Animasyros

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το λογότυπο του 7ου animasyros που πραγματοποιήθηκε 2-5/10 στην Ερμούπολη της Σύρου.

Το Animasyros είναι διεθνές φεστιβάλ και φόρουμ κινουμένων σχεδίων το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Σύρο. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται από το 2008 στη Σύρο και συγκεκριμένα στη πρωτεύουσα των Κυκλάδων, την Ερμούπολη, και περιλαμβάνει προβολές ταινιών κινουμένων σχεδίων, θεματικά αφιερώματα σε διεθνή φεστιβάλ, επαγγελματικό φόρουμ με τη συμμετοχή καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων δημιουργών & επαγγελματιών, εργαστήρια για φοιτητές και μαθητές δημοτικού, το εφαρμοσμένο εργαστήρι making of που καταγράφει λεπτό προς λεπτό το φεστιβάλ, πάρτυ κι άλλες παράλληλες δράσεις. Κάθε χρόνο το φεστιβάλ, εμπλουτίζεται με νέες και πρωτότυπες δράσεις, εστιασμένες σε κοινωνικά θέματα, όπως η ενδοοικογενειακή βία, η θέση της γυναίκας, ο ρατσισμός, οι διακρίσεις, κ.α. Από το 2015, το φεστιβάλ, περιλαμβάνει και το κομμάτι της Αγοράς, το οποίο φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή παραγωγούς, δημιουργούς και διανομείς της τέχνης της εμψύχωσης.

Όλες οι εκδηλώσεις ήταν και είναι δωρεάν και λαμβάνουν τόπο σε χώρους του νησιού όπως το Θέατρο Απόλλων, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, ο τοπικός κινηματογράφος, ενώ από το 2014 ξεκίνησαν και υπαίθριες προβολές στη πλατεία Μιαούλη. Το Animasyros αποτελεί το μεγαλύτερο φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα και ένα από τα 20 μεγαλύτερα φεστιβάλ, στο είδος του, στο κόσμο. Το 2014 το φεστιβάλ εντάχθηκε και αξιοποίησε πόρους του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Creative Europe που σχεδιάστηκε για να ενισχύσει χιλιάδες καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου και να προσφέρει νέα ώθηση στον πολιτιστικό τομέα της Γηραιάς Ηπείρου. Στόχος του φεστιβάλ ήταν εξ αρχής να δείξει πως μια σχετικά νέα τέχνη στην Ελλάδα, όπως αυτή του animation, μπορεί να ενταχθεί στην ελληνική καλλιτεχνική σκηνή και να αναδείξει σημαντικούς δημιουργούς. Η επιλογή του τόπου διεξαγωγής έγινε με τη λογική, ότι μια κοινωνία με αστική κουλτούρα, όπως αυτή της Ερμούπολης, μπορεί να αγκαλιάσει μια προσπάθεια που από τοπικής εμβέλειας γίνεται διεθνής.

Το 2015, το φεστιβάλ, συνέπραξε με την Εθνική Λυρική Σκηνή,και παρουσίασε στο κοινό του, τη Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους του νεότερου, με παράλληλη απεικόνιση κινουμένων σχεδίων.

Διεθνείς καλλιτεχνικές συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φεστιβάλ, έχει διαχρονικά αποτελέσει πόλο έλξης για δεκάδες σημαντικούς καλλιτέχνες και σχολές του κινουμένου σχεδίου. Στις εργασίες και στα αφιερώματα του Animasyros έχουν παλαιότερα συμμετάσχει σημαντικές σχολές, φεστιβάλ, αλλά και εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών παραγωγής κινουμένων σχεδίων της διεθνούς animation σκηνής. Στα πλαίσια του φεστιβάλ, έχουν επισκεφτεί τη Σύρο, καλλιτέχνες όπως η Nina Paley[1], ο Jim Capobianco, ο Ülo Pikkov, ο Patrick Smith, η Μαρί Μαργκό Τσακίρη- Σκανάτοβιτς, ο Alain Baran, ο Ari Folman αλλά και εκπρόσωποι τόσο από εταιρείες παραγωγής, όπως η Disney, η LAIKA, η Pixar και η Dreamworks, όσο και από διεθνή φεστιβάλ, όπως το Anima Brussels International Animation Film Festival, το Canterbury Anifest, το γαλλικό Annecy International Festival of Animated Film, το γερμανικό Trickfilm festival, το Hiroshima international animation festival, το τσέχικο Anifest, το Animafest Zagreb, το VAFI, το Blender Institute, κ.α. Παράλληλα, το πρόγραμμα του φεστιβάλ, έχει κατά καιρούς συμπεριλάβει ειδικά αφιερώματα σε καλλιτέχνες όπως η Signe Baumane, ο Jacques-Rémy Girerd κ.α.

