Coldplay

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Coldplay
Πληροφορίες
ΠροέλευσηΛονδίνο, Αγγλία
Μουσικά είδηΕναλλακτική ροκ, Ποστ-Μπριτ ποπ
Παρουσία1996 - σήμερα
Δισκογραφική εταιρείαParlophone,
Capitol,
Fierce Panda
ΜέληChris Martin,
Jonny Buckland,
Guy Berryman,
Will Champion
Ιστότοπος
http://www.coldplay.com

Οι Coldplay είναι βρετανικό συγκρότημα της εναλλακτικής ροκ μουσικής που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 1996.[1] Το συγκρότημα αποτελείται από τους Κρις Μάρτιν (πρώτη φωνή, πλήκτρα, κιθάρα), Τζόνι Μπάκλαντ (πρώτη κιθάρα), Γκάι Μπέριμαν (μπάσο) και Γουίλ Τσάμπιον (ντραμς, φωνητικά και άλλα μουσικά όργανα).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι "Coldplay" έγιναν ευρέως γνωστοί με την κυκλοφορία του σινγκλ τους Yellow. Ακολούθησε το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Parachutes (2000), το οποίο ήταν υποψήφιο για το βραβείο Mercury.

Ακολούθησε το δεύτερο άλμπουμ τους, A Rush of Blood to the Head (2002), το οποίο κέρδισε πολλά βραβεία, μεταξύ αυτών και το βραβείο του καλύτερου άλμπουμ της χρονιάς στα βραβεία του μουσικού περιοδικού ΝΜΕ.

Το 2005 κυκλοφόρησαν το τρίτο τους άλμπουμ με τίτλο X&Y, το οποίο είχε την ίδια θετική αντιμετώπιση από τον κόσμο.

Το τέταρτό τους άλμπουμ Viva la Vida or Death and All His Friends που κυκλοφόρησε το 2008, με παραγωγό τον Μπράιαν Ίνο πήρε εξαιρετικές κριτικές και ήταν υποψήφιο για πολλά Βραβεία Γκράμι, τρία εκ των οποίων, τελικά, κέρδισε. Οι "Coldplay" πούλησαν πάνω από 50.000.000 άλμπουμ.

Οι "Coldplay", στα πρώτα τους βήματα, δέχτηκαν πολλές κριτικές οι οποίες σύγκριναν την μουσική τους με εκείνη των Radiohead, Jeff Buckley, U2 και Travis. Οι Coldplay επηρεάστηκαν έντονα από άλλους μουσικούς. Στο "A Rush of Blood to the Head" είχαν δεχτεί επιρροή από τους Echo & the Bunnymen, Kate Bush και George Harrison, στο "X&Y" από τους Johnny Cash και Kraftwerk και στο "Viva la Vida or Death and All His Friends" από τους Blur, Arcade Fire και My Bloody Valentine. Οι Coldplay υπήρξαν ενεργοί υποστηρικτές διαφόρων κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων, όπως η καμπάνια "Oxfam's Make Trade Fair" και η Διεθνής Αμνηστία. Οι Coldplay, επίσης, συμμετείχαν σε διάφορα φιλανθρωπικά προγράμματα όπως είναι οι "Band Aid 20", "Live 8", "Sound Relief" και "Teenage Cancer Trust".

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημιουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μέλη του συγκροτήματος γνωρίστηκαν όταν ήταν φοιτητές στο University College του Λονδίνου (UCL) το Σεπτέμβριο του 1996.[2] Ο Μάρτιν και ο Μπάκλαντ ήταν τα αρχικά μέλη των Coldplay, οι οποίοι είχαν γνωριστεί στην εβδομάδα γνωριμίας του πανεπιστημίου. Πέρασαν το υπόλοιπο ακαδημαϊκό έτος, σχεδιάζοντας την δημιουργία ενός συγκροτήματος, το οποίο θα ονομαζόταν Pectoralz. Αργότερα, ένας συμμαθητής τους, ο Guy Berryman, έγινε μέλος του συγκροτήματος. Το 1997, το συγκρότημα μετονομάστηκε σε Starfish. Την ίδια χρονιά έδωσαν συναυλίες σε διάφορα μικρά κλαμπ στο Κάμντεν για να τραβήξουν την προσοχή διαφόρων μάνατζερ. Ο Μάρτιν προσέγγισε τον παλιό του συμμαθητή Φιλ Χάρβεϊ (Phil Harvey), ο οποίος ακολουθούσε κλασικές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και του ζήτησε να γίνει ο μάνατζερ του συγκροτήματος. Από εκείνη την μέρα, ο Φιλ θεωρείται το πέμπτο μέλος των Coldplay.

Το συγκρότημα ολοκληρώθηκε, όταν έγινε μέλος και ο Γουίλ Τσάμπιον, και ήταν έτοιμο για δράση. Ο Γουίλ μεγάλωσε παίζοντας πιάνο, κιθάρα, μπάσο και ιρλανδική φλογέρα και γρήγορα έμαθε ντραμς, παρόλο που δεν είχε προηγούμενη πείρα. Το συγκρότημα, τελικά, κράτησε το όνομα Coldplay, το οποίο πρότεινε ο Τιμ Κρόμπτον (Tim Crompton), ένας συμφοιτητής τους. [3] To 1997, ο Μάρτιν γνώρισε τον φοιτητή των κλασσικών Τιμ Ράις-Όξλεϊ (Tim Rice-Oxley).

Κατά τη διάρκεια διημέρου τους στον ποταμό Virginia Water έπαιξαν ο καθένας τα δικά του τραγούδια, στο πιάνο. Ο Κρις συνειδητοποίησε ότι ο Τιμ Ράις-Όξλεϊ ήταν ταλαντούχος και του πρότεινε να μπει στο συγκρότημα, στα πλήκτρα. Ο Τιμ αρνήθηκε γιατί το δικό του συγκρότημα, οι "Keane", ήταν, ήδη, αρκετά γνωστοί. Το γεγονός αυτό άφησε τους Coldplay αμετάβλητους και τα δυο συγκροτήματα με τέσσερα μέλη.

