Dead Kennedys

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Dead Kennedys
Οι Dead Kennedys στις 27 Ιουνίου 2014
Πληροφορίες
ΠροέλευσηΣαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια, Ηνωμένες Πολιτείες
Μουσικά είδηPunk Hardcore Punk
Παρουσία1978 - 1986
2001 - σήμερα
Δισκογραφική εταιρείαCherry Red, Faulty Products, Alternative Tentacles, Manifesto/Decay
ΜέληEast Bay Ray
Klaus Flouride
D. H. Peligro
Ron "Skip" Greer
Πρώην μέληJello Biafra
Brandon Cruz
6025
Τεδ
Jeff Penalty
Dave Scheff
Greg Reeves
Steve "Boomstick" Wilson
Ιστότοπος
http://www.deadkennedys.com/

Οι Dead Kennedys είναι αμερικάνικο πανκ ροκ συγκρότημα, το οποίο δημιουργήθηκε το 1978 στο Σαν Φρανσίσκο. Αποτέλεσαν έναν από τους πρωτοστάτες του Hardcore Punk, γνωρίζοντας επιτυχία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Το συγκρότημα διαλύθηκε το 1986, έχοντας κυκλοφορήσει τέσσερις δίσκους και επανενώθηκαν δεκαπέντε χρόνια αργότερα χωρίς τον τραγουδιστή Τζέλο Μπιάφρα, ο οποίος βρισκόταν σε δικαστική διαμάχη με τα υπόλοιπα μέλη του σχήματος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1978-1986[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Dead Kennedys δημιουργήθηκαν από τον τραγουδιστή Jello Biafra (Eric Reed Boucher), τους κιθαρίστες 6025 (Carlos Cadona) και East Bay Ray (Ray Pepperall), τον μπασίστα Klaus Flouride και το ντράμερ Ted (Bruce Slesinger). Ο 6025 αποχώρησε τον Μάρτιο του 1979 και το συγκρότημα ίδρυσε τη δική του δισκογραφική εταιρεία με την ονομασία "Alternative Tentacles".

Ο Jello Biafra σε συναυλία των Dead Kennedys

Το τραγούδι "California Uber Alles" τους έκανε δημοφιλείς στο underground κίνημα, με τους καυστικούς στίχους του κατά του κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Τζέρι Μπράουν, να τραβούν την προσοχή των ΜΜΕ, ην ίδια εποχή που ο Μπιάφρα έβαλε υποψηφιότητα για δήμαρχος, λαμβάνοντας την τέταρτη θέση στον εκλογικό πίνακα.
Οι Dead Kennedys υπέγραψαν στην "Cherry Red" για την ευρωπαϊκή τους προώθηση και ο πρώτος τους δίσκος με τίτλο "Fresh Fruit for Rotting Vegetables" ανέβηκε στο βρετανικό Top-40. Ο δίσκος εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την "IRS Records", ενώ η ευρωπαϊκή τους επιτυχία συνεχίστηκε με τα σινγκλ "Kill The Poor" και "Too Drunk To Fuck". Στα τέλη του 1980, το συγκρότημα περιόδευσε στην Ευρώπη και ακολούθησαν εμφανίσεις στην Αυστραλία.
Για το ΕΡ "In God We Trust, Inc.", ο D. H. Peligro ανέλαβε τα τύμπανα και οι Dead Kennedys πραγματοποίησαν άλλη μία πολιτική δήλωση με το κομμάτι "Nazi Punks Fuck Off". Μετά την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους με τίτλο "Plastic Surgery Disasters", το συγκρότημα έκανε ένα μεγάλο διάλειμμα.
Το 1982, ο Klaus Flouride κυκλοφόρησε τα ΕΡ "Shortning Bread" και "Cha Cha Cha With Mr. Flouride" και το 1984 ο East Bay Ray κυκλοφόρησε το σινγκλ "Trouble In Town". Ο Biafra ασχολήθηκε με την "Alternative Tentacles" υπογράφοντας συγκροτήματα όπως οι Hüsker Dü, No Means No, D.O.A. και TSOL.
Οι Dead Kennedys επανήλθαν στα τέλη του 1985 με το άλμπουμ "Frankenchrist" και βρέθηκαν σε δικαστικές διαμάχες για τον πίνακα "Penis Landscape XX" του H.R.Ciger, ο οποίος παρουσιάστηκε στο εσώφυλλο του δίσκου. Οι κατηγορίες αποσύρθηκαν και το συγκρότημα κυκλοφόρησε το "Bedtime for Democracy" το Νοέμβριο του 1986, πριν διαλυθούν έχοντας παίξει την τελευταία τους συναυλία στις 21 Φεβρουαρίου 1986.

Επανένωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο East Bay Ray το 2019

Η "Manifesto" επανακυκλοφόρησε όλη τη δισκογραφία των Dead Kennedys το 2001, πετυχαίνοντας πωλήσεις 100.000 αντιτύπων. Την ίδια περίοδο, εκδόθηκε το ζωντανά ηχογραφημένο "Mutiny on the Bay". Μία νέα εκδοχή του συγκροτήματος εμφανίστηκε με τον Brandon Cruz στο μικρόφωνο παίζοντας ζωντανά στη Νότια Αμερική, τη Σερβία, την Ιαπωνία και τη Ρωσία. Στη συνέχεια έπαιξαν στο γερμανικό φεστιβάλ "With Full Force" μπροστά σε 40.000 θεατές.
Οι ευρωπαϊκές τους εμφανίσεις για τον Μάρτιο του 2003 ακυρώθηκαν όταν ο East Bay Ray έσπασε δάχτυλο του χεριού του. Λίγους μήνες αργότερα, ο Cruz αποχώρησε και το μικρόφωνο ανέλαβε ο Jeff Penalty. Οι Dead Kennedys έπαιξαν για πρώτη φορά στο Μεξικό και κυκλοφόρησαν το ζωντανά ηχογραφημένο το 1979, "Milking the Sacred Cow".
Ο Jeff Penalty αποχώρησε τον Μάρτιο του 2008 και αντικαταστάθηκε από τον Ron "Skip" Greer. Στις 21 Αυγούστου 2008, το συγκρότημα ανακοίνωσε την αποχή του από τις ζωντανές εμφανίσεις λόγω προβλημάτων υγείας των Flouride και Peligro. Το συγκρότημα επανεμφανίστηκε τον Ιούνιο του 2009 στη Σάντα Ρόζα της Καλιφόρνια.
Το 2010 ανακοινώθηκε περιοδεία στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Greg Reeves να αντικαθιστά προσωρινά τον Flouride. Ακολούθησαν παγκόσμιες περιοδείες το 2013 και το 2014.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στούντιο ηχογραφήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζωντανές ηχογραφήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • A Skateboard Party (1982)
  • Mutiny on the Bay (2001)
  • Live at the Deaf Club (2004)

ΕΡ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]