Five Nights at Freddy's 2

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Five Nights at Freddy's 2
ΔημιουργόςScott Cawthon
ΕκδότηςScott Cawthon
ΠλατφόρμαAndroid, Microsoft Windows, iOS, Nintendo Switch, Xbox One και Playstation 4
Ημ/νία κυκλοφορίας11  Νοεμβρίου 2014 (Microsoft Windows), 13  Νοεμβρίου 2014 (Android), 20  Νοεμβρίου 2014 (iOS), 5  Δεκεμβρίου 2014 (Windows Phone) και 29  Νοεμβρίου 2019 (Nintendo Switch και Xbox One)
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Five Nights at Freddy's 2 είναι point and click βιντεοπαιχνίδι επιβίωσης τρόμου πρώτου προσώπου που αναπτύχθηκε από τον Scott Cawthon και είναι το δεύτερο παιχνίδι της σειράς Five Nights at Freddy's. Όπως και το πρώτο παιχνίδι της σειράς, το παιχνίδι παίρνει μέρος σε μία φανταστική πιτσαρία στην οποία ο παίχτης ελένχει έναν νυχτοφύλακα που πρέπει να προστατέψει τον εαυτό του από τα ρομπότ της πιτσαρίας που κυκλοφορούν μέσα στην νύχτα.

Το παιχνίδι κυκλοφόρησε στο Steam στις 10 Νοεμβρίου του 2014, πιο νωρίς από τότε που θα κυκλοφορούσε δηλαδή κάπου το 2015 και στις 25 Δεκεμβρίου 2014, λόγω προβλημάτων με την απελευθέρωση του demo. Η έκδοση για Android κυκλοφόρησε στις 13 Νοεμβρίου 2014. Το παιχνίδι είναι prequel του Five Nights at Freddy's.

Το παιχνίδι διαθέτει έξι καινούργια ρομπότ καθώς και χαλασμένες εκδοχές των ρομπότ από το πρώτο παιχνίδι. Σε αντίθεση με το πρώτο παιχνίδι εδώ δεν υπάρχουν πόρτες και για να σωθεί από τα ρομπότ παίκτης έχει στη διάθεση του μια μάσκα του Φρειδερίκου του Αρκούδου που πρέπει να φορέσει όταν κάποια από τα ρομπότ είναι κοντά. Μια συνέχεια, το Five Nights at Freddy's 3, κυκλοφόρησε στις 2 Μαρτίου 2015.

Τρόπος παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως και στο πρώτο παιχνίδι ο παίκτης πρέπει να επιβιώσει μια νυχτερινή βάρδια από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί (περίπου επτά λεπτά και έξι δευτερόλεπτα σε πραγματικό χρόνο), χωρίς να δεχθεί επίθεση από τα ρομπότ τα οποία περιφέρονται στο κτήριο. Ο παίκτης δεν μπορεί να αφήσει το γραφείο του, αλλά μπορεί να παρακολουθεί τις κινήσεις των ρομπότ μέσω ενός δικτύου από κάμερες παρακολούθησης που υπάρχουν σε όλο το κτήριο. Το γραφείο διαθέτει τρεις εισόδους, ένα διάδρομο και δύο αεραγωγούς σε αντίθεση από το προηγούμενο παιχνίδι, κανένα από αυτά δεν μπορεί να σφραγιστεί για να εμποδίσει τα ρομπότ να μπούνε. Κάθε αεραγωγός είναι εξοπλισμένος με ένα φως που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελέγξει για τυχόν ρομπότ που βρίσκονται μέσα.

Ο παίκτης μπορεί να χρησιμοποιήσει τη μάσκα του Φρειδερίκου για να διώξει τα περισσότερα ρομπότ, ωστόσο αυτή η στρατηγική δεν θα λειτουργήσει σε ορισμένους χαρακτήρες οι οποίοι θα πρέπει να απωθούνται από άλλα μέσα. Επίσης ο παίκτης έχει στη διάθεση του ένα φακό ο οποίος χρησιμεύει για να ελέγξει το διάδρομο και σκοτεινές περιοχές και μπορεί να διώξει κάποια ρομπότ που έρχονται από το διάδρομο. Σε αντίθεση με το προηγούμενο παιχνίδι η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι απεριόριστη, όμως οι μπαταρίες του φακού τελειώνουν αλλά και μπορούν να κλαπούν στιγμιαία από το μπαλονόπαιδο, το οποίο θα έχει την καλοσύνη να σου τα επιστρέψει μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα. Και αν ο παίκτης μείνει χωρίς φακό είναι εξαιρετικά ευάλωτος σε μια επίθεση. Επιπλέον στο παιχνίδι υπάρχει ένα μουσικό κουτί που πρέπει να κουρδίζεται συνεχώς γιατί αν σταματήσει η μουσική μια μαριονέτα θα βγει από το κουτί και θα σκοτώσει τον παίκτη.