Πρώτα βήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1998, το συγκρότημα κυκλοφόρησε 500 αντίγραφα του Safety EP. Οι περισσότεροι δίσκοι δόθηκαν σε φίλους και δισκογραφικές εταιρείες και μόνο 50 έμειναν διαθέσιμοι για το κοινό. Το Δεκέμβρη, οι Coldplay υπέγραψαν με την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία Fierce Panda. Η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά, η οποία αποτελείτο από τρία τραγούδια, ονομαζόταν Brothers and Sisters EP και ηχογραφήθηκε ταχύτατα, μέσα σε μόλις τέσσερις μέρες, το Φεβρουάριο του 1998.

Όταν τελείωσαν με τις τελικές τους εξετάσεις, οι Coldplay υπέγραψαν με τη δισκογραφική Parlophone, με συμβόλαιο για πέντε άλμπουμ, την άνοιξη του 1999.[4] Μετά την πρώτη τους εμφάνιση στο Glastonbury, το συγκρότημα μπήκε στο στούντιο για να ηχογραφήσει το τρίτο EP, το οποίο είχε τον τίτλο The Blue Room. 5.000 αντίγραφα διατέθηκαν στο κοινό τον Οκτώβριο και το σινγκλ τους Bigger Stronger παίχτηκε από το BBC Radio 1. Κατά την διάρκεια της ηχογράφησης του The Blue Room, υπήρξαν ταραχές. Ο Κρις έδιωξε τον Γουίλ από το συγκρότημα και μετά από θερμές παρακλήσεις του, του επέτρεψε να επιστρέψει. Ο ίδιος, αργότερα, πήγε σε κέντρο απεξάρτησης από το αλκοόλ. Εκείνη την εποχή στο συγκρότημα μπήκαν κανόνες ώστε να διασφαλιστεί η ενότητά του. Οι Coldplay ήταν δημοκρατικοί και τα κέρδη θα μοιράζονταν στα ίσα, σε όλα τα μέλη του συγκροτήματος. Οι Coldplay λειτουργούσαν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσαν και συγκροτήματα όπως οι U2 και οι R.E.M. Τέλος, συμφώνησαν να διώχνουν όποιον έπαιρνε απαγορευμένες ουσίες.

1999–2001: Parachutes[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μάρτιο του 1999, οι Coldplay ξεκίνησαν να δουλεύουν για τον πρώτο τους δίσκο, που ηχογραφήθηκε στα Rockfield Studios με παραγωγό τον Ken Nelson. Έπαιξαν επίσης στο Carling Tour. Μετά την κυκλοφορία των τριών EP χωρίς καμία επιτυχία, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους επιτυχημένο σινγκλ με τον τίτλο Shiver. Το Shiver κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2000, ανέβηκε στο νούμερο 35 του UK Singles Chart και έδωσε την ευκαιρία στους Coldplay να προβληθούν για πρώτη φορά από το MTV. Τον Ιούνιο του 2000 έκαναν την πρώτη μεγάλη τους περιοδεία, στην οποία συμπεριλαμβανόταν και μια συναυλία στο Glastonbury. Το συγκρότημα, επίσης, κυκλοφόρησε το σινγκλ Yellow, που είχε μεγάλη επιτυχία. Το τραγούδι βρέθηκε στο νούμερο 4 του UK Singles Chart και έβαλε τους Coldplay, για τα καλά, στην συνείδηση του κοινού.

Οι Coldplay κυκλοφόρησαν το πρώτο μεγάλο τους άλμπουμ με τον τίτλο Parachutes, τον Ιούλιο του 2000, το οποίο βρέθηκε στην κορυφή του UK Albums Chart. Τα τραγούδια Yellow και Trouble είχαν μεγάλη ραδιοφωνική προβολή, τόσο στη Μεγάλη Βρετανία όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η Parlophone περίμενε την πώληση περίπου 400.000 χιλιάδων αντιγράφων, αλλά μέχρι τα Χριστούγεννα είχαν πωληθεί 1.600.000 αντίγραφα σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία. Το άλμπουμ αυτό ήταν υποψήφιο για το Μουσικό Βραβείο Mercury, το Σεπτέμβριο του 2000.[5]

Ενώ είχαν αναγνωριστεί σε όλη την Ευρώπη, οι Coldplay έβαλαν πλώρη για την Νότια Αμερική. Κυκλοφόρησαν εκεί το άλμπουμ τους Parachutes, το Νοέμβριο του 2000. Ξεκίνησαν με μια εμφάνιση στο Βανκούβερ, στη Βρετανική Κολομβία και στον Καναδά και ακολούθησαν εμφανίσεις σε διάφορα κλαμπ των Ηνωμένων Πολιτειών, στις αρχές του 2001. Εμφανίστηκαν, επίσης, στο Saturday Night Live και στο Late Night with Conan O'Brien. Παρόλο που το Parachutes είχε αργό ρυθμό επιτυχίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξαφνικά έγινε διπλά πλατινένιο. Το άλμπουμ κέρδισε, δικαιολογημένα, το βραβείο του Καλύτερου Εναλλακτικού άλμπουμ στα Βραβεία Γκράμι του 2002.

2001–2004: A Rush of Blood to the Head[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Coldplay επέστρεψαν στο στούντιο, τον Οκτώβριο του 2001, για να δουλέψουν πάνω στο δεύτερο album τους με τον τίτλο A Rush of Blood to the Head. Παραγωγός ήταν, και πάλι, ο Κεν Νέλσον. Το album κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2002 και έδωσε πολλά επιτυχημένα κομμάτια όπως το "In my Place", το Clocks και το The Scientist.

Οι Coldplay έκαναν περιοδεία από τον Ιούνη του 2002 μέχρι το Σεπτέμβρη του 2003 για την προώθηση του δεύτερου album τους. Έλαβαν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις όπως ήταν το Φεστιβάλ του Γκλαστονμπέρι (Glastonbury Festival), V2003 και Rock Werchter. Σε πολλές εμφανίσεις τους χρησιμοποιήθηκαν περίπλοκοι φωτισμοί και ατομικές οθόνες κάτι που θύμιζε το Elevation Tour των U2. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης, αυτής, περιοδείας οι Coldplay κυκλοφόρησαν ένα live DVD και CD, με τον τίτλο Live 2003 στο Hordern Pavilion του Σίδνεϊ.

