Χρήστης:FocalPoint/Δες την ψηφιακά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ΕΕΛ/ΛΑΚ έκανε δημόσια διαβούλευση για τον Εμπλουτισμό της Ελληνικής Wikipedia [1] τον Νοέμβριο του 2010. Παρακάτω βρίσκεται ένα αρχείο των σχολίων μου. Επειδή το θέμα αφορά άμεσα τη Βικιπαίδεια, θεωρώ σημαντικό να βρίσκεται εδώ για μελλοντική αναφορά.

Στόχος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγαπητοί συνεργάτες της ΕΕΛ/ΛΑΚ,

Η προσπάθειά σας για Δημόσια Διαβούλευση είναι αξιέπαινη, καθώς και το αρχικό κείμενο που έχετε καταθέσει.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι έχει ήδη γίνει μια αρχική συζήτηση στη Βικιπαίδεια για το ζήτημα, στη σελίδα http://el.wikipedia.org/wiki/Βικιπαίδεια:Αγορά/Δες_την_ψηφιακά , αλλά και τις ημέρες αυτές στην Αγορά ( μια τελευταία έκδοση εδώ: [2] ). Από τα κείμενα αυτά μπορείτε να αντλήσετε ιδέες, αλλά και να δείτε τους προβληματισμούς των Βικιπαιδιστών για το ζήτημα.

Παρακάτω θα γράψω τις προτάσεις μου για το κείμενό σας «Στόχος», αρχίζοντας από μερικές παρατηρήσεις:

  • 1. Ο στόχος πρέπει να οριστεί χρονικά (π.χ. 120.000 άρθρα «σε ένα χρόνο»)
  • 2. Ο στόχος είναι εφικτός μεν, αλλά καλό θα ήταν να προσδιοριστεί και κάτι που να αντανακλά την ελάχιστη επιθυμητή ποιότητα των άρθρων (πρόταση: 120.000 άρθρα «με αξιόπιστες πηγές»)
  • 3. Ορολογία: Στη Βικιπαίδεια αναφερόμαστε στο περιεχόμενο συχνότερα ως «άρθρα» και όχι «λήμματα» και στη «Βικιπαίδεια» και όχι στην «Ελληνική Wikipedia» (η Βικιπαίδεια δεν είναι «Ελληνική», είναι μια εγκυκλοπαίδεια «στα ελληνικά», κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για την ουδέτερη -και όχι ελληνοκεντρική- θεώρηση του περιεχομένου της)
  • 4. Από τη Βικιπαίδεια δεν ωφελείται μόνο η σχολική και ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και ο καθένας μας
  • 5. Ενεργοί χρήστες: το 560 που αναφέρει η σχετική σελίδα της Βικιπαίδειας είναι μάλλον υπερβολικό. Από αυτούς 388 έκαναν πάνω από μια επεξεργασία και 153 πάνω από 10 επεξεργασίες στον προηγούμενο μήνα. Αν έπρεπε να βάλουμε ένα νούμερο, ας το πούμε «πάνω από 200 ενεργούς χρήστες», ο αριθμός των διαχειριστών δε νομίζω ότι είναι απαραίτητος. Ένα άλλο νούμερο, ίσως πιο σημαντικό, βρίσκεται στους πίνακες http://stats.wikimedia.org/EN/TablesWikipediaEL.htm που δείχνει ότι στη Βικιπαίδεια έχουν συνεισφέρει 3356 χρήστες (ο καθένας με πάνω από 10 συνεισφορές) από τότε που φτιάχτηκε το Δεκέμβριο του 2002.

Προχωρώ λοιπόν σε πρόταση μεταβολής του αρχικού κειμένου ως εξής:

Ο απώτερος στόχος είναι η Βικιπαίδεια, μια εγκυκλοπαίδεια ελεύθερου περιεχομένου στα ελληνικά, να φτάσει σε ένα ποσοτικό και ποιοτικό επίπεδο που να επιτρέπει τη χρήση της ως εργαλείο αναφοράς από την σχολική και ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και από όλο τον κόσμο. Σήμερα η Βικιπαίδεια έχει περίπου 56.000 άρθρα που γράφτηκαν από περισσότερους από 3.300 χρήστες τα προηγούμενα 8 χρόνια. Ως στόχος της παρούσας πρόσκλησης προσδιορίζεται ο εμπλουτισμός της Βικιπαίδειας ώστε να φτάσει μέσα σε ένα χρόνο τα 120.000 άρθρα με αξιόπιστες πηγές, καθώς και η συνδρομή στην περαιτέρω ανάπτυξη της κοινότητας της Βικιπαίδειας ώστε να εξασφαλιστεί η βιώσιμη και σε βάθος χρόνου ανάπτυξη της εγκυκλοπαίδειας.

