Echo Tattoo

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Echo Tattoo
Echo Tattoo 2008, Προπύλαια, συναυλία για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο. Η τραγουδίστρια του συγκροτήματος ήταν έγκυος, στον 8ο μήνα.
Πληροφορίες
ΚαταγωγήΑθήνα, Ελλάδα
EίδοςΡοκ
Μουσικά όργαναΦωνητικά
τύμπανα
κιθάρα
μπάσο
πλήκτρα
Παρουσία1989 - ?
Δισκογραφική εταιρείαStudio II
FM Records
Recycled Recordings
ΕπιρροέςPink Floyd, The Doors, Jimi Hendrix, Tim Buckley, Led Zeppelin, The Gong, Fleetwood Mac, Carpenters, The Beatles κ.α.
ΜέληΕύη Χασαπίδου Watson-Φωνητικά, Πάνος Κουρτσούνης-Κιθάρα, Αλφόνσο Μιγδάνης-Κιθάρα, Γιάννης Καραδήμας-Μπάσο, Νίκος Γκίκας-Τύμπανα.
Πρώην μέληΣπύρος Βελίκας, Γιούλα Καββούρη, Γρηγόρης Ηλιόπουλος, Θανάσης Τσαγρής, Στάθης Καλυβιώτης, Κλέων Αντωνίου, Βασίλης Σπυρόπουλος, Νίκος Δόικας, Κανέλλος Δαβέρος, Mofid, Ντίνος Ζούμπερης, Νίκος Μενουδάκης, Νίκος Ψωμιάδης, Νίκος Σινιώρος, Γιώργος Κοκότης, Δημήτρης Θεοχάρης, Καλλικρατίδας Νίτσος, Πάνος Ασημένιος, Κώστας Μπαλαμπάνης, Στέφανος Στεφανίδης.
Ιστότοπος
www.myspace.com/echotattoo

Οι Echo Tattoo είναι ελληνικό συγκρότημα ροκ μουσικής που ξεκίνησε την πορεία του στην Αθηναϊκή Σκηνή στις αρχές της δεκαετίας του '90 και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα και επιδραστικότερα σχήματα της Ελληνικής Ανεξάρτητης Σκηνής. Ο ήχος τους προδίδει επιρροές από συγκροτήματα των δεκαετιών του '60 και του '70, και μουσικά είδη όπως η 60's Psychedelic, η Soul, η Pop, η Progressive, η Hard Rock, η Power Pop, η Electronica, η Trip Hop κ.α.

Ιστορία.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πυρήνας του συγκροτήματος, η τραγουδίστρια (performer, συνθέτρια/στιχουργός & παραγωγός του συγκροτήματος) Εύη Χασαπίδου Watson και ο κιθαρίστας (συνθέτης/στιχουργός) Πάνος Κουρτσούνης, γνωρίστηκαν όταν τo 1988 ο Πάνος έγινε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα μέλος των No Man's Land, του πρώτου συγκροτήματος του οποίου ιδρυτικό μέλος υπήρξε η Χασαπίδου. Ο Πάνος είχε έρθει από τη Σπάρτη στην οποία έζησε μέχρι τα 17 του χρόνια και στην οποία είχε δημιουργήσει με φίλους από το σχολείο το πρώτο του συγκρότημα, τους Super Nova.

Οι Super Nova έπαιζαν ψυχεδελικό ροκ με έντονη την παρουσία της σόλο κιθάρας, ενώ τα πλήκτρα φανερά επηρεασμένα από τους Gong, έδιναν ένα ιδιαίτερο ύφος στο συνολικό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό του συγκροτήματος εκτός από την Space Rock μουσική τους, ήταν το γεγονός ότι έκαναν πρόβες στο λεγόμενο "καλύβι", ένα μικρό παλιό πλήνθινο οίκημα που βρισκόταν στον ευρύτερο χώρο ενός πορτοκαλεώνα. Το καλύβι αποτελούσε πόλο έλξης για τους φίλους του συγκροτήματος, που περνούσαν ώρες εν τω μέσω των ατελείωτων αυτοσχεδιασμών του γκρουπ και παρόλο που μοιράζονταν το χώρο με τις οχιές που ήταν κουλουριασμένες στην εσωτερική επένδυση της οροφής. Σε αυτόν τον χώρο έγιναν και αρκετές από τις πρώτες πρόβες των Echo Tattoo, πριν ακόμα καταλήξουν στο όνομα με το οποίο έγιναν γνωστοί.