Το Δεκέμβριο του 2003, οι αναγνώστες του περιοδικού Rolling Stones διάλεξαν τους Coldplay ως τους καλύτερους μουσικούς και το καλύτερο συγκρότημα της χρονιάς. Εκείνη την περίοδο, ερμήνευσαν το τραγούδι 2000 Miles που κυκλοφόρησαν οι The Pretenders το 1983. Το "2000 Miles" ήταν το πιο δημοφιλές τραγούδι για κατέβασμα εκείνη τη χρονιά, και μέρος των εσόδων δόθηκαν στην καμπάνια "Future Forests and Stop Handgun Violence". Το A Rush of Blood to the Head κέρδισε το βραβείο Γκράμι για το Καλύτερο Εναλλακτικό Album της χρονιάς, το 2003. Στα βραβεία Γκράμι του 2004, κέρδισαν το βραβείο του Καλύτερου Τραγουδιού της Χρονιάς για το Clocks.

2004–2007: X&Y[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Coldplay σε συναυλία τους στη Βαρκελώνη, το 2005

Οι Coldplay πέρασαν μεγάλο μέρος του 2004 μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, κάνοντας διάλειμμα από την μεγάλη περιοδεία τους και ηχογραφώντας το τρίτο τους άλμπουμ. Τον Μάιο, ο Κρις και η γυναίκα του, η ηθοποιός Γκουίνεθ Πάλτροου, γιόρτασαν τη γέννηση της κόρης τους, την Απλ.

Το τρίτο τους άλμπουμ, με τον τίτλο X&Y, κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2005 σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρώπη. Έγινε το πιο δημοφιλές άλμπουμ της χρονιάς 2005, με πωλήσεις 8.300.000 δίσκων παγκόσμια. Το κορυφαίο κομμάτι του άλμπουμ, που είχε τον τίτλο Speed of Sound, πρωτοπαίχτηκε στα ραδιόφωνα και κυκλοφόρησε στα διαδικτυακά μουσικά μαγαζιά στις 18 Απριλίου και κυκλοφόρησε σε CD στις 23 Μαΐου του 2005. To άλμπουμ ανέβηκε στο νούμερο 1 σε 30 χώρες, παγκόσμια, και ήταν το τρίτο άλμπουμ που ανελίχθηκε στην κορυφή τόσο γρήγορα στην ιστορία του UK Chart. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησαν ακόμα δυο σινγκλ: Το Fix You το Σεπτέμβρη και το Talk το Δεκέμβρη. Το τελευταίο βασίστηκε στη μελωδία του τραγουδιού Computer Love, που κυκλοφόρησε το 1981 από το γερμανικό συγκρότημα της synthpop Kraftwerk, το οποίο αναβίωσε την προηγούμενη χρονιά ο Νορβηγός κιθαρίστας Erik Wøllo. Παρόλη τη διαφημιστική επιτυχία του X&Y, οι κριτικές ήταν λιγότερο ενθουσιώδεις από εκείνες των προηγούμενων άλμπουμ. Ο κριτικός των New York Times, John Pareles, περιέγραψε τους Coldplay σαν "το πιο ανυπόφορο συγκρότημα της δεκαετίας". Οι συγκρίσεις που γίνονταν μεταξύ των Coldplay και των U2 γίνονταν όλο και πιο συχνά.

Από τον Ιούνιο του 2005 μέχρι τον Ιούλιο του 2006, οι Coldplay έκαναν περιοδεία που ονόμασαν "Twisted Logic", που περιελάμβανε εκδηλώσεις όπως το Coachella, Isle of Wight Festival, Glastonbury και the Austin City Limits Music Festival. Τον Ιούλιο του 2005 εμφανίστηκαν στο Live 8 στο Hyde Park, όπου έπαιξαν το "Bitter Sweet Symphony" των Verve, με τον Richard Ashcroft στα φωνητικά. Το Σεπτέμβριο, οι Coldplay ηχογράφησαν μια νέα έκδοση του How You See The World, με διορθωμένους στίχους για το φιλανθρωπικό album Help!: A Day in the Life. Το Φεβρουάριο του 2006, κέρδισαν τα βραβεία του Καλύτερου Album και του Καλύτερου Single της χρονιάς στα Βραβεία BRIT. To 2006 κυκλοφόρησαν τα single The Hardest Part και What If. Το White Shadows κυκλοφόρησε στο Μεξικό, τον Ιούνιο του 2007.

Ο Chris Martin σε συναυλία στο Σάο Πάολο στη Βραζιλία

2007–2010: Viva la Vida or Death and All His Friends[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Οκτώβριο του 2006, οι Coldplay ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω στο τέταρτο άλμπουμ τους με τον τίτλο Viva la Vida or Death and All His Friends με παραγωγό τον Brian Eno.[6] Κάνοντας διάλειμμα από την ηχογράφηση, το συγκρότημα περιόδευσε στην Λατινική Αμερική, στις αρχές του 2007.

Ο Chris περιέγραφε το Viva la Vida σαν μια νέα κατεύθυνση για τους Coldplay. Πρόκειται για μια αλλαγή από τα τρία προηγούμενα album τους, τα οποία αναφέρονταν σε εμάς σαν τριλογία.[7] Είπε, επίσης, ότι το album χαρακτηρίζεται από λιγότερο falsetto, αφού επέτρεψε στη χαμηλότερη φωνή του να έχει την προτεραιότητα. Το "Violet Hill" είναι επιβεβαιωμένα, το πρώτο single που ακούστηκε στα ραδιόφωνα στις 29 Απριλίου 2008. Μετά την πρώτη ακρόαση του τραγουδιού στο ραδιόφωνο, διατέθηκε δωρεάν για κατέβασμα από την ιστοσελίδα του συγκροτήματος, για μια εβδομάδα (το κατέβασαν πάνω από 2.000.000 άτομα), μέχρι που έγινε και εμπορικά διαθέσιμο στις 6 Μαΐου 2008. Το "Violet Hill" μπήκε στο βρετανικό Top 10 και το Top 40 των Ηνωμένων Πολιτειών (μπήκε, επίσης, και στο Top 10 των Hot Modern Rock Tracks) και πήγε αρκετά καλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Το ομώνυμο τραγούδι Viva la Vida κυκλοφόρησε αποκλειστικά από το iTunes και έγινε το πρώτο τραγούδι του συγκροτήματος που ανέβηκε στο νούμερο ένα του Billboard Hot 100, και το πρώτο τους νούμερο ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα μόνο από τις πωλήσεις που έγιναν από το κατέβασμα του τραγουδιού.

