Five Nights at Freddy's 4

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Five Nights at Freddy's 4
ΔημιουργόςScott Cawthon
ΕκδότηςScott Cawthon
ΠλατφόρμαMicrosoft Windows[1], Android, iOS και Nintendo Switch
Ημ/νία κυκλοφορίας23  Ιουλίου 2015
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Five Nights at Freddy's 4 ή αλλιώς Five Nights at Freddy's 4: The Final Chapter αποτελεί point and click βιντεοπαιχνίδι επιβίωσης τρόμου πρώτου προσώπου που αναπτύχθηκε από τον Scott Cawthon και είναι το τέταρτο παιχνίδι της σειράς Five Nights at Freddy's. Είχε αρχικά προγραμματιστεί για κυκλοφορία, στις 31 Οκτωβρίου 2015, το παιχνίδι τότε ωθείται προς τα εμπρός στις 8 Αυγούστου, τότε και πάλι τον Ιούλιο του 23, όταν κυκλοφόρησε στο Steam. Είχε κυκλοφορήσει για συσκευές Android στις 25 Ιουλίου 2015, και για iOS συσκευές στις 3 Αυγούστου 2015.

Τρόπος παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα παιχνίδια, το παιχνίδι δεν παίρνει μέρος σε ένα γραφείο ασφαλείας, αλλά στην κρεβατοκάμαρα ενός παιδιού. Δεν υπάρχουν κάμερες, ούτε τηλεφωνητής να καθοδηγεί τον παίκτη κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, και αντ 'αυτού ο παίκτης πρέπει να ελέγξει τις πόρτες, ντουλάπα και κρεβάτι για animatronics. Ο παίκτης έχει στη διάθεση του ένα φακό παρόμοιο με αυτόν στο δεύτερο παιχνίδι μόνο που εδώ έχει απεριόριστη ενέργεια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκρούσει οποιαδήποτε animatronics που ο παίκτης δει στο βάθος του χολ. Ωστόσο, αν ο παίκτης ακούσει την αναπνοή ενός animatronic που είναι στην πόρτα ή αν δει τον Nightmare Fredbear ή τον Nightmare μετά την ενεργοποίηση του φακού, θα πρέπει να κλείσει αμέσως την πόρτα. Ο παίκτης πρέπει επίσης να παρακολουθεί την ντουλάπα για να αποφύγει επιθέσεις από τον Nightmare Foxy κλείνοντας την αν είναι απαραίτητο, καθώς και να ρίχνει φως με το φακό πάνω στις τρεις μικροσκοπικές εκδοχές του Nightmare Freddy στο κρεβάτι πριν καταφέρουν να γίνουν ένα και να επιτεθούν στον παίκτη. Αν ο παίκτης δεν είναι προσεκτικός με τον φωτισμό τον διαδρόμων η αφήνει πόρτες, ντουλάπα, και κρεβάτι χωρίς επιτήρηση, ο παίκτης θα δεχθεί ένα jumpscare από ένα από τα Animatronics, οδηγώντας τον σε Game over.

Στο τέλος κάθε νύχτας ο παίκτης μπορεί να παίξει ένα minigame με χρονόμετρο που λέγεται "Fun with Plushtrap", όπου πρέπει να βάλει τη μικρή βελούδινη έκδοση του Springtrap σε ένα Χ στο έδαφος. Αν ο παίκτης κερδίσει θα ξεκινήσει την επόμενη νύχτα από τις 2. Όπως και οι νύχτες έτσι και το Minigame κάθε φορά γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθεί ο bonus χρόνος στις νύχτες 6 και Nightmare. Επιπλέον εάν ο παίκτης χάσει, ο bonus χρόνος δεν θα ισχύει στην δεύτερη του προσπάθεια.

