Dettol

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το λογότυπο του Dettol.

Dettol είναι η εμπορική ονομασία μιας σειράς προϊόντων υγιεινής που κατασκευάζονται από την Reckitt Benckiser. Τα προϊόντα χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό τραυμάτων και για την απολύμανση επιφανειών.

Χημική περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η χημική δομή της χλωροξυλενόλης, της δραστικής χημικής ένωσης των προϊόντων.

Το Dettol στη συμπυκνωμένη του μορφή είναι ελαφρώς κίτρινου χρώματος. Με την διάλυσή του σε νερό θολώνει, όπως το ούζο. Το δραστικό συστατικό που παρέχει την αντισηπτική του ιδιότητα είναι η χλωροξυλενόλη (C8H9ClO), μια αρωματική χημική ένωση στην οποια είναι αλλεργικά ορισμένα άτομα. Η χλωροξυλενόλη αποτελεί το 4,8% του συνολικού μείγματος του Dettol,[1] με το υπόλοιπο να αποτελείται από πευκέλαιο, ισοπροπανόλη, καστορέλαιο, σαπούνι και νερό.

Κίνδυνοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άνθρωποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως και άλλα καθαριστικά οικιακής χρήσης, το Dettol είναι τοξικό, ερεθιστικό και καυστικό, ιδιαιτέρως όταν είναι αδιάλυτο. Σε μια περίπτωση έκθεσης, το Μάιο του 2007, ένας Βρετανός άνδρας 42 ετών πέθανε από υπερβολική έκθεση στο προϊόν. Πραγματοποιήθηκε αυτοψία, η οποία δεν ήταν σε θέση να συμπεράνει κατά πόσον η θανατηφόρα έκθεση στο Dettol έγινε μέσω κατάποσης ή εισπνοής.[2]

Περιβάλλον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Αυστραλία, το σπρέι Dettol έχει αποδειχθεί ότι είναι θανατηφόρο για τους φρύνους του ζαχαροκαλάμου, ένα χωροκατακτητικό είδος που εισήχθη στην χώρα από τη Χαβάη το 1935. Η εισαγωγή του είχε γίνει για τον έλεγχο του σκαθάρι του ζαχαροκαλάμου, το οποίο έπληττε τις αντίστοιχες καλλιέργειες, αλλά απεδείχθη ιδιαίτερα καταστροφικό για το οικοσύστημα. Ο ψεκασμός του απολυμαντικού σε κοντινή απόσταση αποδείχθηκε ότι προκαλούσε ταχύ θάνατο στους φρύνους. Δεν είναι γνωστό εάν οι τοξίνες είναι επίμονες ή εάν έχουν βλάψει άλλη αυστραλιανή χλωρίδα και πανίδα. Εξαιτίας των ανησυχιών για τις πιθανές αυτές βλάβες, η χρήση του Dettol ως παράγοντα για την καταπολέμηση των παρασίτων απαγορεύτηκε το 2011 στη Δυτική Αυστραλία από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Διατήρησης (Department of Environment and Conservation) της κυβέρνησης της.[3]

Οι φαινόλες που περιέχονται στο Dettol είναι τοξικές για τις γάτες.[4] αφού ο οργανισμός τους δεν μπορεί να τις μεταβολίσει. Μια γάτα μπορεί να καταπιεί το προϊόν γλείφοντας τα πόδια της, αφού έχει περπατήσει σε επιφάνειες οι οποίες έχουν καθαριστεί με το προϊόν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Summary of Product Characteristics / Dettol Liquid» (PDF). MHRA. 22 Νοεμβρίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 8 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2014. 
  2. Lester Haines (29 Μαΐου 2007). «'Dettol Man' cleans himself to death». The Register. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2013. 
  3. Narelle Towie (23 Μαΐου 2009). «Cane toad poison banned». Perth Now. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2013. 
  4. http://www.fabcats.org/owners/poisons/article.html

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]