Στις 15 Ιουνίου 2008, το Viva la Vida or Death and All His Friends, ανέβηκε στην κορυφή του UK album chart, παρόλο που είχε διατεθεί για πώληση στην αγορά, μόλις 3 μέρες πριν. Σε εκείνο το διάστημα πώλησε 302,000 αντίγραφα. Το BBC, μάλιστα, το χαρακτήρισε ως "μια από τις πιο γρήγορα πωληθείσες δισκογραφικές δουλειές στην ιστορία του UK Chart". Μέχρι το τέλος του Ιουνίου, έσπασαν ακόμα ένα ρεκόρ για το πιο πολυκατεβασμένο άλμπουμ όλων των εποχών. Τον Οκτώβριο του 2008, οι Coldplay κέρδισαν δυο Q Awards.

2010–2012: Mylo Xyloto[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το συγκρότημα ολοκλήρωσε την ηχογράφηση του νέου άλμπουμ στα μέσα του 2011. Όταν ο Martin και ο Champion πήραν συνέντευξη από το BBC Radio και ρωτήθηκαν για τα θέματα που αναφέρονται οι στίχοι των τραγουδιών του άλμπουμ, ο Martin απάντησε: «Μιλάνε για αγάπη, εθισμό, OCD, διαφυγή και δουλειά σε κάποιον που δεν σας αρέσει».[8] Όταν ρωτήθηκε αν το αν το πέμπτο άλμπουμ θα κυκλοφορούσε μέχρι το καλοκαίρι, οι Martin και Champion είπαν ότι έπρεπε να κάνουν πολλές δουλειές ακόμη μέχρι να το κυκλοφορήσουν. Έκαναν αρκετές εμφανίσεις σε φεστιβάλ πριν από την ημερομηνία κυκλοφορίας τους, συμπεριλαμβανομένου των πρωτοπόρων Glastonbury Festival 2011,[9] T in the Park,[10] Austin City Limits Music Festival,[11] Rock in Rio,[12] και Lollapalooza festival.[13]

Σε μια συνέντευξη στις 13 Ιανουαρίου 2011, οι Coldplay ανέφεραν δύο νέα τραγούδια που θα συμπεριληφθούν στο επερχόμενο πέμπτο άλμπουμ τους, το "Princess of China" και το "Every Teardrop Is a Waterfall".[14] Σε μια συνέντευξη τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος της Parlophone, Miles Leonard, δήλωσε στο HitQuarters ότι το συγκρότημα ήταν ακόμα στο στούντιο που εργάζονταν το άλμπουμ και ότι περίμενε ότι η τελική έκδοση θα εμφανιστεί "προς το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους".[15] Στις 31 Μαΐου 2011, ο Coldplay ανακοίνωσε ότι το "Every Teardrop Is a Waterfall" ήταν το πρώτο single για το πέμπτο άλμπουμ. Κυκλοφόρησε στις 3 Ιουνίου 2011. Το συγκρότημα παρουσίασε επίσης πέντε νέα τραγούδια σε φεστιβάλ το καλοκαίρι του 2011, το "Charlie Brown", το "Hurts Like Heaven", το "Us Against the World", το "Princess of China" και το "Major Minus".[16]

Στις 12 Αυγούστου 2011, οι Coldplay ανακοίνωσαν μέσω του επίσημου ιστότοπού τους ότι το Mylo Xyloto ήταν ο νέος τίτλος άλμπουμ και ότι θα κυκλοφορήσει στις 24 Οκτωβρίου 2011. Στις 12 Σεπτεμβρίου το συγκρότημα κυκλοφόρησε το "Paradise", το δεύτερο single του επερχόμενου άλμπουμ τους. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2011, τα εισιτήρια για την ευρωπαϊκή περιοδεία των Coldplay κυκλοφόρησαν επίσημα. Η ζήτηση αποδείχθηκε πολύ υψηλή με τους περισσότερους χώρους να εξαντλούνται σε δευτερόλεπτα. Το Mylo Xyloto κυκλοφόρησε στις 24 Οκτωβρίου 2011, έλαβε κυρίως θετικά σχόλια και έφτασε στην κορυφή των charts σε περισσότερες από 34 χώρες.[17][18]

Ειδικά εφέ κατά τη διάρκεια του Mylo Xyloto Tour

Στις 19 Οκτωβρίου 2011, οι Coldplay έπαιξαν τραγούδια στο ιδιωτικό μνημείο της Apple Inc. για τον Στηβ Τζομπς, συμπεριλαμβανομένων των "Viva la Vida", "Fix You", "Yellow" και "Every Teardrop Is a Waterfall". Στις 26 Οκτωβρίου, η συναυλία τους, "Amex Unstaged", στην πλατεία Plaza de Toros de Las Ventas στη Μαδρίτη της Ισπανίας, μεταδόθηκε από το YouTube ως ζωντανή εκπομπή στο web από τον Anton Corbijn.[19] Στις 30 Νοεμβρίου 2011, οι Coldplay έλαβαν τρεις υποψηφιότητες για το Grammy Award για το 54ο ετήσιο βραβείο Grammy που πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2012 στο Λος Άντζελες και το συγκρότημα εμφανίστηκε με την Rihanna στην τελετή.[20] Στις 12 Ιανουαρίου 2012, οι Coldplay προτάθηκαν για δύο Brit Awards.[21] Στις 21 Φεβρουαρίου 2012, τους απονεμήθηκε το Βραβείο Brit για το Καλύτερο Βρετανικό Γκρουπ για τρίτη φορά. Ο δίσκος ήταν το ροκ άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, με 908.000 αντίτυπα. Το δεύτερο single του άλμπουμ, "Paradise", ήταν επίσης το rock single με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, που πούλησε 410.000 αντίτυπα. Στα βραβεία μουσικής βίντεο MTV του 2012 στις 6 Σεπτεμβρίου, το "Paradise" κέρδισε το βραβείο για το Best Rock Video. Το Mylo Xyloto έχει πουλήσει πάνω από 8 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Οι Coldplay πρωτοστάτησαν στην τελετή λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου 2012 στις 9 Σεπτεμβρίου 2012, όπου έπαιξαν μαζί με άλλους καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των Rihanna και Jay-Z. Για να ενταχθούν με την απόδοσή τους στην τελετή λήξης, το συγκρότημα έδωσε άδεια σε συγκροτήματα που συμμετείχαν στο Bandstand Marathon την ευκαιρία να παρουσιάσουν το σινγκλ του 2008 "Viva la Vida" για να γιορτάσουν το τέλος των αγώνων.