Με εκτίμηση, FocalPoint, συντάκτης της Βικιπαίδειας

Δράσεις Διάχυσης και Διαμόρφωση Κοινότητας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγαπητοί συνεργάτες της ΕΕΛ/ΛΑΚ,

Στο ζήτημα των δράσεων διάχυσης, υπάρχουν οι ενέργειες πριν, οι δράσεις κατά τη διάρκεια και οι δράσεις μετά την υλοποίηση του προγράμματος.

Εδώ θα αναφέρω δράσεις κατά τη διάρκεια:

Κάποιες συναντήσεις όπως αυτές που αναφέρετε πρέπει να γίνουν, αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι αποτελούν μόνο εργαλεία προσέλκυσης των μέσων μαζικής ενημέρωσης με κάποιο γεγονός το οποίο μπορούν να αναφέρουν («Την επόμενη εβδομάδα γίνεται ημερίδα που οργανώνει το πανεπιστήμιο χχχ για τη Βικιπαίδεια», «Αύριο θα γίνει η ημερίδα...» «Με επιτυχία έγινε η ημερίδα») και όχι πραγματική ενημέρωση του κόσμου σε ευρεία κλίμακα.

Η διάχυση θα πρέπει να γίνει από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με δέσμες γεγονότων κρατικής παρέμβασης υπέρ της Βικιπαίδειας και εκτεταμένη δημοσιοποίησή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. μια δέσμη κάθε μήνα):

  • - πανηγυρική ανακοίνωση για το ότι τα ΦΕΚ είναι ελεύθερα προσβάσιμα *- ακόμη και αν έχει ήδη γίνει, δε μας πειράζει αυτό - (... κάτι που επίσης βοηθά τη Βικιπαίδεια ... κλπ κλπ)
  • - απελευθέρωση των πνευματικών δικαιωμάτων των βιβλίων του ΟΕΔΒ (... που μπορεί πια να βάλει κανείς το περιεχόμενό τους στη Βικιπαίδεια)
  • - αλλαγή του νόμου (άρθρο 26) τον νόμου 2121/1993 ώστε να επιτρέπεται η ελευθερία πανοράματος επιτέλους στην Ελλάδα (... ώστε να εικονογραφηθούν άρθρα της Βικιπαίδειας που τώρα απαγορεύεται η χρήση φωτογραφιών έργων τέχνης και αρχιτεκτονικής σε εξωτερικούς χώρους)
  • - απελευθέρωση του περιεχομένου όλων των ιστοτόπων των δήμων και της κυβέρνησης ώστε μπορεί κανείς να αναπαράγει και να εμπορευθεί το περιεχόμενό τους (... ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη Βικιπαίδεια)
  • - συνολική απελευθέρωση των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου δημόσιων λειτουργών, εφόσον γίνεται στο πλαίσιο της εργασίας τους για την κυβέρνηση και εφόσον δεν καλύπτεται από θέματα εμπιστευτικότητας

Τέτοιες θεσμικές κρατικές παρεμβάσεις, αφενός έχουν μηδενικό κόστος για την κυβέρνηση, αφετέρου θα προάγουν το έργο της Βικιπαίδειας, αλλά και το ελεύθερο περιεχόμενο γενικότερα. Η δε εντατική προβολή τους, θα προωθήσει τη Βικιπαίδεια και το έργο της.

Με εκτίμηση, FocalPoint, συντάκτης της Βικιπαίδειας

Αγαπητοί συνεργάτες της ΕΕΛ/ΛΑΚ,

Εκτός από τα σημαντικά θεσμικά βήματα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση και τα οποία αναφέρθηκαν παραπάνω, υπάρχουν και δράσεις στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος που μπορεί να γίνουν μέσα από τα σχολεία.