Μέλη.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα 20 και πλέον χρόνια της παρουσίας τους στην ελληνική ανεξάρτητη σκηνή οι Echo Tattoo έχουν αποκτήσει ένα πιστό κοινό που έχει γίνει επανειλημμένα μάρτυρας των πολυάριθμων αλλαγών μελών που έχουν επηρεάσει τον ήχο αλλά και την πορεία του συγκροτήματος. Η καινούργια, σταθερή σύνθεση του συγκροτήματος, περιλαμβάνει τον Αλφόνσο Μιγδάνη (κιθάρα), Γιάννη Καραδήμα (μπάσο) και Νίκο Γκίκα (τύμπανα).

Η πρώτη σύνθεσή τους περιελάμβανε εκτός από την Χασαπίδου και τον Κουρτσούνη, τρία μέλη των Super Nova: Την Γιούλα Καβούρη στα πλήκτρα, τον Σπύρο Βελίκα στο μπάσο και τον Γρηγόρη Ηλιόπουλο στα τύμπανα. Στην σύνθεση του συγκροτήματος έχουν βρεθεί κατά καιρούς αξιόλογοι μουσικοί, γνωστοί κυρίως από άλλα μουσικά σχήματα, όπως ο Βασίλης Σπυρόπουλος και ο Νίκος Δόικας, του συγκροτήματος Σπυριδούλα (στο οποίο αρχικά τραγουδούσε ο Παύλος Σιδηρόπουλος), ο Κλέων Αντωνίου, των Mode Plagal και των Muhabet Mafia, ο Στάθης Καλυβιώτης που μαζί με την Κρίστη Στασινοπούλου αποτελούν το Greekadelia Folktronic duo, ο Νίκος Μενουδάκης, ο Κανέλλος Δαβέρος, ο Ντίνος Ζούμπερης, ο Κώστας Μπαλαμπάνης, ο Νίκος Ψωμιάδης, ο Γιώργος Κοκότης, ο Καλικρατίδας Νίτσος, ο Πάνος Ασημένιος, ο Δημήτρης Θεοχάρης, ο Θανάσης Τσαγρής, Στέφανος Στεφανίδης κ.α.

Η Χασαπίδου έχει χαρακτηριστεί από διάφορους μουσικούς συντάκτες ως η "Βασίλισσα της Ελληνικής Ροκ Σκηνής" και "η κορυφαία τραγουδίστρια της εγχώριας σκηνής", ενώ θεωρείται μία από τις σημαντικότερες γυναικείες φυσιογνωμίες στην Ιστορία της Ελληνικής ανεξάρτητης σκηνής και ο κιθαρίστας Πάνος Κουρτσούνης ένας από τους πιο ιδιόμορφους και αξιοσημείωτους κιθαρίστες.

Echo Tattoo - West, 1993.
Η Εύη Χασαπίδου Watson στην σκηνή του West Club, την δεκαετία του '90.
Echo tattoo

Στιχουργική.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο σύνολό του το στιχουργικό έργο του συγκροτήματος έχει πολιτικοποιημένη χροιά, ενώ οι στίχοι δημιουργούν έντονες αντιθέσεις εναλλασσόμενοι ανάμεσα στον ερωτικό και τον πολιτικοποιημένο λόγο συχνά ακόμα και μέσα στο ίδιο κομμάτι. Ο πολιτικοποιημένος λόγος του συγκροτήματος διακρίνεται και στα δελτία τύπου τους που κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί στον τύπο.

Echo Tattoo's Evi, carrying a picket sign.