Τον Οκτώβριο του 2012, κυκλοφόρησε το μουσικό βίντεο για το τραγούδι των Coldplay "Hurts Like Heaven". Το βίντεο βασίστηκε στην ιστορία του Mylo Xyloto, ενός αγοριού που μεγάλωσε σε τυραννία που διοικείται από τον Major Minus. Τα φανταστικά κόμικς με τίτλο Mylo Xyloto συνέχισαν την ιστορία που απεικονίστηκε στο μουσικό βίντεο όταν κυκλοφόρησε η σειρά στις αρχές του 2013. Μια συναυλία ντοκιμαντέρ και ζωντανό άλμπουμ Coldplay Live 2012 χρονολογεί την περιοδεία τους για την υποστήριξη του άλμπουμ Mylo Xyloto. Η ταινία έκανε πρεμιέρα θεατρικά μόνο για μία νύχτα, στις 13 Νοεμβρίου 2012, και κυκλοφόρησε σε CD και βίντεο στις 19 Νοεμβρίου 2012.

Στις 21 Νοεμβρίου, μετά από μια συναυλία στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας στο πλαίσιο του Mylo Xyloto Tour του συγκροτήματος, οι Coldplay ανήγγειλαν ότι ήταν έτοιμοι να κάνουν ένα τριετές διάλειμμα από τις περιοδείες. Οι Coldplay πραγματοποίησαν δύο παραστάσεις με τον Jay-Z στο Barclays Center, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, στις 30 Δεκεμβρίου και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, και τέθηκαν σε λειτουργία, οι οποίες ολοκλήρωσαν το Mylo Xyloto Tour. Το Mylo Xyloto Tour ανακηρύχθηκε η τέταρτη περιοδεία με τα υψηλότερα κέρδη παγκοσμίως για το 2012 με περισσότερα από 171,3 εκατομμύρια δολάρια από πωλήσεις εισιτηρίων.

2006–2015: Ghost Stories[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια του Ghost Stories Tour, οι Coldplay εμφανίστηκαν το 2014 μιλώντας στον αυστραλιανό ραδιοφωνικό σταθμό 2Day FM, ο Chris Martin αποκάλυψε ότι ο τίτλος για το επόμενο άλμπουμ τους θα ήταν «πολύ πιο εύκολο να προφερθεί». Η φήμη του τριετή διαλείμματος ήρθε μόνο επειδή είπε σε μια συναυλία στην Αυστραλία ότι ίσως να μην επιστρέψουμε εκεί για τρία χρόνια. «Αυτό πιθανότατα ισχύει, αλλά έτσι λειτουργεί μια παγκόσμια περιοδεία. Δεν υπάρχει πιθανότητα να κάνουμε ένα τριετές διάλειμμα.»

Στις 9 Αυγούστου 2013, οι Coldplay ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του τραγουδιού τους, "Atlas", το οποίο εμφανίστηκε στο soundtrack της ταινίας The Hunger Games: Catching Fire.[22] Η κυκλοφορία του προωθήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2013 (παντού εκτός του ΗΒ) και στις 8 Σεπτεμβρίου (ΗΒ). Τον Δεκέμβριο του 2013, ανακοινώθηκε ότι οι μελλοντικές κυκλοφορίες των Coldplay θα διανεμηθούν από την Atlantic Records στις ΗΠΑ λόγω αναδιάρθρωσης εντός της Warner Music Group μετά την αγορά της Parlophone Records από την EMI. [142]

Στις 25 Φεβρουαρίου 2014, το συγκρότημα παρουσίασε το "Midnight", ένα κομμάτι από το άλμπουμ που δεν είχε κυκλοφορήσει ακόμη. Στις αρχές Μαρτίου 2014, ανακοινώθηκε ότι το έκτο άλμπουμ του συγκροτήματος, Ghost Stories, που κυκλοφόρησε στις 19 Μαΐου 2014. Το Ghost Stories είναι ένα πνευματικά καθοδηγημένο άλμπουμ που περιστρέφεται γύρω από δύο μεγάλα θέματα που ανέφερε ο Chris Martin. Το άλμπουμ διερευνά την ιδέα των παρελθόντων δράσεων και τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν στο μέλλον σας και στην θέληση κάποιου για άνευ λόγου αγάπη. Το συγκρότημα υιοθέτησε μια διαφορετική προσέγγιση στο έκτο στούντιο άλμπουμ του σε αντίθεση με τα προηγούμενα στούντιο άλμπουμ του, με τον Μάρτιν να καλεί το συγκρότημα να συνεισφέρει πρωτότυπο υλικό για το άλμπουμ, σε αντίθεση με το να χτίσει τραγούδια από τις ιδέες του όπως είχαν κάνει σε προηγούμενες ηχογραφήσεις. [23]