Το παιχνίδι αποτελείται από 5 νύχτες οι οποίες η καθεμία είναι και πιο δύσκολη. Ολοκληρώνοντας και τις 5 ξεκλειδώνει μια έκτη ακόμα πιο δύσκολη νύχτα η οποία αν ολοκληρωθεί ξεκλειδώνεται μια προσαρμόσιμη νύχτα. Σε αυτήν την έβδομη νύχτα, ο παίχτης μπορεί να ρυθμίσει την δυσκολία του κάθε ρομπότ, ή να διαλέξει μία από τις δέκα προκαθορισμένες προκλήσεις.

Περίληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αυτό το Πρίκουελ του παιχνιδιού Five Nights at Freddy's η Vintage πιτσαρία του Φρειδερίκου έχει ξεκινήσει μια νέα ζωή. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά; Τώρα ο νυχτοφύλακας Ιερεμίας Φιγεράλδος πρέπει να επιβιώσει πέντε νύχτες με τα αιμοβόρα ρομπότ για να πάρει την πληρωμή του και να φύγει από την φημισμένη πιτσαρία.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο παίκτης παίζει ως τον "Ιερεμίας Φιγεράλδος", έναν νυχτοφύλακα που βρήκε δουλεία στην πιτσαρία "Η Πίτσα του Φρειδερίκου Φαζαρκούδου". Στην αρχή κάθε βάρδιας ένας υπάλληλος της πιτσαρίας, με το παρατσούκλη "Τηλεφωνικός Τυπάς", τηλεφωνεί τον Ιερεμία στο τηλέφωνο του γραφείου του για να τον τον δώσει συμβουλές αλλά και πληροφορίες σχετικά με το παρελθόν της αλυσίδας εγκαταστάσεων "Η Πίτσα του Φρειδερίκου Φαζαρκούδου". Ο Τηλεφωνικός Τυπάς εξηγεί πως τα ρομπότ είναι εμφυτευμένα με λογισμικό Αναγνώρισης Προσώπου συνδεδεμένο σε μια βάση δεδομένων με εγκληματίες, με σκοπό να προστατεύουν τα παιδιά με την αναγνώριση πιθανών κινδύνων. Όμως τα ρομπότ δεν ήταν προγραμματισμένα με κατάλληλη λειτουργία νύχτας, έτσι όταν έχει ησυχία ψάχνουν για την πιο κοντινή πηγή ήχου για να εντοπίσουν άτομα να ψυχαγωγίσουν, η οποία καταλλήγει να είναι το γραφείο του Ιερεμία. Ο Τηλεφωνικός Τυπάς εξηγεί πάλι πως υπάρχουν κάποια παλιότερα ρομπότ τα οποία κρατούνται για τα ανταλλακτικά τους κομμάτια.

Στην πορεία του παιχνιδιού, ο Τηλεφωνικός Τυπάς κάνει αναφορά σε διάφορες φήμες που περιβάλλουν το εστιατόριο, αποκαλλύπτοντας αργότερα πως θα είναι το επίκεντρο μιας αστυνομικής έρευνας. Κάποια μικρο-παιχνίδια διαφωτίζουν το βασανισμένο παρελθόν της αλυσίδας εγκαταστάσεων "Η Πίτσα του Φρειδερίκου Φαζαρκούδου", υπονοόντας πως εκεί ήταν η τοποθεσία φόνου πολλαπλών παιδιών από ένα ανόνυμο πρόσωπο εκπροσωπούμενο από μία μοβ φιγούρα (Μοβ Τυπάς). Στην πέμπτη νυχτερινή βάρδια του Ιερεμία, ο Τηλεφωνικός Τυπάς τον πληροφορεί πως το εστιατόριο βρίσκεται σε lockdown εξαιτίας ενός απροσδιόριστου συμβάντος, για να σιγουρευτεί πως δεν θα έρθουν ή φύγουν από τον χώρο υπάλληλοι, τωρινοί ή παλαιότεροι. Αναφέρει επίσης πως η ημερίσια βάρδια έχει απώλιες, και πως ο Ιερεμίας ίσως προαχθεί σε αυτήν. Στο τέλος της νύχτας, ο Ιερεμίας λαμβάνει μια επιταγή, στην ημερομηνία Νοεμβρίου 1987, αποκαλύπτοντας πως το παιχνίδι λαμβάνει μέρος σε χρονολογία προηγούμενη του πρώτου.

