Fringe

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Fringe
ΕίδοςΕπιστημονική φαντασία, θρίλερ, δράμα
ΔημιουργοίΤζέφρεϊ Τζ. Άμπραμς
Άλεξ Κούρτζμαν
Ρομπέρτο Όρκι
ΠρωταγωνιστέςΆννα Τορβ
Τζόσουα Τζάκσον
Τζον Νόμπλ
ΧώραΗ.Π.Α.
Αριθμός επεισοδίων100
Παραγωγή
Διάρκεια81 λεπτά
50 λεπτά (σεζόν 1)
43 λεπτά (σεζόν 2)
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςFox (στις Η.Π.Α.)
Προβολή9 Σεπτεμβρίου 2008
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
ΙστοσελίδαΕπίσημη ιστοσελίδα

Το Fringe είναι αμερικανική τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας που δημιουργήθηκε από τον Τζέφρεϊ Τζ. Άμπραμς, τον Άλεξ Κούρτζμαν και τον Ρομπέρτο Όρκι. Αναφέρεται στο υποτιθέμενο τμήμα παράδοξων του FBI που βρίσκεται στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Η ομάδα που καλείται "Fringe Division" βρίσκεται υπό την εποπτεία του "Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας" (Homeland Security) και χρησιμοποιεί ανορθόδοξες ερευνητικές τεχνικές "περιθωριακών" της επιστήμης παράλληλα με τις κλασικές τεχνικές του FBI για να ερευνήσει μια σειρά από ανεξήγητα και πολλές φορές φρικιαστικά περιστατικά που σχετίζονται με ένα μυστηριακό παράλληλο σύμπαν. Η σειρά έχει χαρακτηριστεί σαν ένα μείγμα των X-Files, Altered States, Twilight Zone και Dark Angel[1][2].

Η υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά αναφέρεται στην ύπαρξη ενός παράλληλου σύμπαντος προς το οποίο είναι δύσκολο να "ανοιχτεί" πύλη και στο οποίο υπάρχουν σχεδόν όλοι οι "εδώ" χαρακτήρες αλλά με ελαφρά διαφορετική εξέλιξη. Ένας επιστήμονας κατάφερε να ανοίξει μια πύλη και να περάσει σε αυτό μεταφέροντας τεχνολογία που ήταν γνωστή "εκεί" δημιουργώντας "εδώ" μια πανίσχυρη εταιρεία. Η πύλη αυτή δημιουργεί αρκετά προβλήματα στο άλλο σύμπαν και έτσι θεωρείται το "εδώ" σύμπαν ως εχθρικό (από όσους βρίσκονται "εκεί" και υποτίθεται ότι γνωρίζουν την ύπαρξή του "εδώ").

Οι Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριοι ρόλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ολίβια Ντάναμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ολίβια Ντάναμ (Olivia Dunham) την οποία υποδύεται η ηθοποιός Άννα Τόρβ (Anna Torv) είναι ειδικός πράκτορας του FBI.

Παράλληλο Σύμπαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ολίβια Ντάναμ στο παράλληλο σύμπαν αποκαλείται από τα μέλη του "εδώ" και Altlivia, Alt-Olivia, Fauxlivia, Otherlivia καθώς και Bolivia[3] και είναι μέλος μιας πιο ισχυρής ομάδας "Fringe Division".

Πίτερ Μπίσοπ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πίτερ Μπίσοπ (Peter Bishop) τον οποίο υποδύεται ο ηθοποιός Τζόσουα Τζάκσον (Joshua Jackson) είναι "γιος" του "τρελού" επιστήμονα Ουόλτερ Μπίσοπ με ανεπτυγμένο δείκτη ευφυΐας που ασκεί μεγάλη επιρροή στον "εδώ" πατέρα του.

Ουόλτερ Μπίσοπ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ουόλτερ Μπίσοπ (Walter Bishop) τον οποίο υποδύεται ο ηθοποιός Τζον Νόμπλ (John Noble).

Παράλληλο Σύμπαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ουόλτερ Μπίσοπ στο παράλληλο σύμπαν αποκαλείται από τα μέλη του "εδώ" και Walternate είναι "εκεί" Υπουργός Άμυνας.

FBI[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φίλιπ Μπρόιλς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φίλιπ Μπρόιλς (Phillip Broyles) τον οποίο υποδύεται ο ηθοποιός Λανς Ρέντικ (Lance Reddick) είναι ειδικός πράκτορας του "Homeland Security" και προϊστάμενος του "Fringe Division".

Παράλληλο Σύμπαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άστριντ Φάρνσγουορθ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άστριντ Φάρνσγουορθ (Astrid Farnsworth) την οποία υποδύεται η ηθοποιός Τζάσικα Νικόλ (Jasika Nicole) είναι ειδικός πράκτορας του FBI βασικά βοηθός της Ολίβια που είναι εγκατεστημένη στο ίδιο γραφείο-χώρο με τον Ουόλτερ ο οποίος σχεδόν πάντα την αποκαλεί με άλλα ονόματα όπως "Aspirin", "Asteroid" κλπ. Αν και ο ρόλος της σαν βοηθός της Ολίβια είναι μάλλον επικουρικός, συνήθως οι γνώσεις της γύρω από την κρυπτανάλυση, τα λατινικά, τη γλωσσολογία κ.α. βοηθούν αποφασιστικά τους ήρωες.

Παράλληλο Σύμπαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λοιποί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ουίλιαμ Μπελ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ουίλιαμ Μπελ (William Bell) τον οποίο υποδύεται ο ηθοποιός Λέοναρντ Νίμοϊ, είναι πρώην συνεργάτης του Ουόλτερ Μπίσοπ και ιδρυτής της "Massive Dynamic".

Προβολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πιλοτικό επεισόδιο διέρρευσε στο Διαδίκτυο τρεις μήνες πριν τη πρώτη προβολή του.[4]

Τον Οκτώβριο του 2008, η σειρά κατέκτησε στις ΗΠΑ την πρώτη θέση στις ηλικίες 18–49 μεταξύ των νέων σειρών.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Coming Attractions: The Radiators, Natalie Cole, Jeremy DeCoursey, J.J. Abrams». USA Today. 13 Ιουνίου 2008. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2008. 
  2. «Director Set for J.J. Abrams' 'Fringe' Pilot». Zap2It.com. 27 Νοεμβρίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2008. 
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2010. 
  4. Jenna, Wortham (17 Ιουνίου 2008). «Fringe Pilot Leaks Online Three Months Before Premiere». Wired.com. Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2010. 
  5. Schneider, Michael (1 Οκτωβρίου 2008). «Show ranks No. 1 among new shows in 18–49». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Οκτωβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Fringe (TV series) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).