Από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, οι Coldplay ξεκίνησαν ένα εξάμηνο το Ghost Stories Tour για να υποστηρίξουν το άλμπουμ, παίζοντας σε έξι πόλεις: στο Beacon Theatre της Νέας Υόρκης στις 5 Μαΐου, στο Royce Hall του Λος Άντζελες στις 19 Μαΐου, στο Casino de Paris του Παρισιού στις 28 Μαΐου, στο Δημαρχείο Tokyo Dome του Τόκιο στις 12 Ιουνίου, στο Enmore Theatre του Σίδνεϊ στις 19 Ιουνίου και έκλεισαν την περιοδεία στο Royal Albert Hall του Λονδίνου στις 2 Ιουλίου 2014. Το άλμπουμ διατέθηκε για προπαραγγελία στο iTunes, παράλληλα με το νέο single "Magic". Έχουν κυκλοφορήσει δύο ακόμη single από το άλμπουμ, το "A Sky Full of Stars" και το "True Love". Οι Ghost Stories έλαβαν κυρίως θετικές κριτικές. [149] Το άλμπουμ ανέβηκε στα charts στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τις περισσότερες μεγάλες αγορές. Έλαβε υποψηφιότητα για βραβείο Grammy για το καλύτερο ποπ φωνητικό άλμπουμ και το "A Sky Full of Stars" ήταν υποψήφιο για το καλύτερο ποπ ντουέτο/ομάδα.[24] Τον Δεκέμβριο του 2014, το Spotify ανέφερε ότι οι Coldplay ήταν το συγκρότημα με τις περισσότερες ροές στον κόσμο για το 2014 και ο τρίτο καλλιτέχνης με τη μεγαλύτερη ροή μετά από τους Εντ Σίραν και Eminem.[25]

2015–2017: A Head Full Of Dreams[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το προηγούμενο πολύ οικείο άλμπουμ, οι Coldplay επιστρέφουν το 2015 με ένα νέο άλμπουμ με τίτλο A Head Full of Dreams. Κυκλοφόρησε στις 4 Δεκεμβρίου 2015 εμώ το άλμπουμ προωθήθηκε κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης διεθνούς περιοδείας στα στάδια από τον Μάρτιο του 201622 έως τον Νοέμβριο του 2017.

Πολλές φήμες σχετικά με τον πιθανό διαχωρισμό της μπάντας μετά από αυτό το άλμπουμ καθώς και το σόλο λανσάρισμα του τραγουδιστή έχουν προκύψει μετά τις δηλώσεις του Chris M στο BBC Radio 1: «Είμαστε στη μέση της ηχογράφησης. Αυτή είναι η έβδομη «συμβουλή» μας και την βλέπουμε ως το τελευταίο βιβλίο στο έπος του Χάρι Πότερ. Δεν λέμε ότι δεν θα κάνουμε άλλο ρεκόρ κάποια μέρα, αλλά είναι ένας κύκλος που τελειώνει.[26] Ωστόσο, αυτές οι φήμες απορρίπτονται από τον ντράμερ του γκρουπ, Will Champion, λέγοντας στο περιοδικό Paris Match ότι ο Μάρτιν θα ήταν αρκετά έμπειρος σε τέτοιου είδους αντιδράσεις και ότι, όσον αφορά, ο κύκλος απέχει πολύ από το τέλος. Αυτό το άλμπουμ περιλαμβάνει πολλές συνεργασίες, συμπεριλαμβανομένης μιας με την Αμερικάνα τραγουδίστρια Beyoncé, έναν άλλο με τον Σουηδό τραγουδιστή Tove Lo και τέλος το τρίτο με τον κιθαρίστα και τον τραγουδιστή Noel Gallagher. Οι Coldplay βγάζουν πέντε singles από αυτόν τον δίσκο: Adventure of a Lifetime (6 Νοεμβρίου 2015), Hymn for the Weekend (25 Ιανουαρίου 2016), Up and Up (22 Απριλίου 2016), A Head Full of Dreams (19 Αυγούστου 2016) και Everglow (11 Νοεμβρίου 2016).

Στις 22 Φεβρουαρίου 2017, η ομάδα κυκλοφόρησε ένα κομμάτι που προέκυψε από τη συνεργασία με το ντουέτο The Chainsmokers της Νέας Υόρκης. Το τραγούδι ονομάζεται Something Just Like This και είναι μέρος του άλμπουμ Memories ... Do Not Open. Οι Coldplay και Chainsmoskers το έκαναν στα Brit Awards 2017 στο O2 Arena του Λονδίνου 24,25. Χάρη σε αυτό το εξαιρετικό δίδυμο, το κλιπ για το hit Something Just Like This κατάφερε να ξεπεράσει τα 1,85 δισεκατομμύρια προβολές στο YouTube ως τον Οκτώβριο του 2020.

Στις 2 Μαρτίου 2017, η ομάδα κυκλοφόρησε ένα νέο τραγούδι με τίτλο Hypnotized και ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός EP με τίτλο Kaleidoscope EP.

Παύση - Φιλανθρωπία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2017, αφού έκαναν περιοδεία για να προωθήσουν το A Head Full of Dreams, η ομάδα ανακοίνωσε ότι θα πάρει λίγο χρόνο από τη σκηνή για να πιάσει την ανάσα και να βρει έμπνευση. Σε μια συνέντευξη που δόθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2018, ο Dave Holmes, ο διευθυντής του ομίλου, δηλώνει ότι καμία περιοδεία δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από το 2021 στην καλύτερη περίπτωση.

Κατά τη διάρκεια αυτού του διαλείμματος, τα μέλη των Coldplay πήραν μια νέα ταυτότητα και έκαναν νέα τραγούδια ως μέρος ενός φιλανθρωπικού έργου, το οποίο είναι μέρος του Global Citizen. Το EP με τίτλο Global Citizen - EP.1, που κυκλοφόρησε στις 30 Νοεμβρίου 2018, αποτελείται από 4 ακυκλοφόρητα κομμάτια: το E -Lo, σε συνεργασία με τον Pharell Williams και τον ράπερ Jozzy, το Rise Up, στην οποία μπορούμε να ακούσουμε τη φωνή του Nelson Mandela, το Timbuktu, με τους Stormzy και Jess Kent. και Voodoo, σε συνεργασία με τη Νιγηριανή τραγουδίστρια Tiwa Savage, τον David Guetta και τον Danny Ocean.

Τα έσοδα από την ΠΕ διατίθενται στην οργάνωση Global Citizen, η οποία στοχεύει στον τερματισμό της ακραίας φτώχειας στον κόσμο έως το 2030.

