Amazon Mechanical Turk

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Amazon Mechanical Turk είναι μια Διαδικτυακή Αγορά (Crowdsourcing). Δίνει την δυνατότητα σε ιδιώτες και σε επιχειρήσεις να αιτηθούν και να συντονίσουν τη χρήση της ανθρώπινης ευφυΐας για την εκτέλεση εργασιών οι οποίες δεν είναι σήμερα δυνατόν να εκτελεστούν από τους υπολογιστές.

Αποτελεί έναν από τους Ιστότοπους του Amazon Web Services. Οι αιτούντες είναι σε θέση να δημοσιεύσουν τις εργασίες οι οποίες είναι αναγκαίο να εκτελεστούν, γνωστές ως HITs (Human Intelligence Tasks - Καθήκοντα Ανθρώπινης Ευφυΐας), όπως η επιλογή της καλύτερης ανάμεσα σε κάποιες φωτογραφίες για μια βιτρίνα, την περιγραφή προϊόντων ή την αναγνώριση των καλλιτεχνών σε CD μουσικής. Οι "εργαζόμενοι" οι οποίοι αναλαμβάνουν τις εργασίες αυτές (ονομαζόμενοι και Πάροχοι - Turkers), μπορούν να περιηγηθούν στις υπάρχουσες εργασίες και να επιλέξουν να τις αναλάβουν ώστε με την ολοκλήρωσή τους να αποκομίσουν μια χρηματική πληρωμή η οποία έχει καθοριστεί από τον Αιτούντα. Για να δημοσιευτούν αυτές οι εργασίες προς εκτέλεση, τα προγράμματα αυτά χρησιμοποιούν ανοιχτές προγραμματιστικές εφαρμογές διεπαφής (Application Programming Interface - API), ή το πιο συγκεκριμένο και περιορισμένο Ιστότοπο του MTurk. Οι αιτούντες περιορίζονται σε φορείς με έδρα τις ΗΠΑ.

Επισκόπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα Mechanical Turk προέρχεται από το "The Turk" μια αυτόματη μηχανή παιξίματος σκακιού του 18ου αιώνα, η οποία έγινε από τον Wolfgang von Kempelen. Περιόδευσε στην Ευρώπη νικώντας άτομα παρόμοια του Ναπολέοντα Βοναπάρτη και του Βενιαμίν Φραγκλίνου.Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι αυτή η μηχανή δεν ήταν αυτόματη σε όλα αλλά ήταν στη πραγματικότητα ήταν ένας μάστερ του σκάκι που ήταν κρυμμένος σε μια ειδική θήκη ελέγχοντας τις λειτουργίες του. Ομοίως η διαδικτυακή υπηρεσία Mechanical Turk επέτρεπε στους ανθρώπους να βοηθούν τους σημερινούς υπολογιστές να εκτελούν εργασίες οι οποίες δεν μπορούν να εκτελέσουν.

Οι εργαζόμενοι εργάζονται τις ώρες που επιθυμούν και δεν είναι υποχρεωμένοι να δεχθούν οποιαδήποτε εργασία που δεν επιθυμούν να κάνουν. Επειδή οι εργαζόμενοι πληρώνονται ως ανάδοχοι και όχι ως εργαζόμενοι, οι αιτούντες δεν χρειάζεται να υποβάλουν έντυπα, ούτε να πληρώνουν φόρους μισθωτών υπηρεσιών, και αποφεύγουν νόμους οι οποίοι σχετίζονται με κατώτατο μισθό, υπερωρίες, και αποζημίωση των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, πρέπει να αναφέρουν το εισόδημά τους ως εισόδημα αυτοαπασχόλησης. Ο μέσος μισθός για τις πολλαπλές μικροεργασίες που τους αναθέτονται εφόσον γίνονται γρήγορα είναι περίπου ένα δολάριο την ώρα με κάθε εργασία κατά μέσο όρο να διαρκεί λίγα λεπτά.

Οι αιτούντες μπορούν να ζητήσουν ότι οι εργαζόμενοι πληρούν τα προσόντα πριν εμπλακούν μια εργασία, και θα μπορούν να δημιουργήσουν έναν έλεγχο για να ελέγξουν την Αξιολόγηση. Μπορούν επίσης να αποδεχθούν ή να απορρίψουν το αποτέλεσμα που αποστέλλεται από τον εργαζόμενο το οποίο αντικατοπτρίζει τη φήμη του εργαζομένου. Οι εργαζόμενοι μπορούν να έχουν μια ταχυδρομική διεύθυνση οπουδήποτε στον Οι πληρωμές για την ολοκλήρωση των εργασιών μπορούν να εξαργυρωθούν στο Amazon.com μέσω δωροεπιταγής (οι δωροεπιταγές είναι η μόνη επιλογή πληρωμής στη διάθεση των διεθνών εργαζομένων, πέρα από την Ινδία), ή να μεταφερθούν αργότερα σε τραπεζικό λογαριασμό του εργαζομένου στις ΗΠΑ. Οι αιτούντες πληρώνουν στο Amazon προμήθεια 10% επί της τιμής του ολοκληρώθηκε των επιτυχημένων εργασιών.

Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2008 μέσω ενός MTurk HIT, oi Turkers που βρίσκονται κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες  με τα δημογραφικά στοιχεία είναι γενικά παρόμοιοι με το συνολικό πληθυσμό του Internet στις ΗΠΑ

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η υπηρεσία αρχικά επινοήθηκε από τον Peter Cohen για εσωτερική χρήση της Amazon, για να βρεθούν τα διπλότυπα μεταξύ των ιστοσελίδων της περιγραφής των προϊόντων.  Το MTurk ξεκίνησε δημόσια στις 2 Νοεμβρίου 2005. Μετά από την έναρξή του, η βάση των χρηστών του Mechanical Turk μεγάλωσε γρήγορα. Από την αρχή έως τα μέσα Νοεμβρίου του 2005, υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας όπου όλες αυτές τις "ανέβασε" μόνο του το σύστημα του Amazon για κάποιες από τις εσωτερικές του εργασίες που απαιτείται ανθρώπινη νοημοσύνη. Οι περισσότερες από αυτές σχετίζονται με στοιχεία CD μουσικής. Τύποι HIT έχουν επεκταθεί για να περιλαμβάνουν τη μεταγραφή, την αξιολόγηση, τη σήμανσης της εικόνα, τις έρευνες, και το γράψιμο.

Τον Μάρτιο του 2007, υπήρχαν πάνω από 100.000 αναφορές σε εργαζόμενους σε περισσότερες από 100 χώρες. Αυτό αυξήθηκε σε πάνω από 500.000 εργαζόμενους σε περισσότερες από 190 χώρες τον Ιανουάριο του 2011. [11] Κατά το ίδιο έτος η  Techlist δημοσίευσε ένα διαδραστικό χάρτη εντοπίζοντας τις θέσεις της 50000 εργαζομένων MTurk τους σε όλο τον κόσμο.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας χρήστης MTurk μπορεί να είναι είτε «εργαζόμενος» (υπάλληλος) είτε «Αιτών» (εργοδότης). Οι εργαζόμενοι έχουν πρόσβαση σε ένα πίνακα ελέγχου που εμφανίζει τρεις καρτέλες: Συνολικά κέρδη, την κατάσταση του ΗΙΤ και το συνολικό ΗΙΤ . 

Τα συνολικά κέρδη: Τα κέρδη δημιουργούνται  από τους μπόνους που κατακτήθηκαν και το άθροισμα των συνολικών κερδών που ο εργαζόμενος έχει λάβει από την υλοποίηση των καθηκόντων της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Κατάσταση του ΗΙΤ: Εμφανίζει μια λίστα καθημερινών δραστηριοτήτων και του ημερήσιου εισοδήματος μαζί με τον αριθμό των επισκέψεων που είχαν υποβληθεί, εγκριθεί, απορριφθεί ή αναμένονται για εκείνη την ημέρα. 

Συνολικό HIT: Εμφανίζει πληροφορίες σχετικά με το HIT που έχουν γίνει αποδεκτές ή βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης. 

Οι εργοδότες (εταιρείες ή ανεξάρτητοι προγραμματιστές που χρειάζονται εργασίες που εκτελούνται) μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Amazon Mechanical Turk API για να ενσωματώσουν μέσω προγραμματισμού τα αποτελέσματα των εν λόγω εργασιών άμεσα στις επιχειρησιακές τους διαδικασίες και τα συστήματά τους. 

Όταν οι εργοδότες θέσουν τη δουλειά τους, πρέπει να καθορίσουν το πόσο που πληρώνουν για κάθε επιτυχή εργασία, πόσοι εργαζόμενοι θέλουν να εργαστούν σε κάθε εργασία, το μέγιστο χρόνο που ο εργαζόμενος πρέπει να εργαστεί σε μια ενιαία εργασία, σε πόσο χρόνο οι εργαζόμενοι πρέπει να ολοκληρώσουν την εργασία, καθώς και τις ειδικές λεπτομέρειες για τη δουλειά που θέλουν να ολοκληρωθεί. 

