.cs

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

.cs ήταν ο top-level domain κωδικός για την Τσεχοσλοβακία στο Διαδίκτυο. Μετά το διαχωρισμό της το 1993 στην Τσεχία και τη Σλοβακία, η κάθε χώρα απέκτησε το δικό της κωδικό, .cz και .sk αντίστοιχα. Η χρήση του .cs σταδιακά καταργήθηκε, και ο τομέας διεγράφη κάποια στιγμή γύρω στον Ιανουάριο 1995.

Ο τομέας .cs εμφανίστηκε για πρώτη φορά στους πίνακες της Αρχής Ανατεθειμένων Αριθμών Διαδικτύου το φθινόπωρο του 1990 και τον Ιούνιο του 1991 στον κατάλογο RIPE. Τον Οκτώβριο του 1991 καταχωρήθηκε ο πρώτος τομέας (iac.cs - Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Κυβερνετικής στη Μπρατισλάβα). Τον Φεβρουάριο του 1992 υπήρξαν οι πρώτοι hosts. Τον Δεκέμβριο του 1992 υπήρχαν 40 τομείς, ενώ ο μέγιστος αριθμός 114 καταχωρημένων τομέων επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο του 1993 και τον Φεβρουάριο του 1994.[1]

Μέχρι τη διαγραφή του .yu το 2010, ο .cs ήταν ο πιο χρησιμοποιούμενος τομέας ανώτατου επιπέδου που διεγράφη. Στατιστικά στοιχεία από το Κέντρο Συντονισμού Δικτύων RIPE δείχνουν ότι ακόμη και τον Ιούνιο του 1994, αφού είχε ολοκληρωθεί μεγάλο μέρος της μετατροπής στους τομείς .cz και .sk, είχε ακόμη περισσότερους από 2.300 hosts. Συγκριτικά, άλλοι διαγραμμένοι τομείς κορυφαίου επιπέδου (.nato και .zr) μπορεί να μην έχουν φθάσει ποτέ σε 10 hosts.

Τον Ιούλιο του 2003, ο CS έγινε ο κωδικός ISO 3166-1 για τη Σερβία και Μαυροβούνιο (Srbija i Crna Gora στα σερβικά) και παρέμεινε μέχρι το 2006, όταν η χώρα διασπάστηκε και δημιουργήθηκαν οι τομείς .rs και .me. Ωστόσο, η Σερβία και το Μαυροβούνιο δεν χρησιμοποίησαν τον .cs ως τομέα κορυφαίου επιπέδου, αλλά συνέχισαν να χρησιμοποιούν το τομέα .yu της Γιουγκοσλαβίας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]