2019–2020: Everyday Life[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα τέλη Οκτωβρίου 2019, εμφανίστηκαν διακριτικές αφίσες σε όλο τον κόσμο που αντιπροσωπεύουν μια παλαιωμένη φωτογραφία της ομάδας με τη λεζάντα «22 Νοεμβρίου 1919».[27]

Ταυτόχρονα, αρκετοί θαυμαστές σε όλο τον κόσμο έλαβαν ένα μυστηριώδες γράμμα δακτυλογραφημένο σε μια γραφομηχανή, ανακοινώνοντας την κυκλοφορία στις 22 Νοεμβρίου ενός διπλού άλμπουμ με τίτλο Everyday Life.[28] Οι ίδιες πληροφορίες διαδίδονται σε αγγλικές και διεθνείς εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένου του Le Monde στη Γαλλία, με τη μορφή διαφημιστικού ένθετου ή μιας μικρής διαφήμισης που περιγράφει λεπτομερώς τη λίστα τραγουδιών στο νέο δίσκο.

Στις 24 Οκτωβρίου 2019, οι Coldplay, μέσω της ιστοσελίδας τους, έκαναν επίσημη την κυκλοφορία του όγδοου στούντιο άλμπουμ τους στις 8 Νοεμβρίου του 2019, με τίτλο Everyday Life, το οποίο θα χωριστεί σε δύο μέρη οκτώ τραγουδιών το καθένα, Sunrise και Sunset.[29]

Σε μια άλλη συνέντευξη στο BBC Radio1, ο Chris διευκρίνισε ότι το άλμπουμ αντικατοπτρίζει το όραμά του για τον σημερινό κόσμο και είναι μια αντίδραση στην αρνητικότητα του περιβάλλοντος. Το μουσικό βίντεο για το πρώτο single, Orphans, κυκλοφόρησε στις 25 Οκτωβρίου στο YouTube.[30] Ένα άλλο single από το άλμπουμ με τίτλο Arabesque είναι επίσης διαθέσιμο, με την αποκλειστική συμμετοχή των Stromae και της Νιγηριανής σαξοφωνίστριας Femi Kuti.

Στις 22 Νοεμβρίου 2019, την ημέρα της κυκλοφορίας του νέου τους άλμπουμ, έδωσαν μια συναυλία στην Ιορδανία με δωρεάν ζωντανή μετάδοση στο κανάλι τους στο YouTube. Παίζουν τα νέα κομμάτια τους, και του Sunrise και του Sunset.

Ωστόσο, ανακοινώνουν ότι η κυκλοφορία του άλμπουμ δεν θα συνοδεύεται από κάποια διαφημιστική περιοδεία, καθώς το άλμπουμ είναι πολύ οικείο για να παιχτεί σε ζενίθ ή γήπεδα. Επιπλέον, πριν ξεκινήσει μια νέα περιοδεία, η ομάδα θέλει πρώτα να αφιερώσει χρόνο για να σκεφτεί πώς να ελαχιστοποιήσει το αποτύπωμα άνθρακά τους.

Στις 24 Νοεμβρίου 2020, οι Coldplay ήταν υποψήφιοι δύο φορές για το βραβείο Grammy, κυρίως στην κατηγορία «άλμπουμ της χρονιάς», η δεύτερη υποψηφιότητα της ομάδας σε αυτήν την κατηγορία μετά το Viva la Vida or Death and All His Friends. Στις 21 Δεκεμβρίου 2020, ο τίτλος Flags κυκλοφόρησε διεθνώς, με το τραγούδι να ήταν μόνο ένα κομμάτι μπόνους στην ιαπωνική έκδοση του Everyday Life.

2021–σήμερα: Music Of The Spheres[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Coldplay με τον Εντ Σίραν στο Shepherd’s Bush Empire

Στις 29 Απριλίου 2021, οι Coldplay ανακοίνωσαν ένα νέο σίνγκλ με τίτλο "Higher Power" που κυκλοφόρησε στις 7 Μαΐου 2021 με ζωντανή ροή βίντεο. Ο Κρις Μάρτιν δήλωσε σε συνέντευξή του στον Zane Lowe ότι το συγκρότημα θα συνεργαζόταν με τον Max Martin και την ομάδα του τόσο στο τραγούδι όσο και στο νέο άλμπουμ. Είπε, "Ο Max είναι ο παραγωγός μας αυτή τη στιγμή για ό, τι κάνουμε". Στις 22 Μαΐου 2021, η προ-ηχογραφημένη τους παράσταση στο Glastonbury Festival μεταδόθηκε στο διαδίκτυο.[31] Το συγκρότημα παρουσίασε επίσης ένα νέο τραγούδι που ονομάζεται "Human Heart", με το R&B ντουέτο King. Στις 8 Ιουνίου 2021, το επίσημο μουσικό βίντεο για το "Higher Power", σε σκηνοθεσία του Dave Meyers, έκανε πρεμιέρα στο YouTube, μετά από ένα απλούστερο μουσικό βίντεο με το συγκρότημα να εκτελεί το τραγούδι ενώ χορεύει με εξωγήινα ολογράμματα CGI που έκανε πρεμιέρα στις 7 Μαΐου 2021. Στις 20 Ιουλίου 2021, οι Coldplay ανακοίνωσαν ότι το άλμπουμ θα κυκλοφορήσει στις 15 Οκτωβρίου 2021, καθώς και ένα νέο κομμάτι με τίτλο "Coloratura", το οποίο κυκλοφόρησε στις 23 Ιουλίου 2021.[32]

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Chris Martin - βασικά φωνητικά, πιάνο, ρυθμική κιθάρα, πλήκτρα, φυσαρμόνικα
  • Guy Berryman - μπάσο, φωνητικά, πλήκτρα, μαντολίνο, φυσαρμόνικα
  • Jonny Buckland - κύρια κιθάρα, φωνητικά, πλήκτρα, πιάνο
  • Will Champion - τύμπανα, κρουστά, φωνητικά, κιθάρα, πιάνο, πλήκτρα
  • Phil Harvey (θεωρούταν πέμπτο μέλος ως το A Rush Of Blood To The Head) - διευθυντής (1998–2002), δημιουργικός διευθυντής (2005 – σήμερα)