Όπως και τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς το παιχνίδι διαθέτει 5 νύχτες οι οποίες αυξάνονται σε δυσκολία. Καθώς και επιπλέον πιο δύσκολες νύχτες που ξεκλειδώνονται. Στις πρώτες 4 νύχτες ο παίκτης πρέπει να αντιμετωπίσει τέσσερα Animatronics: Τον Nightmare Freddy, τον Nightmare Bonnie, την Nightmare Chica και τον Nightmare Foxy και στην πέμπτη νύχτα κάνει την εμφάνιση του ο Nightmare Fredbear. Ολοκληρώνοντας τις πρώτες 5 νύχτες θα ξεκλειδωθεί μια έκτη πιο δύσκολη νύχτα που είναι σαν επίλογος όπου τα 4 Animatronics θα κυνηγήσουν τον παίκτη ως τις 4 που ο Nightmare Fredbear τα αντικαθιστά. Ολοκληρώνοντας την έκτη νύχτα θα ξεκλειδώσει την Nightmare νύχτα, η οποία είναι ουσιαστικά η ίδια, εκτός από το ότι τα animatronics είναι πολύ επιθετικά και ο Nightmare Fredbear αντικαθίσταται από την εξαιρετικά επιθετική εκδοχή του, τον Nightmare, ο οποίος έχει ένα μοναδικό jumpscare σε σύγκριση με τα άλλα animatronics. Υπάρχει και μια μυστική cheat νύχτα με κωδικό που είναι βασισμένη στις custom νύχτες από τα δυο πρώτα παιχνίδια.

Σενάριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παιχνίδι ξεκινά με τον παίκτη στο ρόλο ενός νεαρού αγοριού κλειδωμένου στο δωμάτιό του. Σύμφωνα με κάποιες θεωρίες το παιδί είναι γιος του William Afton (Purple Guy) δηλαδή του Springtrap από το five nights at Freddy's 3, ο οποίος προσπαθεί να προστατεύσει τον γιο του ώστε να μείνει μακριά από την πιτσαρία επειδή τα animatronics του είχαν πάρει την κόρη του και την σκοτώσανε(five nights at Freddy's sister location). Έτσι, βάζει στο παιδί έναν εφιαλτη. Το minigame του παιχνιδιου περιλαμβάνει και το bite . Pizza. Τον καθοδηγεί ένα αρκουδάκι Fredbear (το γνήσιο Freddy Fazbear). Κάθε νύχτα υποφέρει από εφιάλτες όπου του επιτίθενται τα animatronics, και πρέπει να προστατευθεί.

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκινώντας την 27η Απριλίου 2015, ο Cawthon δημοσίευσε εικόνες στην ιστοσελίδα παρουσιάζοντας ένα άλλο παιχνίδι της σειράς, αρχικά γνωστό ως Five Nights at Freddy's: The Final Chapter. Οι εικόνες που έδειχναν τους χαρακτήρες από τη σειρά, κρυφά εμφανίστηκαν σε ένα δελτίο για τις Απόκριες. Στη συνέχεια, στις 12 Ιουλίου 2015, ο Scott έστειλε μήνυμα στους διάσημους χρήστες του YouTube λέγοντάς τους ότι είχε αλλάξει την πραγματική ημερομηνία κυκλοφορίας για 8/8/15 και το τρέιλερ θα βγει σε μια εβδομάδα. Ένα τρέιλερ κυκλοφόρησε στις 13 Ιουλίου 2015 , και άφησε να εννοηθεί ότι το παιχνίδι έγινε στο σπίτι του κύριου χαρακτήρα. Ο υπότιτλος, το τελευταίο κεφάλαιο, κόπηκε επίσης.

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα demo του παιχνιδιού κυκλοφόρησε σε επιλεγμένους χρήστες του youtube στις 21 Ιουλίου 2015, και το πλήρες παιχνίδι στις 23 Ιουλίου, 2015. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε για συσκευές Android στις 25 Ιουλίου 2015 και για iOS στις 3 Αυγούστου 2015.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παιχνίδι γνώρισε μικτές κριτικές από τους κριτικούς αλλά και θετικές από το κοινό αφού στο IMDb κρατάει μια βαθμολογία των 8,8/10. Πολλοί το προτίμησαν από τα προηγούμενα παιχνίδια λόγω της διαφορετικής ατμόσφαιρας και των τρομακτικών Jumpscares.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Steam. 12  Σεπτεμβρίου 2003. 388090. Ανακτήθηκε στις 13  Δεκεμβρίου 2023.