Παρακάτω παρουσιάζω ιδέες για την εμπλοκή των σχολείων στην ανάπτυξη της Βικιπαίδειας. Μερικές από τις ιδέες αυτές έχουν αναπτυχθεί από αρκετούς Βικιπαιδιστές στη Βικιπαίδεια, στη σελίδα Βικιπαίδεια:Αγορά/Δες την ψηφιακά:

Πρώτη δράση (περιορισμένη, ενημερωτική): Η χρήση της Βικιπαίδειας να γίνει μέρος της διδασκαλίας του μαθήματος πληροφορικής (συγκεκριμένα: απλή χρήση - ανάγνωση, κριτική ανάγνωση -τι εμπιστευόμαστε και τι όχι-, απλές διορθώσεις, πολιτική της βικιπαίδειας). Σκοπός: Αρχική εξοικείωση με τη Βικιπαίδεια, απόκτηση εμπειρίας από τους καθηγητές πληροφορικής και κάποιας εμπειρίας από τους μαθητές

με διαφορά μερικών μηνών:

Δεύτερη δράση (εκτεταμένη, για ανάπτυξη περιεχομένου στη Βικιπαίδεια): Να περιληφθεί στην ύλη μαθημάτων η ανεύρεση, ο έλεγχος, η βελτίωση ή και η δημιουργία άρθρων σχετικών με το περιεχόμενο του κάθε μαθήματος

Τρίτη δράση (εξειδικευμένη, για ανάπτυξη τοπικού περιεχομένου στη Βικιπαίδεια): Κάλεσμα μαθητών για βελτίωση ή δημιουργία άρθρων για τοπικά θέματα όπως:

  • γεωγραφία της περιοχής (πόλεις, χωριά, ποτάμια, παραλίες, βουνά)
  • θέματα για την ιστορία της περιοχής
  • βιογραφία σπουδαίων προσώπων του τόπου τους
  • τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής

Τέταρτη δράση (εξειδικευμένη, για ανάπτυξη ειδικού περιεχομένου στη Βικιπαίδεια σε βάθος): Ανάπτυξη Αριστείας σε ένα θέμα. Ανάθεση ενός θέματος ανά σχολείο. Το σχολείο θα μπορεί να φτιάξει (ή να βελτιώσει) ένα αρχικό άρθρο και στη συνέχεια να αναπτύξει περιφερειακά άρθρα για το θέμα, ώστε τελικά, να καταφέρει την άριστη παρουσίαση ενός θέματος. Προσοχή: Εδώ μπορεί να υπάρξει κεντρικός συντονισμός, μέσα από τη Βικιπαίδεια (το κάθε σχολείο δηλώνει την περιοχή Αριστείας που επιλέγει, ώστε να γνωρίζουν οι άλλοι τι κάνει και αφενός να μην κάνουν ακριβώς το ίδιο, αφετέρου, ίσως να κάνουν κάτι παραπλήσιο, συμπληρώνοντας και δυναμώνοντας την αριστεία σε ένα θέμα)

Με εκτίμηση, FocalPoint, συντάκτης της Βικιπαίδειας

Συμπληρώνω ιδέες:

-Σκανάρισμα και ανάρτηση σε ένα από τα υπάρχοντα sites (google books ή http://anemi.lib.uoc.gr ή οπουδήποτε) όλων των ελληνικών εγκυκλοπαιδειών των οποίων έχουν λήξει τα πνευματικά δικαιώματα και ανακοίνωση του γεγονότος (…ώστε να χρησιμοποιηθεί το περιεχόμενό τους ελεύθερα στη Βικιπαίδεια)

(αντιγράφω την ιδέα από άλλον συνεισφέροντα και την επεκτείνω) - Ανακήρυξη έτους εγκυκλοπαίδειας με συντονισμό ενεργειών από διάφορους κυβερνητικούς φορείς, π.χ. προσωρινή έκθεση σε μουσεία (αρχίζοντας από τον Σούιδα, την Encyclopedie και τελειώνοντας στην Wikipedia και την Βικιπαίδεια) και άλλες ενέργειες (έκθεση στο μετρό)

FocalPoint 14 November, 2010 at 00:40


Προχωρώ σε αναδιάρθρωση του αρχικού κειμένου, σύμφωνα με αρκετές από τις προτάσεις που έχουν γίνει παραπάνω :

Στα πλαίσια αυτών των δράσεων θα διοργανωθούν συντονισμένες ενέργειες:

Οργάνωση σεμιναρίων και συναντήσεων σε όλη την Ελλάδα, με συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών, που θα δημιουργήσουν πρακτικές, βιωματικές εμπειρίες για την συμμετοχή στη Βικιπαίδεια. Τα σεμινάρια θα αποτελούν ένα τρόπο γνωριμίας των τοπικών κοινοτήτων (σχολεία, φορείς εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, δημοτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες, απλοί πολίτες) με τη Βικιπαίδεια. Στο περιεχόμενο των σεμιναρίων πέρα από την χρήση της Βικιπαίδειας θα περιλαμβάνονται και θέματα σχετικά με την συγγραφή, δημιουργία και τεκμηρίωση νέων λημμάτων.