Ελληνικές συμμετοχές και εργαστήρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ελληνική animation σκηνή, εκπροσωπείται κάθε χρόνο στο φεστιβάλ, τόσο με ειδικά αφιερώματα αλλά επιπλέον αναδεικνύεται μέσω του διαγωνιστικού μέρους, και η όποια αξιόλογη προσπάθεια νέων δημιουργών. Στα οκτώ χρόνια του φεστιβάλ, έχουν ξεχωρίσει δημιουργοί όπως ο Άγγελος Σπάρταλης, ο Νάσος Βακάλης, η Ελένη Μίλτση, η Έφη Παππά, κ.α. Παράλληλα, το Animasyros, "τρέχει" φοιτητικό διαγωνιστικό κομμάτι, το οποίο αποτελεί πεδίο προβολής και ενθάρρυνσης του νέου αίματος στο ελληνικό αλλά και στο διεθνές animation. Έλληνες καλλιτέχνες και καθηγητές σε πεδία που άπτονται του κινούμενου σχεδίου και γενικότερα της σκηνοθεσίας και γραφίστικης, όπως η Χριστίνα Ντεπιάν, η Ελένη Μούρη, ο Γιάννης Ξαγοράρης, ο Κωνσταντίνος Τηλιγάδης, κ.α., στελεχώνουν κάθε χρόνο τα εργαστήρια του animasyros και υποδέχονται δεκάδες ενδιαφερόμενους. Τα δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα του φεστιβάλ καλύπτουν τη μεγαλύτερη δυνατή γκάμα των πεδίων έκφρασης και δημιουργίας, περιλαμβάνοντας τόσο παιδικά αλλά και εφαρμοσμένα εργαστήρια.

Μασκότ, Παραγωγή και Υποστηρικτές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Απόλλωνας έκλεισε το 2014 τα 150 του χρόνια. Το θέατρο αποτελεί έναν από του βασικούς χώρους διεξαγωγής του animasyros.

Μασκότ του διεθνούς φεστιβάλ αποτελεί ο animaSpyros, η κυκλαδίτικη καρικατούρα με αναφορές στη φυσιογνωμία του σκηνοθέτη Woody Allen, η οποία σχεδιάστηκε από τον Πέτρο Χριστούλια και αναπτύχθηκε σε τρισδιάστατη φιγούρα από τον Κωνσταντίνο Πέτρου. Από το 2008 συνοδεύει το φεστιβάλ σε κάθε του βήμα και μας υπενθυμίζει τόσο την καταγωγή του φεστιβάλ όσο και το περιεχόμενό του. Το φεστιβάλ διοργανώνει η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ - Εταιρεία Αστικού Πολιτισμού. Την ομάδα παραγωγής του φεστιβάλ, συγκροτούν πάνω από πενήντα άτομα, τα οποία πέραν αυτών του συντονιστικού και διαχειριστικού ρόλου της διοργάνωσης, έρχονται από το χώρο του animation, της γραφιστικής, της σκηνοθεσίας, της φωτογραφίας, των multimedia, κ.α. Παράλληλα, πολύτιμοι συνεργάτες είναι και οι εθελοντές που κάθε χρόνο φτάνουν περίπου τους 50 και συνδράμουν στην ομαλή διεξαγωγή όλων των δράσεων του Animasyros. Στο πλευρό του Animasyros βρίσκονται κάθε χρόνο ο δήμος Σύρου - Ερμουπόλεως, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ υπάρχει ενεργή συμπαράσταση και φορέων τόσο του δημοσίου[2], όπως η Γ.Γ.Ισότητας των φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών, το Υπουργείο Τουρισμού, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αλλά και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, το Μουσείο Μπενάκη κ.α. Υποστηρικτές του φεστιβάλ είναι σε τακτικό επίπεδο και μορφωτικά τμήματα πρεσβειών στην Ελλάδα. Η συμμετοχή της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας του νησιού ήταν και είναι πάντα παρούσα και τα επτά χρόνια ύπαρξης του Animasyros. Οι τοπικοί φορείς εξ αρχής αντιμετώπισαν με σεβασμό το φεστιβάλ, μιας και πέραν της καλλιτεχνικής του εμβέλειας, κατάφερε με την διοργάνωση του κάθε φθινόπωρο, να επιμηκύνει τη τουριστική σεζόν του νησιού, αλλά και να κάνει μέσω των δράσεων προβολής του, ευρύτερα γνωστή τη Σύρο ως προορισμό υψηλών προδιαγραφών. Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις και προβολές του Animasyros είναι δωρεάν.