Άλλες πτυχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναζήτηση προσωπικού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Amazon Mechanical Turk παρέχει πρόσβαση σε ένα πλήθος προέλευσης στην αγορά των εργαζομένων που μπορεί να βοηθήσει να ολοκληρώσουν το έργο σε μια απαραίτητη βάση. Για την εργασία που δεν απαιτεί σημαντική προσπάθεια, ειδική εκπαίδευση, αυτό μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τις παραδοσιακές δαπάνες για την πρόσληψη και τη διαχείριση των "εκτάκτων" υπαλλήλων. Για τους χρήστες, επιτρέπει επίσης να βρουν τρόπους για να συμβάλουν σε μια ποικιλία διαφορετικών πιθανών καθηκόντων.

Διαχείριση της ποιότητας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Amazon Mechanical Turk επιτρέπει σε περισσότερους από έναν χρήστες να στείλουν μια απάντηση στο ίδιο HIT. Όταν ένας συγκεκριμένος αριθμός χρηστών δώσει την ίδια απάντηση, το HIT έχει εγκριθεί αυτόματα. Οι πληρωμές γίνονται μόνο σε εκείνους που έχουν δώσει την ίδια απάντηση. Αν το αποτέλεσμα δεν είναι επαρκές, η εργασία απορρίπτεται και ο αιτών δεν υποχρεούται να πληρώσει.

Καθορισμός των τιμών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι χρήστες είναι ελεύθεροι να εργαστούν σε εργασίες που βρίσκουν πιο ενδιαφέρουσες, σε εκείνες που τους αρέσει να συμπληρώσουν ή να καταβάλουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι αιτούντες επιτρέπεται να καθορίζουν τις πληρωμές με βάση την επιθυμητή ισορροπία μεταξύ της απόδοσης και της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας. Οι πληρωμές γίνονται σε συνεργασία με το Amazon Payments.

Αξιολόγηση χρήστη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Amazon Mechanical Turk επιτρέπει στους χρήστες που πληρούν τις προυποθέσεις πριν εργαστούν να κάνουν κάποια γρήγορα τεστ. Τα τεστ μπορεί να είναι μια σειρά από ερωτήματα, εκτέλεση καθηκόντων ή χρήστες που έχουν απαντήσει σωστά σε ένα ελάχιστο ποσοστό του ΗΙΤ που τους έχει αποσταλεί.

Χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εφαρμογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναζήτηση αγνοουμένων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2007, η υπηρεσία έχει χρησιμοποιηθεί για την αναζήτηση σημαντικών προσώπων που είχαν εξαφανισθεί. Αρχικά προτάθηκε κατά τη διάρκεια της αναζήτησης για τον James Kim, αλλά το σώμα του βρέθηκε πριν ξεκινήσει η διαδικασία. Το ίδιο καλοκαίρι, ο επιστήμονας πληροφορικής Jim Gray εξαφανίστηκε με το γιοτ του στα νησιά Farallon. Ο Werner Vogels,προσωπικός φίλος του Gray, ζήτησε από την DigitalGlobe πρόσφατες φωτογραφίες των νησιών, τις οποίες διέθεσε στο Mechanical Turk. Με την βοήθεια ενός πρωτοσέλιδου στο Digg προσελκύθηκαν 12.000 ερευνητές, αλλά παρ'όλα αυτά η αναζήτηση δεν ήταν επιτυχής.[1]

Τον Σεπτέμβριο του 2007, μια παρόμοια μέθοδος χρησιμοποιήθηκε στην αναζήτηση για τον αεροπόρο Steve Fossett. Τα δορυφορικά δεδομένα χωρίστηκαν σε εικόνες των 85 τετραγωνικών μέτρων και στη συνέχεια ζητήθηκε από τους χρήστες του Mechanical Turk να επισημάνουν αυτές που περιείχαν άγνωστα αντικείμενα.[2] Αυτά θα μπορούσε να είναι το σημείο της συντριβής ή κάποιο άλλο αποδεικτικό στοιχείο που θα έπρεπε να εξεταστεί με μεγαλύτερη προσοχή. Η έρευνα αυτή ήταν επίσης ανεπιτυχής, κυρίως λόγω της περιορισμένης ακτίνας αναζήτησης. Οι δορυφορικές εικόνες αφορούσαν μια περιοχή ακτίνας 50 μιλίων.[3] Το σημείο της συντριβής βρέθηκε τελικά από πεζοπόρους, περίπου ένα χρόνο αργότερα, 65 μίλια μακριά.[4]