Echo Tattoo, 1992.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος τους δίσκος με τίτλο ομώνυμο του συγκροτήματος, ηχογραφήθηκε κατά το ήμισυ το 1990 και ολοκληρώθηκε το 1992. Κυκλοφόρησε το 1992, σε βινίλιο από την ανεξάρτητη ελληνική δισκογραφική εταιρία Studio II του Βλάσση Ερημάκη, ιδιοκτήτη του ομώνυμου στούντιο για πρόβες, στον αριθμό 1 της οδού Τραπεζουντίου, στα Εξάρχεια. Περιέχει εννέα κομμάτια και από πολλούς οπαδούς της ψυχεδέλιας και με κύριο υπέυθυνο το Βελγικό περιοδικό Crohinga Well, θεωρήθηκε ψυχεδελικό άλμπουμ, ενώ ήδη έδινε στοιχεία για την εισαγωγή ηλεκτρονικών χαρακτηριστικών στη μουσική του συγκροτήματος (Track, B2: Red). Το άλμπουμ θεωρείται σπάνιο και δεν έχει μέχρι στιγμής υπάρξει επανέκδοσή του σε ψηφιακή μορφή, αν και κυκλοφορούν bootleg mp3s στο διαδίκτυο.

S.C.Y.P.E., 1996.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάρτιο του 1996 και ενώ το συγκρότημα βρισκόταν στην Θεσσαλονίκη για τα τηλεοπτικά γυρίσματα της εκπομπής του Star Channel Κομφούζιο, που παρουσίαζαν ο Αντώνης Κανάκης, ο Αντώνης Παραράς και ο Σωτήρης Καλυβάτσης, μέσω ραδιοσύζευξης των ευρωπαϊκών ραδιοφωνιών και της ΕΡΑ και με διοργανώτρια πόλη την Κοπεγχάγη, συμμετείχαν στον 2ο Διαγωνισμό Τραγουδιού για τα Προγράμματα Νεότητας της Ευρώπης S.C.Y.P.E. Με το τραγούδι τους "Over" και δια ψηφοφορίας των ακροατών, κέρδισαν το Α΄ Πανευρωπαϊκό Βραβείο και αμέσως μετά υπέγραψαν συμβόλαιο με την εγχώρια ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία FM Records με την οποία κυκλοφόρησαν το άλμπουμ τους με τίτλο Room of Toys. To "Over" συμπεριλαμβάνεται μόνο στο ομώνυμο CD Single όμως όχι στην εκτέλεση που κέρδισε στον διαγωνισμό S.K.Y.P.E. αλλά από μεταγενέστερη ηχογράφηση και εκ νέου παραγωγή (Warehouse). Η ηχογράφηση που κέρδισε το διαγωνισμό είναι διαθέσιμη σε συλλογές της FM Records αλλά και σε μορφή video στο youtube.

Room of Toys, 1997.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Room of Toys ηχογραφήθηκε σε διάστημα ενός μηνός στα studio Moles (στην μυστηριακή παλιά πόλη Bath, στην οποία έζησε και από την οποία εμπνεύστηκε η συγγραφέας Jane Austen) και Matrix (στο Λονδίνο), στην Αγγλία, με παραγωγό τον Bryan New που έχει στο ενεργητικό του παραγωγές και μίξεις για καλλιτέχνες όπως οι: The Cure, Sugarcubes, Neneh Cherry, Billy Ocean, Joan Armatrading, Paradise Lost, Will Smith, Dub War, Pop will eat Itself κ.α. Περιλαμβάνει 10 κομμάτια ανάμεσα στα οποία είναι και το Unconditional Love, κομμάτι που χρησιμοποίησε στην ταινία του Ο Κύριος με τα Γκρι, ο βραβευμένος σκηνοθέτης Περικλής Χούρσογλου. Ο ήχος του συγκροτήματος έχει υποστεί ολοκληρωτική μεταμόρφωση με κύριο χαρακτηριστικό την εισαγωγή στοιχείων της electronica. Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ισπανία και την Ολλανδία από την AFM και διανομή της Viva Records.