Animasyros7[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φεστιβάλ έκλεισε τα επτά του χρόνια το 2014. Στις εργασίες του Animasyros7, από τις 2 έως τις 5 Οκτωβρίου, περιλαμβάνονταν για πρώτη φορά υπαίθριες προβολές στη πλατεία Μιαούλη με τη χρήση ειδικού τεχνικού εξοπλισμού. Οι φετινές προβολές και παράλληλες δράσεις, προσέλκυσαν περίπου 3.000 επισκέπτες, τόσο Έλληνες όσο και ξένους. Των εργασιών του φεστιβάλ προηγήθηκε, για πρώτη φόρα, εκδήλωση στην Αθήνα και στο Μουσείο Μπενάκη, όπου έγινε μια πρώτη παρουσίαση των φετινών δράσεων και προβολών καθώς και ένας καλλιτεχνικός απολογισμός του animasyros6. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν ο Mark Shapiro ως εκπρόσωπος των στούντιο Laika, η δημιουργός Nina Paley καθώς και εκπρόσωποι της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα, η οποία υπήρξε και θερμός υποστηρικτής του φεστιβάλ. Το καλλιτεχνικό μέρος στην Ερμούπολη, περιλάμβανε πάνω από εκατό προβολές, προσκεκλημένοι από Η.Π.Α., τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες, θεματικά εργαστήρια για μαθητές δημοτικού, μικρούς και μεγάλους φίλους του animation, ενώ στα πλαίσια του φεστιβάλ, έγινε η ελληνική πρεμιέρα της ταινίας "The Boxtrolls"[3] της Laika. Για 4 ολόκληρες μέρες η Ερμούπολη της Σύρου έζησε σε ρυθμούς κινουμένων σχεδίων. Μία νεοκλασική πόλη που κι εκείνη μοιάζει με σκηνικό animation, ένα ιστορικό θέατρο με ζωγραφιστά ταβάνια και βελούδινα θεωρία που σε επιστρέφει 150 χρόνια πίσω στο χρόνο και το ενθουσιώδες κοινό (φοιτητές, επαγγελματίες, δημοσιογράφοι, κάτοικοι κάθε ηλικίας, γονείς που έσερναν τα καροτσάκια με τα παιδιά τους στην αίθουσα και απόλαυσαν ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο) απέδειξαν ότι το animation δεν έχει όρια, ούτε στις ηλικίες, ούτε στη φαντασία. Η ηλικιακή γκάμα ήταν ακόμα πιο έντονη όταν έβλεπες τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα των εργαστηρίων: φοιτητές animation μαζί με δασκάλους επαγγελματίες να οργανώνουν τους μικρούς μαθητές της Ερμούπολης σε πρότζεκτς που τους εισήγαγαν στην τέχνη του κινουμένου σχεδίου[4].

Συγκεκριμένα τα βραβεία του animasyros7 είναι:

  1. Το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής Αnimasyros 7.0 κέρδισε η ταινία Ιστορία ενός Αρκούδου - Historia de un Oso του Γκαμπριελ Οζόριο από τη Xιλή.
  2. Ειδική Μνεία σε Ελληνική ταινία του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Προγράμματος στη ταινία Man in a box του Ηλία Παπασταματίου
  3. Ειδική Μνεία του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Προγράμματος στη ταινία Mythopolis της Αlexandra Hetmerova από την Τσεχία
  4. Βραβείο καλύτερης φοιτητικής ταινίας στη ταινία My stuffed Granny της Έφης Παππά από τη Μεγάλη Βρετανία
  5. Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής σε Ελληνική Ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος στη ταινία Dinner for Few του Νάσου Βακάλη
  6. Ειδική μνεία της Κριτικής Επιτροπής σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος στη ταινία Canis των Marc Riba & Anna Solanas

