Eraserhead

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Eraserhead
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΝτέιβιντ Λιντς
ΠαραγωγήΝτέιβιντ Λιντς
ΣενάριοΝτέιβιντ Λιντς
ΠρωταγωνιστέςΤζακ Νανς
Σαρλότ Στούαρτ
Άλλεν Γιόζεφ
Τζίνι Μπέιτς
ΜουσικήΝτέιβιντ Λιντς
Φατς Ουόλερ
Πίτερ Άιβερς
ΦωτογραφίαΦρέντερικ Έλμς και Herbert Cardwell
ΜοντάζΝτέιβιντ Λίντς
Εταιρεία παραγωγήςΑμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου
ΔιανομήLibra Films International
Πρώτη προβολή17 Μαρτίου 1977
Διάρκεια89'
ΠροέλευσηΗΠΑ
Γλώσσααγγλική
Ακαθάριστα έσοδα7 εκατομμύρια δολάρια[1]

Το Eraserhead είναι μία αμερικανική ταινία σουρεαλισμού, τρόμου και φαντασίας, του σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λιντς. Η ταινία είναι ασπρόμαυρη, ενώ είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Λιντς, μετά από αρκετές μικρού μήκους. Στην παραγωγή του έργου συνείσφερε και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.[2] Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Τζακ Νανς και η Σαρλότ Στούαρτ. Η ταινία εξιστορεί την ιστορία του Χένρι Σπένσερ, ο οποίος επιφορτίστηκε τη φύλαξη ενός (πλήρως) δύσμορφου παιδιού, σε μία βιομηχανική περιοχή. Στη διάρκεια της ταινίας ο Σπένσερ βλέπει διάφορα όνειρα ή και παραισθήσεις από το παιδί του και την κυρία που βρίσκεται μες στο καλοριφέρ.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ξεκινά με ένα από τα όνειρα -ή παραισθήσεις- του Σπένσερ (δείχνοντας έναν πλανήτη) στο οποίο κάτι που μοιάζει με σπερματοζωάριο, βγαίνει από το στόμα του και πέφτει στο κενό, ενώ εκείνος αιωρούνταν, αφού πριν είδε έναν άνδρα με περίεργη όψη να κάθεται στο σπίτι του, στο διάστημα, με κάτι μοχλούς γύρω του.

Κατόπιν δείχνοντας τον Σπένσερ να γυρίζει στο σπίτι, με συνοδεία το έρημο τοπίο και κρατώντας ψώνια, φτάνει σπίτι και μαθαίνει από την όμορφη γειτόνισσά του, ότι η ερωμένη του, τον έχει καλέσει σε τραπέζι, στο σπίτι της. Ο Σπένσερ θα βιώσει αρκετές άβολες στιγμές σε εκείνο το σπίτι, αφού η μητέρα της ερωμένης θα τον βάλει στη γωνία και θα προσπαθήσει να τον φιλήσει, ενώ προηγουμένως τον ρώταγα αν έχει συνευρεθεί με την κόρη της. Τέλος, ο Σπένσερ, θα πληροφορηθεί από τη μητέρα της κοπέλας, ότι πρέπει να παντρευτούν γιατί γέννησε ένα παιδί, για το οποίο δεν είναι σίγουρη ότι είναι παιδί. Ο Σπένσερ δεν αρνήθηκε.

Έτσι το ζευγάρι μετακομίζει στο ασφυκτικά μικρό δωμάτιο του Χένρι. Εκεί η μητέρα δε θα αντέξει άλλο το μωρό της και θα φύγει αφού δεν την άφηνε να κοιμηθεί όλο το βράδυ, πηγαίνοντας στο πατρικό της σπίτι. Ο Σπένσερ θα φροντίσει το παιδί, αφού κατέληξε άρρωστο. Ωστόσο δε σταματάνε τα όνειρα (παραισθήσεις) του. Παράλληλα ο Σπένσερ θα βρει στο κρεβάτι του αυτή τη φορά, αυτά που έμοιαζαν με σπερματοζωάρια.

Τα οράματα του Χάρι συνεχίζουν κανονικά, βλέποντας την κυρία στο καλοριφέρ, που τραγουδούσε. Αργότερα θα κάνει σεξ με την όμορφη γειτόνισσά του. Τελειώνοντας το σεξ ο Χένρι θα βιώσει άλλο ένα έντονο όραμα: βλέπει το κεφάλι του να φεύγει από το σώμα του και στη θέση του να έρχεται ένα κεφάλι, σαν του παιδιού του. Κατόπιν το κεφάλι του σκάει στο έδαφος και έρχεται ένα παιδί και το παίρνει. Το πήγε σε ένα εργοστάσιο μολυβιών. Εκεί το κεφάλι του, βλέπει, ότι γίνεται γόμα, για το άνω μέρος των μολυβιών.

Στη συνέχεια ο Σπένσερ θα αναζητήσει την γειτόνισσά του, η οποία θα λείπει από το σπίτι. Επιστρέφοντας όμως έχει μαζί της έναν άνδρα και τον οποίον τον παίρνει μαζί της στο διαμέρισμά της. Τότε, συντετριμμένος ο Σπένσερ μπαίνει στο σπίτι του, όπου έκλαιγε το μωρό. Αρχικά ο Σπένσερ παίρνει ένα ψαλίδι για να κόψει τους επιδέσμους, που κατά τη διάρκεια της ταινίας, κάλυπταν ολοκληρωτικά το μωρό, πλην τον λαιμό και το κεφάλι. Μετά την κοπή, θα δει ότι τόσο καιρό οι επίδεσμοι κρατούσαν τα εντόσθια του μωρού, καθότι τώρα άρχισαν να σκορπίζουν. Βλέποντας το μωρό να υποφέρει, ο Σπένσερ, το καρφώνει με ψαλίδι. Η πληγή θα αρχίσει να βγάζει πυκνό υγρό, που τέλος καλύπτει ολοκληρωτικά το μωρό. Εν συνεχεία το δωμάτιο θα αρχίσει να επηρεάζεται από κάποια δύναμη. Τα φώτα άρχισαν να αναβοσβήνουν και η πρίζα να βγάζει σπίθες, παράλληλα ο Σπένσερ έβλεπε το κεφάλι του μωρού, πολύ μεγαλύτερο από ό,τι ήταν. Αφότου τα φώτα έσβησαν οριστικώς, η ταινία επέστρεψε στο αρχικό όρμα του Σπένσερ. Αυτή τη φορά ξαναβλέπει τον πλανήτη, ο οποίος άρχισε να διαλύεται. Και ο άνδρας, αυτή τη φορά πάλευε με τους μοχλούς του, από τους οποίους έβγαιναν πολλές σπίθες. Και τότε, μέσα στις σπίθες ασπρίζει όλη η εικόνα και κατόπιν μαύρισε, σηματοδοτώντας το τελείωμα της ταινίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Eraserhead – Box Office Data, DVD Sales, Movie News, Cast Information». The Numbers. Nash Information Services. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2012. 
  2. Cine.gr. «Eraserhead». Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2015. 
Αναφορές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]