U2 POP, Θεσσαλονίκη, 1997.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To 1997, το συγκρότημα ανοίγει την συναυλία των U2 στη Θεσσαλονίκη, (Βλέπε www.youtube.com/watch?v=hiRx47HeQ6w) παίζοντας πριν από τον Νίκο Πορτοκάλογλου. Οι Echo Tattoo έχουν ανοίξει τις συναυλίες πολλών ξένων καλλιτεχνών, κατά τις εμφανίσεις τους στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων των: Bad Company, Giant Sand, Soup Dragons, The Fall κ.α.

Mind your Step, 2008.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2008, οι Echo Tattoo επέστρεψαν δισκογραφικά με το Mind Your Step που εκδόθηκε κάτω από τη στέγη της εταιρίας Music Mirror (Καθρέφτης Ήχων Αληθινών) του Μωυσή Ασσέρ, που ειδικεύεται στην έντεχνη ελληνική μουσική, και δια της θυγατρικής της Recycled Recordings που δημιουργήθηκε από τον Νίκο Παντουβάκη της εταιρείας Καθρέφτης.

Η Εύη Χασαπίδου ανέλαβε την παραγωγή του άλμπουμ, με την βοήθεια των Άρη Χρήστου και Θοδωρή Ζεφκιλή παραγωγών στο Studio SCA όπου ξεκίνησαν οι ηχογραφήσεις το 2004. Το άλμπουμ ολοκληρώθηκε το 2006, μετά από πολλά στάδια ηχογραφήσεων και επεξεργασίας. Στο δίσκο συμμετέχουν ο Αrgy των Nightstalker, η Tanya των Liquidust και οι Βαγγέλης Κουραστής, Στέφανος Στεφανίδης και Χρήστος (λείπει το επίθετο) μέλη του συγκροτήματος Bliss, με φωνητικά στο Caveman (track 11), και ο Alex K. των The Earthbound και The Last Drive στο Apocalypse (track 5). Συμμετέχουν επίσης: Σοφία Χουλιαρά (ζωγράφος, κόρη του ζωγράφου Νίκου Χουλιαρά), Κατερίνα Ασλανίδου, Νίκος Μασσαράς κ.α.

Στην ομάδα παραγωγής συμμετείχαν οι Άρης Χρήστου, Θοδωρής Ζεφκυλής, Νίκος Μασσαράς του SCA ενώ βοήθεια σε διάφορους τομείς προσέφεραν οι Rotting Christ, Matisse, Cyanna, Suave Gap, Fingers Crossed.

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στην Ελλάδα σε μορφή CD ενώ τα ηλεκτρονικά δικαιώματα και την διανομή του άλμπουμ μέσω διαδικτύου έχει αναλάβει η Αμερικανική εταιρία The Orchard.

Επανακυκλοφόρησε σε βινύλιο από την Labyrinth Of Thoughts, σε 200 συλλεκτικά αντίτυπα όλα ζωγραφισμένα από την Εύη, έχοντας υποστεί νέο και καθαρότερο mastering. Περιείχε και ένα bonus track, το "She move", το οποίο είχε ηχογραφηθεί το 1993.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Albums

  • Echo Tattoo (1992, LP, Studio II)
  • Room of toys (1997, CD, FM Records, FM 855)
  • Room of toys (1999 PIAS-VIVA Belgique)
  • Mind Your Step (2007, Recycled Recordings)
  • Mind Your Step (2014, Labyrinth Of Thoughts, VINYL EDITION)

Singles & EPs

  • Toys (1997, FM Records)
  • Room of Toys (1997 VIVA Records 655000324)

Συμμετοχές

  • Studio II Collection (1991, Studio II)
  • Δυτική Όχθη (The Best Of The Best) (1997, FM Records)
  • Εναλλακτικοί Rock Δρόμοι (1997, FM Records, Pop+Rock)
  • MetRock¹ (2001, FM Records, Metro)
  • Athens calling (2004, Sony Music) με το Room of Toys
  • ΦΑΚΕΛΟΣ ROCK (DVD 2005, ΚΙΝΗΣΙΣ MBI, 1070394)
  • In The Junkyard - Volume Two (2005, Spinalonga Records)
  • The Twelve Inch Hit List (2011 F.M.Records)
  • Rock The Greek Way (2011 F.M.Records)
  • Ultimate Erotic Striptease (2011 F.M.Records)

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]