Το 2014, το φεστιβάλ πλαισίωσαν ειδικά αφιερώματα στοχευμένα τόσο στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης όσο και στη προσπάθεια να γίνει το ακροατήριο κοινωνός της οπτικής μεγάλων σχολών του ευρωπαϊκού animation. Το φεστιβάλ τίμησε το 2014 τις γυναίκες δημιουργούς, αλλά και το γυναικείο στοιχείο στην τέχνη του animation. Στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα με θέμα την ισότητα των φύλων, υπό την αιγίδα υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και της Πρεσβείας των Η.Π.Α.[5] στην Αθήνα. Το αφιέρωμα με τίτλο Woman in Anima περιλάμβανε προβολές ταινιών της διεθνούς φήμης καλλιτέχνη, Signe Baumane, το έργο της οποίας επικεντρώνεται στα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γυναίκα, όπως το πρόσφατα βραβευμένο στο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι «Rocks in my pockets», αλλά και ταινίες όπως το «Sita sings the blues» της Nina Paley. Επιπλέον, το φεστιβάλ φιλοξένησε φέτος ιδιαίτερα και πλούσια αφιερώματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, το φεστιβάλ θα πραγματοποίησε αφιέρωμα στον μεγάλο δημιουργό ταινιών animation Jacques-Rémy Girerd, ιδρυτή του διάσημου στούντιο Folimage. Με αφετηρία το βορρά, άλλα σπουδαία δρώμενα που πλαισίωσαν φέτος το φεστιβάλ είναι το αφιέρωμα στο Animafest Zagreb της Κροατίας, που από την ίδρυση του το 1972 αποτελεί το δεύτερο παλαιότερο φεστιβάλ animation στην Ευρώπη, ενώ την τιμητική της έχει και η δραστήρια Εσθονία, με αφιερώματα στο Tallin Black Nights Film Festival και το υπό-φεστιβάλ του Animated Dreams, τα οποία μετρούν πάνω από 15 χρόνια πλούσιας παρουσίας στο animation, κρατώντας την πρώτη θέση στην βορειανατολική Ευρώπη.

Animasyros και Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο νεοκλασικισμός της Ερμούπολης, ενταγμένος μέσα στα μοναδικά χαρακτηριστικά των Κυκλάδων, ενέπνευσε την υποψηφιότητα "Σύρος - Κυκλάδες 2021" - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Το καλοκαίρι του 2014, ξεκίνησαν οι πρώτες επαφές της διοίκησης του animasyros και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να συζητηθούν τα περιθώρια συνεργασίας και συμμετοχής του φεστιβάλ στη διαμόρφωση, τεκμηρίωση και προβολή της υποψηφιότητας του δήμου Σύρου - Ερμούπολης ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021[6]. Τον Οκτώβριο του 2014, δημιουργήθηκε επίσημα αρμόδια ομάδα εργασίας[7], με συμμετοχή φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και φορέων σχετικών με τον πολιτισμό και τη προβολή, ώστε να δημιουργήσει πρόταση υποψηφιότητας με τίτλο "Σύρος - Κυκλάδες 2021 - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης". Το animasyros βρίσκεται στην σχετική ομάδα και εργάζεται στη σύνταξη και κατόπιν προβολής της υποψηφιότητας, αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητα της Ερμούπολης αλλά και γενικότερα του αρχιπελάγους, ως ένα ενιαίο μνημείο ευρωπαϊκής πολιτιστικής αναφοράς. Παράλληλα η διοίκηση του φεστιβάλ στηρίζει τη κάθε προσπάθεια του δήμου, ώστε να ενταχθεί ο ιστορικός τόπος της Ερμούπολης και του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο, ως το δέκατο όγδοο ελληνικό μνημείο του σχετικού καταλόγου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πηγές - Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

https://web.archive.org/web/20141028201717/http://www.animasyros.gr/index.php/GR/

https://web.archive.org/web/20141028233037/http://athens.usembassy.gov/animasyros.html

http://www.portheraklion.gr/index.php/el/see-feelsmell/animasyros-70-die8nes-festibal-foroym-kinoymenwn-sxediwn-dia/ Αρχειοθετήθηκε 2014-11-18 στο Wayback Machine.

http://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/index_en.htm

http://cyclades24.gr/2014-01-15-09-42-24/2014-01-15-10-12-07/2014-01-15-10-06-54/item/14884-to-anima-syros-7-0-sto-deltio-eidisewn-tou-mega.html Αρχειοθετήθηκε 2014-11-03 στο Wayback Machine.

http://www.animation-festivals.com/festivals/animasyros/

http://www.filmfestivals.com/festival/animasyros_international_animation_festival

http://www.syrostoday.gr/News/12670-7o-Festival-Anima-Syros-2014-Sti-Syro.aspx

http://www.inbulb.com/

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]