Πειράματα κοινωνικών επιστημών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχίζοντας το 2010, πολλοί ερευνητές έχουν εξετάσει την ικανότητα του Mechanical Turk στην επιλογή ατόμων για να συμμετέχουν ως αντικείμενα σε πειράματα κοινωνικών επιστημών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι γενικά, το δείγμα των ερωτηθέντων που προέρχεται από το Mechanical Turk αν και δεν ταιριάζει απόλυτα με τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού των ΗΠΑ, δεν φαίνεται να είναι σε απόλυτη αναντιστοιχία. Προσδιόρισαν ότι η υπηρεσία λειτουργεί καλύτερα στην δημιουργία ποικιλόμορφου δείγματος και είναι λιγότερο επιτυχής με μελέτες που απαιτούν πληθυσμούς καθορισμένους με μεγαλύτερη ακρίβεια.[5][6][7][8] Συνολικά, ο πληθυσμός των χρηστών του Mechanical Turk στις ΗΠΑ είναι κυρίως γυναικείος και λευκός, επίσης είναι σχετικά νεότεροι και περισσότερο μορφωμένοι από τον μέσο πολίτη των ΗΠΑ. Πάντως τα δεδομένα που συλλέγονται σχετικά με τις θέσεις εργασίας στο Mechanical Turk, από το 2013 και μετά, δείχνουν να υπερτερούν ελαφρώς οι άνδρες.[9] Επίσης το κόστος για τη διεξαγωγή ερευνών μέσω του Mechanical Turk είναι σημαντικά χαμηλότερο συγκριτικά με άλλους τρόπους, με τους εργαζόμενους να είναι πρόθυμοι να ολοκληρώσουν τις εργασίες για λιγότερο από το ήμισυ του κατώτατου μισθού των ΗΠΑ.[10]

Συστήματα που Συνδέονται[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Amazon χρησιμοποιεί τη Τεχνητή Νοημοσύνη, για να επεξεργαστεί κάποια κομμάτια των προγραμμάτων χρησιμοποιώντας ανθρώπους, και τα οποία εκτελούνται πιο γρήγορα από τους ανθρώπους , παρά από τα προγράμματα. Ο Τζεφ Μπέζος ήταν υπεύθυνος για την ιδέα που οδήγησε στο Amazon's Mechanical Turk, που αναπτύχθηκε για να υλοποιηθεί αυτή η διαδικασία. [35]

Η MTurk συγκρίνεται σε ορισμένα σημεία με το Google Answers service. Ωστόσο, η MTurk είναι μια πιο γενική "αγορά" που μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει ώστε να διανεμηθούν κάθε είδους καθήκοντα εργασίας σε όλο τον κόσμο. Η Collaborative Human Interpreter (CHI) του Philipp Lenssen πρότεινε επίσης τη χρήση διανεμημένης ανθρώπινης νοημοσύνης για να βοηθήσει τα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών στην εκτέλεση των καθηκόντων που οι υπολογιστές δεν μπορούν να κάνουν καλά. Η MTurk θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μηχανή εκτέλεσης για την CHI.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Steve Silberman (July 24, 2007). "Inside the High-Tech Search for a Silicon Valley Legend". Wired magazine. Retrieved 2007-09-16.
  2. "AVweb Invites You to Join the Search for Steve Fossett". Avweb.com. Retrieved 2011-11-28.
  3. "Official Mechanical Turk Steve Fossett Results". Amazon.com. 2007-09-24. Retrieved 2012-08-14.
  4. Jim Christie (October 1, 2008). "Hikers find Steve Fossett's ID, belongings". Reuters. Archived from the original on 20 December 2008. Retrieved2008-11-27.
  5. «"Evaluating Online Labor Markets for Experimental Research: Amazon.com's Mechanical Turk". JournalistsResource.org, retrieved June 18, 2012». 
  6. Paolacci, Gabriele.; Chandler, Jesse; Ipeirotis, Panos (2010). "Running Experiments on Amazon Mechanical Turk". Judgment and Decision Making.
  7. Buhrmester, Michael; Kwang, Tracy; Gosling, Sam (2011).  "Amazon's Mechanical Turk A New Source of Inexpensive, Yet High-Quality, Data?". Perspectives on Psychological Science. doi:10.1177/1745691610393980
  8. Berinsky, Adam J.; Huber, Gregory A.; Lenz, Gabriel S. (2012)."Evaluating Online Labor Markets for Experimental Research: Amazon.com's Mechanical Turk". Political Analysis.doi:10.1093/pan/mpr057.
  9. "The New New Demographics on Mechanical Turk: Is there Still a Gender Gap?". TurkPrime.com. Retrieved 12 March 2015.
  10. Horton, John; Chilton, Lydia (2010). "The Labor Economics of Paid Crowdsourcing" (PDF).Proceedings of the 11th ACM conference on Electronic commerce. doi:10.1145/1807342.1807376.