Energia (πύραυλος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο πύραυλος Energia

Ο Energia (Ρώσικα: Энергия, Αγγλικά: Energy) ήταν ένας Σοβιετικός πυραυλοφορέας, μεγάλης μεταφορικής ικανότητας, που σχεδιάστηκε από την NPO Energia για τις ανάγκες του διαστημικού προγράμματος Μπουράν ενώ η ανάπτυξή του ξεκίνησε το 1976.

Αποτελείτο από τέσσερις προσδεδεμένους στο κεντρικό στάδιο πυραύλους, με κινητήρες RD-170 υγρών καυσίμων (κυροζίνης-υγρού οξυγόνου) και το κεντρικό στάδιο με τον κινητήρα RD-0120 καυσίμων υγρού υδρογόνου-υγρού οξυγόνου.

Ο πύραυλος ήταν ικανός να τοποθετεί φορτία 100 τόνων σε χαμηλή γήινη τροχιά, 20 τόνων σε γεωστατική τροχιά και μέχρι 32 τόνων σε τροχιά για μετάβαση στη Σελήνη.

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανάπτυξη του Energia ξεκίνησε μετά την απόφαση ακύρωσης του ανεπιτυχούς προγράμματος εξέλιξης του πυραύλου Ν1. Υποδομές και εγκαταστάσεις του προγράμματος αυτού χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη του Energia όμοια με την πρακτική της επαναχρησιμοποίησης των υποδομών του Saturn V για την ανάπτυξη του Διαστημικού Λεωφορείου που ακολούθησε η NASA.

Ο Energia σχεδιάστηκε να εκτοξεύει το επαναχρησιμοποιούμενο σκάφος Μπουράν και για αυτό τον λόγο η σχεδίαση προέβλεπε να φέρει το φορτίο του τοποθετημένο πλευρικά και όχι στην κορυφή του όπως συμβαίνει με τους υπόλοιπους πυραυλοφορείς. Αργότερα προτάθηκε ο Energia να χρησιμοποιηθεί και σαν μεγάλης μεταφορικής ικανότητας γενικής χρήσης πυραυλοφορέας με την απαραίτητη προσθήκη ενός ανωτέρου (τελικού) σταδίου. Έτσι, η πρώτη πτήση του Energia ήταν να μεταφέρει το στρατιωτικό σκάφος Polyus σαν το ωφέλιμο φορτίο του.

Διακοπή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παράγωγη του πυραυλοφορέων Energia σταμάτησε με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και τη διακοπή του προγράμματος Μπουραν. Έκτοτε, υπήρξε φημολογία για επανεκκίνηση του προγράμματος και της παράγωγης τους άλλα λόγω της τρέχουσας διεθνούς πολιτικής κατάστασης κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Energia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).