς διαθέτει και ο ίδιος Sharingan στο ένα μάτι, χάρη στο οποίο το όνομά του απέκτησε τις μυθικές του διαστάσεις. Περνά το χρόνο του προκειμένου να μάθει την ομάδα του να συνεργάζεται – πράγμα που ο ίδιος έμαθε με το σκληρό τρόπο – και προσπαθεί να αποτρέψει τα αγόρια να σκοτωθούν είτε από εχθρούς είτε μεταξύ τους.

Jiraiya

Ο Jiraiya γνωστός σαν «Ερημίτης των Βατράχων» ("Gama Sennin") είναι πασίγνωστος νίντζα από την Konoha, Κατηγορίας S. Πολυταξιδευμένος με σκοπό να εμπλουτίζει και να εμφυσήσει τις γνώσεις του στους μαθητές του εκπαιδεύτηκε από τον Great Toad Sage. Υπήρξε ο δάσκαλος του Pain, του Minato Namikaze και τελικά του Naruto Uzumaki. Ανακάλυψε την πραγματική ταυτότητα του αρχηγού των Akatsuki, Pain.

Minato Namikaze

Ο Minato Namikaze είναι ο πατέρας του Naruto και γνωστός ως και 4th Hokage (ιαπ. Yondaime Hokage, ελλ. Τέταρτος Χόκαγκε) ή Yellow Flash. Παρ' όλο που δεν αναφέρεται συχνά στο Naruto, το αντίθετο συμβαίνει στο Naruto Shippuuden, όπου αναφέρεται σε πολλά επεισόδια. Όλη η ιστορία είναι βασισμένη πάνω στην πράξη του να σφραγίσει το Kyuubi (9-Tailed Beast) στον Naruto. Στο Shippuuden παίζει σημαντικότερο ρόλο, καθώς αργότερα αποκαλύπτεται η ιστορία του. Ο Minato ήταν ο αρχηγός της ομάδας Minato η οποία περιλάμβανε τον Minato, τον Hatake Kakashi, τον Uchiha Obito και την Nohara Rin.

Itachi Uchiha Είναι ο μεγαλύτερος αδελφός του Sasuke και ένα από τα 10 μέλη της πανίσχυρης εγκληματικής οργάνωσης νίντζα Akatsuki. Πρώην αρχηγός ομάδας της ANBU αποτελεί ένα εγκληματία παγκόσμιας κλίμακας, Κατηγορίας S, αφού μέσα σε μία νύχτα εκτέλεσε όλα τα μέλη της φυλής του Uchiha, αφήνοντας ζωντανό μόνο τον 8χρονο, τότε, Sasuke. Στο δεύτερο μέρος της σειράς Naruto: Shippūden, μετά την μάχη του με τον Sasuke, αποδείχτηκε ότι τα κίνητρά του ήταν πιο περίπλοκα απ' όσο φαινόταν.

Pain

Είναι κύριος ανταγωνιστής, ο αρχηγός των Akatsuki (ελ: Αυγή) και κατάγεται από το χωριό Amegakure, που έγινε πεδίο μαχών στην διάρκεια του Δευτέρου μεγάλου πολέμου των Νίντζα. Το πραγματικό όνομα παράμενε άγνωστο, μέχρι να αποκαλυφτεί η ταυτότητά του στη μάχη του με τον πρώην εκπαιδευτή του, Jiraiya. Οι γονείς του δολοφονήθηκαν άδικα από νίντζα της Konoha, όταν ήταν παιδί, μπροστά του. Ήταν μέλος των Ορφανών της Βροχής που αποτελούνταν από τον Yahiko, τον Nagato και την Konan. Δημιούργησαν τους Akatsuki με σκοπό την επαναφορά της ειρήνης στον βίαιο κόσμο των νίντζα. Μετά από ένα τραγικό γεγονός που θα άλλαζε τη ζωή των τριών φίλων για πάντα, υιοθέτησε το όνομα "Pain" (ελ: Πόνος) και μαζί με την Κόναν άρχισαν να διευθύνουν καινούργιους Akatsuki, οι οποίοι θα επιβάλλουν την ειρήνη με κάθε πιθανό μέσο.

Ταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Naruto the Movie: Ninja Clash in the Land of Snow
  • Naruto the Movie: Legend of the Stone of Gelel
  • Naruto the Movie: Guardians of the Crescent Moon Kingdom
  • Naruto Shippuden the Movie
  • Naruto Shippuden the Movie: Bonds
  • Naruto Shippuden the Movie: The Will of Fire
  • Naruto Shippuden the Movie: The Lost Tower
  • Naruto Shippuden the Movie: Blood Prison
  • Road to Ninja: Naruto the Movie
  • The Last: Naruto the Movie

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά έχει δημοτικότητα που μπορεί να συγκριθεί με αυτή του Dragon Ball, του δημιουργού Άκιρα Τοριγιάμα. Αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες σειρές manga και anime, ενώ στο διαδίκτυο υπάρχουν πάρα πολλοί ιστότοποι που περιλαμβάνουν πλήρεις οδηγούς με πληροφορίες, οδηγούς και ενεργά forums.

Πριν από την έναρξη προβολών του άνιμε στη βόρεια Αμερική το 2005, πολλές ομάδες ερασιτεχνικής υποτιτλοποίησης και scanlation μετέφραζαν τη σειρά και τη διέθεταν στο διαδίκτυο για ελεύθερο κατέβασμα. Παρόλο που οι εμπλεκόμενες εταιρίες συχνά ξεκίνησαν δικαστικούς αγώνες εναντίον αυτών των ομάδων, αρκετές από αυτές συνέχισαν τη μετάφραση των επεισοδίων, κυρίως λόγω του μεγάλου χρονικού κενού ανάμεσα στα πρωτότυπα και μεταφρασμένα επεισόδια.

Ο τόμος Νο7 του μάνγκα κέρδισε Quill Award για την καλύτερη γραφική νουβέλα στη βόρεια Αμερική.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Aoki, Deb (14 Οκτωβρίου 2015). «Part II - An Evening with Masashi Kishimoto». AnimeNewsNetwork. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2018. 
  2. Κεφάλαια 239 έως 244
  3. Ναρούτο Μάνγκα, κεφάλαιο 245, σελίδα 1η
  4. «Naruto manga wins Quill Award» (στα αγγλικά). Anime UK News. 2006-10-13. https://animeuknews.net/2006/10/naruto-manga-wins-quill-award/. Ανακτήθηκε στις 2018-03-23. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]