Direzione Investigativa Antimafia

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διεύθυνση Ερευνών κατά της Μαφίας
Direzione Investigativa Antimafia
Έμβλημα της DIA
Πληροφορίες
Σύσταση1991
ΡητόVis unita fortior
Δικαιοδοσία
ΧώραΙταλία
ΥπαγωγήΥπουργείο Εσωτερικών
ΚαθήκονταΚαταπολέμηση εγκληματικών δραστηριοτήτων της Μαφίας
Επιχειρησιακή διάρθρωση
ΑρχηγείοΡώμη, Ιταλία
Σύνθεση
Ιστοσελίδα
interno.gov.it

Η Direzione Investigativa Antimafia (DIA, ελληνικά: Διεύθυνση Ερευνών κατά της Μαφίας)[1] είναι ερευνητικό διαϋπηρεσιακό σώμα, υπαγόμενο στο Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας του Υπουργείου Εσωτερικών της Ιταλικής Δημοκρατίας, αρμόδιο για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος που σχετίζεται με τη μαφία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η DIA ιδρύθηκε με τον νόμο της 30ής Δεκεμβρίου του 1991 n. 410,[2] μετά την εντατικοποίηση του αγώνα κατά της μαφίας, η οποία οδήγησε στον θάνατο του δικαστή Τζιοβάνι Φαλκόνε, κύριου εμπνευστή και υποστηρικτή του, και δημιουργήθηκε με τα διατάγματα εκτάκτου ανάγκης κατά τη διάρκεια της Ζ΄ κυβέρνησης Αντρεότι και του υπουργού Δικαιοσύνης Κλαούντιο Μαρτέλι. Ταυτόχρονα δημιουγήθηκε η `Ύπατη Αρμοστεία για την καταπολέμηση της μαφίας (Alto Commissariato per la lotta alla mafia).

Δημιουργήθηκε λίγο πριν από την Εθνική Διεύθυνση κατά της Μαφίας (Direzione Nazionale Antimafia),[3] με επικεφαλής τον Εθνικό Εισαγγελέα κατά της Μαφίας (Procuratore Nazionale Antimafia), και την Περιφερειακή Διεύθυνση κατά της Μαφίας, εξαπλώθηκε σε όλη την εθνική επικράτεια σε 26 εφετεία. Πρώτος επικεφαλής της DIA υπήρξε ο Γενικός Διοικητής του Σώματος των Καραμπινιέρων Τζουζέπε Ταβορμίνα.

Δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον τομέα της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ 1992 και 2011, κατασχέθηκαν αντικείμενα πάνω από 12 δισεκατομμύρια ευρώ και ποσά ύψους 2 δις ευρώ.[4]

Επιπλέον, από το 1992 έως το 2011, συνελήφθησαν περίπου 9.400 άτομα, ύποπτα για συμμετοχή στη μαφία.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. europarl.europa.eu
  2. «camera.it». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2015. 
  3. L'istituzione della DNA e del PNA e delle DDA è avvenuta con decreto legge 20 novembre 1991 n. 327, convertita nella legge 20 febbraio 1992 n. 8, consultabile sul sito Αρχειοθετήθηκε 2009-10-29 στο Wayback Machine.
  4. 4,0 4,1 Direzione Investigativa Antimafia - rilevazioni statistiche

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Direzione Investigativa Antimafia της Ιταλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).