Χρήστος Λεττονός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χρήστος Λεττονός
Γέννηση6 Ιανουαρίου 1949
Θεσσαλονίκη[1]
Θάνατος4 Ιουνίου 1994 (45 ετών)
Μαρούσι
Αιτία θανάτουΈγκαυμα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητασυνθέτης[1], ηθοποιός[1] και μουσικός ηχογραφήσεων

Ο Χρήστος Λεττονός (πραγματικό ονοματεπώνυμο: Χρήστος Λυμπιτσούνης) (Σταυρός Θεσσαλονίκης, 6 Ιανουαρίου 1949 - Μαρούσι Αττικής, 4 Ιουνίου 1994) ήταν Έλληνας τραγουδιστής, ηθοποιός, ποιητής, ζωγράφος, συνθέτης και παρουσιαστής παιδικών εκπομπών στην τηλεόραση.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στον Σταυρό Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του δραστηριότητα από το θέατρο, συνεργαζόμενος με τους θιάσους των Αλέκου ΑλεξανδράκηΝόνικας Γαληνέα και Γιάννη ΦέρτηΞένιας Καλογεροπούλου κ.ά., ενώ άρχισε την καλλιτεχνική του πορεία σε μπουάτ [2][3][4][5], και από το 1974 στράφηκε στη δισκογραφία. Συνεργάσθηκε με τους Δήμο Μούτση, Γιάννη Σπανό κ.ά. δημιουργούς, ενώ το 1975 παρουσίασε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τον τίτλο Γραφειοκρατία. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές παραγωγές, ενώ ο ίδιος έβγαλε επίσης το δίσκο Τα στρατιωτικά (1982).[6]

Στις 2 Ιουνίου του 1994 ενώ κοιμόταν, φιλοξενούμενος στο σπίτι του φίλου του, ζωγράφου Χ. Σουραπά, στο Μαρκόπουλο Αττικής ξέσπασε στο οίκημα φωτιά και οι δυο άνδρες υπέστησαν καθολικά εγκαύματα. Ο τραγουδιστής υπέκυψε δυο μέρες αργότερα, στο νοσοκομείο «ΚΑΤ», στο Μαρούσι, όπου είχε μεταφερθεί.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Το Χρονικό του 20ου Αιώνα 1994», έκδοση «ΔΟΜΙΚΗ», Ιανουάριος 1995, σελ. 89.
  • Blog: christos-lettonos.blogspot.com

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]