1η χιλιετία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η 1η χιλιετία είναι η περίοδος που ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 1 μ.Χ., και τελείωσε στις 31 Δεκεμβρίου 1000 μ.Χ., κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο. Ήταν η πρώτη περίοδος χιλίων χρόνων στην χριστιανική χρονολογία.

Στην Ευρώπη και στην Μεσόγειο η πρώτη χιλιετία ήταν μια περίοδος μεγάλων αλλαγών. Ο πρώτος αιώνας είδε την ανάπτυξη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, την οποία ακολούθησε η σταδιακή πτώση της κατά την περίοδο της Ύστερης Αρχαιότητας, της ανάπτυξης του Χριστιανισμού και της Μετανάστευσης. Το δεύτερο μισό της χιλιετίας χαρακτηρίζεται ως ο Πρώιμος Μεσαίωνας στην Ευρώπη και χαρακτηρίζεται από τις ανακαλύψεις των Βίκινγκ στην Δύση, την ανάπτυξη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στην Ανατολή και τις ισλαμικές κατακτήσεις στην Βόρειο Αφρική και στην Ιβηρική Χερσόνησο, οι οποίες κορυφώθηκαν με την Ισλαμική Χρυσή Εποχή (700-1200)

Στην Αραβία, στα μέσα του 7ου αιώνα, ένας άνδρας με το όνομα Μοχάμεντ έγινε ο ηγέτης και ο τελευταίος προφήτης του Ισλάμ. Μετά τον θάνατό του, οι σύντροφοί του επέκτειναν την θρησκεία.

Στην Ανατολική Ασία, η πρώτη χιλιετία ήταν επίσης η περίοδος μεγάλων πολιτιστικών προόδων, με πιο χαρακτηριστική την έξαρση του βουδισμού στην Ανατολική Ασία. Στην Κίνα, η δυναστεία των Χαν αντικαταστάθηκε από την δυναστεία των Τζιν και αργότερα από την δυναστεία των Τανγκ μέχρι που ο 10ος αιώνας είδε τον ανανεωμένο κατακερματισμό της περιόδου των Πέντε Δυναστειών και των Δέκα Βασιλείων. Στην Ιαπωνία παρατηρήθηκε μια απότομη αύξηση του πληθυσμού όταν η χρήση αγροτικών εργαλείων αύξησε την παραγωγικότητα. Ιδρύθηκε το δικαστήριο Γιαμάτο.

Στην Νότιο Αφρική, οι ινδικές αποικίες χωρίστηκαν σε διάφορα βασίλεια καθ'όλη την πρώτη χιλιετία, μέχρι την δημιουργία της Αυτοκρατορίας Gupta.

Στην Μέση Αμερική, η πρώτη χιλιετία ήταν μια περίοδος τεράστιας ανάπτυξης και γνωστή με το όνομα Κλασική Εποχή (200-900 μ.Χ.) Η Teotihuacan έγινε μητρόπολη και η αυτοκρατορία της κυριάρχησε στην Μέση Αμερική. Στην Νότιο Αμερική, οι πολιτισμοί πριν τους Ίνκας αναπτύχθηκαν και παρήγαγαν εντυπωσιακά μεταλλικά έργα και μερικά από τα καλύτερα κεραμικά του αρχαίου κόσμου.

Στην Βόρεια Αμερική, αναπτύχθηκε ο πολιτισμός στον Μισσισσιπή στο τέλος της χιλιετίας. Πολλές πόλεις χτίστηκαν ; η Cahokia, η μεγαλύτερη πόλη, βασίστηκε στο σημερινό Ιλλινόις. Η κατασκευή του Monks Mound στην Cahokia ξεκίνησε το 900–950.