.eh

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Δυτική Σαχάρα είναι αμφισβητούμενη περιοχή και δεν έχει τομέα ανωτάτου επιπέδου (ccTLD). Ο τομέας .eh προορίζεται για το σκοπό αυτό και θα πρέπει να ανατεθεί για την Δυτική Σαχάρα εάν η σύγκρουση οδηγήσει σε συμφωνία μεταξύ του Μαρόκου και των στρατευμάτων στο έδαφος. Ο IANA δεν έχει ορίσει διαχειριστή για τον τομέα[1].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γράμματα .eh αντιστοιχούν στις λέξεις "Sáhara Español" (ESH, καθώς η Δυτική Σαχάρα ονομαζόταν προηγουμένως ως Ισπανική Σαχάρα) και επίσης ταιριάζει με την Σαγκία ελ-Χάμρα, μία από τις δύο επαρχίες στην προγενέστερη ισπανική Σαχάρα.[2]

Στις 1 Αυγούστου 2007, μια διεθνή κοινοπραξία υπέβαλε προσφορά διαχείρισης στην ΙΑΝΑ, για λογαριασμό της Λαϊκής Αραβικής Δημοκρατίας της Σαχάρας. Το Μαρόκο, το οποίο ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Σαχάρας, έχει γίνει ανταγωνιστικές αξιώσεις στον τομέα[3].

Στις 16 Οκτωβρίου, 2007, ο ICANN αποφάσισε να μην αναθέσει τον τομέα, .eh, εξηγώντας ότι:

Επί του παρόντος, υπάρχουν δύο υποψήφιοι στην αντιπροσωπεία του τομέα ανωτάτου επιπέδου κωδικού χώρας (ccTLD) .eh (Δυτική Σαχάρα). Και οι δύο αιτήσεις πληρούν τα τεχνικά κριτήρια για τη διαχείριση τομέα ανωτάτου επιπέδου. Σε περιπτώσεις όπως αυτή, η ΙΑΝΑ έχει μια μακροχρόνια πολιτική απαιτώντας ότι οι δύο αντίπαλοι θα πρέπει να εργαστούν μαζί για να βρουν μια αμοιβαία λύση που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της τοπικής κοινότητα του διαδικτύου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η ICANN δεν βλέπει τρόπο να εγκρίνει τον τομέα ανωτάτου επιπέδου κωδικού χώρας .eh αναθέτοντάς τον σε έναν από τους αιτούντες, χωρίς να παραβιάζει τη μακροχρόνια πολιτική της, εκτός αν τα αντίπαλα μέρη είναι σε θέση να καταλήξουν σε συμφωνία.

Οι δύο υποψήφιοι εξακολουθούν να παραμένουν οπλισμένοι "μονομάχους", δεν έχει επιτευχθεί ακόμα καμία συμφωνία ο τομέας παραμένει ανενεργός.

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 1 Απριλίου 2013 η Αρχή Εγγραφών Διαδικτύου του Κανδά ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει ονόματα τομέων .eh στους καταναλωτές ως μέρος πρωταπριλιάτικου αστείου. Ο τομέας είναι το στερεότυπο του Καναδικού επιφωνήματος eh.[4]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. IANA .eh whois information
  2. «Western Sahara at Flags of the World». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουνίου 2006. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2006. 
  3. Extensions - .eh : Desert Storm Αρχειοθετήθηκε 2016-03-13 στο Wayback Machine. DomainesInfo, September 4, 2007
  4. «Lululeather and .EH among Canadian twists on April Fool's Day». CBC News. 1 April 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις June 1, 2013. https://web.archive.org/web/20130601104229/http://www.cbc.ca/news/yourcommunity/2013/04/lululeather-and-eh-among-canadian-twists-on-april-fools-day.html. Ανακτήθηκε στις 1 April 2013.