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλμπουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

10 Ιουλίου 2000 Parachutes
26 Αυγούστου 2002 A Rush of Blood to the Head
6 Ιουνίου 2005 X&Y
11 Ιουνίου 2008 Viva la Vida or Death and All His Friends
19 Οκτωβρίου 2011 Mylo Xyloto
16 Μαΐου 2014 Ghost Stories
4 Δεκεμβρίου 2015
A Head Full of Dreams
22 Νοεμβρίου 2019 Everyday Life
15 Οκτωβρίου 2021 Music Of The Spheres

Singles[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1999 Brothers & Sisters
2000 Shiver
Yellow
Trouble
2001 Don't Panic
2002 In My Place
The Scientist
2003 Clocks
God Put a Smile upon Your Face
2005 Speed of Sound
Fix You
Talk
2006 The Hardest Part
What If
2007 White Shadows
2008 Violet Hill
Viva la Vida
Lost!
Lovers in Japan
Lhuna (με την Kylie Minogue)
2009 Life In Technicolor II
Strawberry Swing
2010 Christmas Lights
2011 Every Teardrop Is a Waterfall
Paradise
2012 Charlie Brown
Princess Of China
Hurts Like Heaven
2013 Atlas
2014 Magic
Midnight
A Sky Full of Stars
True Love
Ink (and more)
2015 Adventure of a Lifetime
2016 Hymn for the Weekend
2021 Higher Power
2021 My Universe

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Coldplay Timeline». Coldplay Timeline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2021. 
  2. «Coldplay Tickets, Events, Schedule». web.archive.org. 14 Μαΐου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)
  3. «Coldplay: News - Newsreel: An appeal to Wikipedia enthusiasts». web.archive.org. 9 Αυγούστου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)
  4. Larkin, Colin (27 Μαΐου 2011). The Encyclopedia of Popular Music. Omnibus Press. ISBN 978-0-85712-595-8. 
  5. «BBC News | ENTERTAINMENT | Coldplay's Q for success». news.bbc.co.uk. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2021. 
  6. «Rolling Stone : Coldplay Reveal New Album Details, Timbaland Producing Ashlee Simpson, Courtney Love Blamed for Jack Osbourne's Drug Problem». web.archive.org. 19 Απριλίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Απριλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2021. 
  7. «Coldplay at Work on "Something Different" for Upcoming Album : Rolling Stone». web.archive.org. 18 Απριλίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Απριλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2021. 
  8. Archive-Mawuse-Ziegbe. «Coldplay's New Album About 'Addiction,' 'OCD'». MTV News (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2021. 
  9. «BBC Glastonbury Festival - 2011 - Coldplay». www.bbc.co.uk (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2021. 
  10. «Coldplay». BBC - T in the Park - 2011 (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2021. 
  11. Kaufman, Gil. «Coldplay Debut Another New Song At 'Austin City Limits' Taping». MTV News (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2021. 
  12. Reporter, Contributing (2 Οκτωβρίου 2011). «Coldplay and Maroon 5 Rock in Rio: Daily». The Rio Times (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2021. 
  13. Facebook· Twitter· options, Show more sharing· Facebook· Twitter· LinkedIn· Email· URLCopied!, Copy Link· Print (6 Αυγούστου 2011). «WATCH: Coldplay performs in Grant Park at Lollapalooza 2011!». Los Angeles Times (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2022. 
  14. «Coldplay Album Update». Clash Magazine (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2021. 
  15. «WebCite query result». www.webcitation.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2021. 
  16. LOS40. «LOS40 - Todos Los Éxitos». LOS40 - Todos Los Éxitos (στα Ισπανικά). Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2021. 
  17. «Coldplay to launch Mylo Xyloto comics». the Guardian (στα Αγγλικά). 11 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2021. 
  18. «Coldplay's new album 'Mylo Xyloto' getting mostly positive reviews - Pop2it - Zap2it». web.archive.org. 1 Απριλίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)
  19. «Coldplay Streaming Live, Anton Corbijn-Directed Performance from Spain on Wednesday - Music News - ABC News Radio». web.archive.org. 1 Αυγούστου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)
  20. «Rihanna, Coldplay to Perform Together at Grammy Awards | Billboard.biz». web.archive.org. 23 Ιανουαρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2021. 
  21. Perpetua, Matthew· Perpetua, Matthew (12 Ιανουαρίου 2012). «Adele, Coldplay Lead BRIT Award Nominations». Rolling Stone (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2021. 
  22. «Coldplay: News - New song, Atlas, for The Hunger Games: Catching Fire soundtrack». web.archive.org. 11 Αυγούστου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2022. 
  23. Wilson, Jess (4 Μαΐου 2014). «Chris Martin was desperate for his bandmates to write Coldplay songs for Ghost Stories». mirror (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2021. 
  24. «Sam Smith nabs Grammy nominations» (στα αγγλικά). BBC News. 2014-12-06. https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-30345905. Ανακτήθηκε στις 2021-07-28. 
  25. «Ed Sheeran is Spotify's most-streamed artist of 2014» (στα αγγλικά). BBC News. 2014-12-03. https://www.bbc.com/news/magazine-30307241. Ανακτήθηκε στις 2022-11-12. 
  26. «First legs of 2016 tour announced – extra dates added!». Coldplay (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2021. 
  27. «More mysterious posters teasing Coldplay's supposed new album appear across the world». NME (στα Αγγλικά). 18 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2021. 
  28. Desk, Dork News (21 Οκτωβρίου 2019). «Coldplay look to be teasing a new double album, according to a letter sent to fans | Dork». readdork.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2021. 
  29. «New album, Everyday Life, out November 22». Coldplay (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2021. 
  30. Coldplay - Orphans (Official Video), https://www.youtube.com/watch?v=PXKYA-zmzTY, ανακτήθηκε στις 2021-07-28 
  31. «Glastonbury Festival announces livestream with Coldplay, Damon Albarn, HAIM and more». The Music Network. 31 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2021. 
  32. Robinson, Ellie (23 Ιουλίου 2021). «Coldplay shoot for the stars with their cinematic new track 'Coloratura'». NME (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2022.