Την έκτη νύχτα, ο Τηλεφωνικός Τυπάς ενημερώνει τον Ιερεμία πως το εστιατόριο έχει κλείσει για αδιευκρίνιστους λόγους, αν και ανέφερε τη χρήση ενός "εφεδρικού κίτρινου κοστουμιού" και τη δυσλειτουργία των ρομπότ του εστιατορίου. Επίσης αναφέρει πως σχεδιάζει να αναλάβει την εργασία του Ιερεμία ως νυχτερινός φύλακας του εστιατορίου όταν ανοίξει ξανά και ότι ο Ιερεμίας θα δουλέψει σε μια ημερήσια βάρδια για ένα πάρτι γενεθλίων την επόμενη μέρα. Μετά την ολοκλήρωση της βραδιάς εμφανίζεται μια εφημερίδα που ανακοινώνει το κλείσιμο του εστιατορίου, δηλώνοντας ότι τα πρόσφατα επανασχεδιασμένα ρομπότ θα καταργηθούν, αλλά τα παλαιότερα αντίστοιχά τους θα αποθηκευτούν για όταν το εστιατόριο ανοίξει ξανά (Five Night's At Freddy's).

Την έβδομη "προσαρμόσιμη νύχτα", ο παίκτης παίρνει το μέρος ενός νέου χαρακτήρα που ονομάζεται Φρίτζος Σχμίδης. Με την ολοκλήρωση αυτής της βραδιάς, ο Fritz απολύεται για πείραγμα των ρομπότ και την οσμή του.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Five Nights at Freddy's 2 έλαβε "ανάμεικτες ή μέσες" κριτικές σύμφωνα με το Metacritic που συγκεντρώνει κριτικές, αποδίδοντας στην έκδοση των Windows βαθμολογία 62 στα 100. Ο Omri Petitte των PC Gamer έδωσε στο παιχνίδι βαθμολογία 70 στα 100, αποκαλώντας το "ένα παιχνίδι τρόμου που βυθίζεται έντονα στην εξαπάτηση και τη λεπτότητα, ένα υπέροχα σκληρό κοκτέιλ υπερφυσικού μυστηρίου και κραδασμών πανικόβλητης αδρεναλίνης», ενώ κρίνει την «εκνευριστικά απότομη δυσκολία του».

Το Destructoid έδωσε μια θετική κριτική, λέγοντας ότι "είναι απολύτως τρομακτικό να γνωρίζεις ότι μπορεί να σου επιτεθούν ανά πάσα στιγμή από πολλές πλευρές", επαινώντας την εισαγωγή νέων ρομπότ και μηχανισμών, αλλά επικρίνοντας τους αναπηδητικους τρομαγμους και σημειώνοντας πως παραείναι δύσκο. Το TouchArcade έκρινε ότι το παιχνίδι ήταν καλύτερο από τον προκάτοχό του "σχεδόν από κάθε όψη", αν και σημείωσε ότι η δυσκολία του παιχνιδιού "μπορεί να απομακρύνει κάποιους". Σε μια κριτική για την έκδοση του παιχνιδιού για το Nintendo Switch το 2019, ο Mitch Vogel της Nintendo Life είπε: «Το Five Nights at Freddy's 2 μπορεί να μην ανακαλύπτει απαραιτήτως τον τροχό, αλλά εξακολουθεί να κάνει καλή δουλειά για να σας κρατά στην άκρη της καρέκλας σας."

Cast[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Scott Cawthon ως ο Τηλεφωνικός Τυπάς

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τζέρεμι Φίτζεραλντ/Ιερεμίας Φιγεράλδος (Νυχτοφύλακας)
  • Old Foxy (Παλιός Αλεπούς)
  • Old Bonnie (Παλιό Λαγούδι)
  • Old Chica (Παλιά Τσίκα)
  • Old Freddy (Παλιός Φρειδερίκος)
  • Old Golden Freddy (Παλιός Χρυσός Φρειδερίκος)
  • Toy Freddy (Παιχνιδό-Φρειδερίκος)
  • Τoy Bonnie (Παιχνιδό-Λαγούδι)
  • Balloon Boy (Μπαλονόπαιδο)
  • Toy Chica (Παιχνιδό-Τσίκα)
  • Mangle (Μάγγανο/Παραμόρφωμα)
  • Puppet (Μαριονέτα)

Επιπλέον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Shadow Freddie (Φρειδερίκος των σκιών)
  • Shadow Bonnie/RWQFSFASXC (Λαγούδι των σκιών)
  • Ενδοσκελετός

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παιχνίδι γενικά γνώρισε θετικές κριτικές από κριτικούς βιντεοπαιχνιδιών και gamers και πολλοί το θεώρησαν ως ένα άξιο πρίκουελ του πρώτου παιχνιδιού.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]