Fist (συγκρότημα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Fist
ΠροέλευσηΣάουθ Σιλντς, Μεγάλη Βρετανία
Μουσικά είδηHeavy Metal, New Wave of British Heavy Metal
Παρουσία1978 - 1984
2001 - 2006
2013 - σήμερα
Δισκογραφική εταιρείαNeat, MCA, Demolition Records
ΜέληΓκλεν Χόουζ
Ντέιβ Ίργουιν
Νόρμαν Άπλμπι
Χάρι Χιλ
Πρώην μέληΤζον Γουάιλι
Ντέιβ Ντουρέϊ
Γκλεν Κόουτς
Τζον Ρόουτς
Κιθ Σάτσφιλντ
Μάρτιν Μέτκαλφ
Μπράιαν Ρίκμαν
Στιβ Άιρλαντ
Μάρτιν Χάρισον

Οι Fist είναι βρετανικό heavy metal συγκρότημα, το οποίο σχηματίστηκε το 1978 στο Σάουθ Σιλντς και και θεωρούνται ένα από τα πρώτα New Wave of British Heavy Metal συγκροτήματα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Fist σχηματίστηκαν τον Απρίλιο του 1978 με την ονομασία Axe, από τον κιθαρίστα και τραγουδιστή Κιθ Σάτσφιλντ, τον κιθαρίστα Ντέιβ Ίργουιν, τον μπασίστα Ντέιβ Ντουρέϊ και το ντράμερ Χάρι Χιλ. Με αυτή την ονομασία κυκλοφόρησαν το σινγκλ "S.S. Giro" τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.[1] Παρ' όλα αυτά, η παρακμή του Hard Rock και η άνοδος του Punk εκείνη την περίοδο, αποκαρδίωσε το συγκρότημα, με αποτέλεσμα να διαλυθούν προσωρινά, πριν εντάξουν στην σύνθεση τους τον μπασίστα Τζον Γουάιλι και μετονομαστούν σε Fist, το 1979.[2]

Η άνοδος του μουσικού κινήματος New Wave of British Heavy Metal, οδήγησε την δισκογραφική εταιρεία "Neat Records" να προτείνει συμβόλαιο συνεργασίας στους Fist, των οποίων το σινγκλ "Name, Rank & Serial Number" ήταν μία από τις πρώτες κυκλοφορίες της εταιρείας, μαζί με τις πρώτες ηχογραφήσεις των Tygers of Pan Tang και White Spirit.[3] Μετά την διθυραμβική κριτική του Τζεφ Μπάρτον στο περιοδικό "Sounds", το σινγκλ πραγματοποίησε ικανοποιητικές πωλήσεις, με αποτέλεσμα να υπογράψουν στην "MCA", μαζί με τα δύο προαναφερθέντα συγκροτήματα. Ακολούθησε το σινγκλ "Forever Amber" τον Αύγουστο του 1980,[4] ακολουθούμενο από το άλμπουμ "Turn the Hell On", τρεις μήνες αργότερα.[5]

Τον Ιανουάριο του 1981, περιόδευσαν στην Μεγάλη Βρετανία ανοίγοντας τις εμφανίσεις των UFO, αλλά ο δίσκος τους δεν κατάφερε να μπει στον κατάλογο επιτυχιών της πατρίδας τους.[6] Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, η "MCA" απέρριψε τα ντέμο του συγκροτήματος και αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιο τους.

Το συγκρότημα επέστρεψε στην "Neat Records" με τον Γκλεν Κόουτς πλέον στα φωνητικά, ενώ την ρυθμική κιθάρα ανέλαβε ο Τζον Ρόουτς.[7][8] Επίσης, ο Γουάιλι αντικαταστάθηκε από τον Νόρμαν Άπλμπι, με τη νέα σύνθεση των Fist να ηχογραφεί τον δίσκο "Back with a Vengeance", ο οποίος κυκλοφόρησε στις αρχές του 1982.[9]

Η εμπορική αποτυχία του πρώτου άλμπουμ συνεχίστηκε και το συγκρότημα προσπάθησε να ισορροπήσει την οικονομική απώλεια με το σινγκλ της διασκευής τους στο "The Wanderer" των Dion, χωρίς όμως αντίκρυσμα.[10] Οι Fist διαλύθηκαν επίσημα το 1984.

Επανενώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2001, ο Κιθ Σάτσφιλντ σχημάτισε μία νέα εκδοχή των Fist, με τον μπασίστα Μπράιαν Ρίκμαν, τον κιθαρίστα Μάρτιν Χάρισον και το ντράμερ Μάρτιν Μέτκαλφ να ολοκληρώνουν την σύνθεση τους. Το συγκρότημα κυκλοφόρησε τον δίσκο "Storm" στις 28 Απριλίου 2005, τον βαρύτερο δίσκο της μέχρι τότε καριέρας τους.[11] Λόγω προβλημάτων υγείας, το συγκρότημα πέρασε στον πάγο από το 2006 και έπειτα.

Το 2013, οι Fist επανενώθηκαν από τον Χάρι Χιλ, τον Ντέιβ Ίργουιν και τον Νόρμαν Άπλμπι, με τον κιθαρίστα και τραγουδιστή Γκλεν Χόουζ, πρώην μέλος των Blitzkrieg, Tygers of Pan Tang και Avenger, να ολοκληρώνει την σύνθεση τους.[12] Το συγκρότημα συμμετείχε στο φεστιβάλ "Bro Fest" του Νιούκασλ στις 28 Φεβρουαρίου 2014,[13] συνεχίζοντας την υπόλοιπη χρονιά περιοδεύοντας στην Ευρώπη.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στούντιο κυκλοφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σινγκλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Name, Rank & Serial Number (1980)
  • Forever Amber (1980)
  • Collision Course (1981)
  • The Wanderer (1982)

Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Back with a Vengeance: The Anthology (2002)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]