Σεμινάρια στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για εκπαιδευτικούς με στόχο την ένταξη και αξιοποίηση του θέματος της συγγραφής, δημιουργίας και τεκμηρίωσης νέων λημμάτων

Προβολή στον παραδοσιακό και τον ηλεκτρονικό τύπο με δέσμες από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με δέσμες γεγονότων κρατικής παρέμβασης υπέρ της Βικιπαίδειας και εκτεταμένη δημοσιοποίησή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. μια δέσμη κάθε μήνα): - πανηγυρική ανακοίνωση για το ότι τα ΦΕΚ είναι ελεύθερα προσβάσιμα από τα μέσα του 2010 (… κάτι που επίσης βοηθά τη Βικιπαίδεια… ) - Ανακήρυξη έτους εγκυκλοπαίδειας με συντονισμό ενεργειών από διάφορους κυβερνητικούς φορείς, π.χ. προσωρινή έκθεση σε μουσεία (αρχίζοντας από τον Σούιδα, την Encyclopedie και τελειώνοντας στην Wikipedia και την Βικιπαίδεια) και άλλες ενέργειες (έκθεση στο μετρό) - ανάθεση συστηματικών θεματικών ενοτήτων (όπως το Public Policy Initiative στις ΗΠΑ) με εργασίες φοιτητών που ορίζονται από καθηγητές σε Δημόσια Πανεπιστήμια - Ορισμός «Wikipedia ambassadors» (http://outreach.wikimedia.org/wiki/Wikipedia_Ambassador_Program) που είναι διακεκριμένα πρόσωπα της ακαδημαϊκής κοινότητας, του πνευματικού κόσμου και γενικότερα της κοινωνίας ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση γύρω από την χρήση της εγκυκλοπαίδειας. - απελευθέρωση των πνευματικών δικαιωμάτων των βιβλίων του ΟΕΔΒ (το περιεχόμενο των οποίων θα μπορεί να βάλει κανείς το στη Βικιπαίδεια) - αλλαγή του νόμου (άρθρο 26) τον νόμου 2121/1993 ώστε να επιτρέπεται η ελευθερία πανοράματος επιτέλους στην Ελλάδα (ώστε να εικονογραφηθούν άρθρα της Βικιπαίδειας, ενώ τώρα απαγορεύεται η χρήση φωτογραφιών έργων τέχνης και αρχιτεκτονικής σε εξωτερικούς χώρους) - απελευθέρωση του περιεχομένου όλων των ιστοτόπων των δήμων και της κυβέρνησης ώστε μπορεί κανείς να αναπαράγει και να εμπορευθεί το περιεχόμενό τους ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη Βικιπαίδεια - συνολική απελευθέρωση των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου δημόσιων λειτουργών, εφόσον γίνεται στο πλαίσιο της εργασίας τους για την κυβέρνηση και εφόσον δεν καλύπτεται από θέματα εμπιστευτικότητας -Σκανάρισμα και ανάρτηση σε ένα από τα υπάρχοντα sites (google books ή http://anemi.lib.uoc.gr ή οπουδήποτε) όλων των ελληνικών εγκυκλοπαιδειών των οποίων έχουν λήξει τα πνευματικά δικαιώματα και ανακοίνωση του γεγονότος ώστε να χρησιμοποιηθεί το περιεχόμενό τους ελεύθερα στη Βικιπαίδεια

FocalPoint 21 November, 2010 at 23:22

Λήμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγαπητοί συνεργάτες της ΕΕΛ/ΛΑΚ,

Στη Βικιπαίδεια ήδη υπάρχουν εκτεταμένες κατηγοριοποιήσεις άρθρων προς επέκταση (π.χ. άρθρα αρχαιολογίας για επέκταση, άρθρα κυβερνήσεων για επέκταση, άρθρα συγγραφέων κλπ).

Για καθεμιά από τις κατηγορίες αυτές μπορεί να υπάρχει πρότυπο με οδηγίες για την επέκταση.

Για παράδειγμα υπάρχει το Πρότυπο:Κυβέρνηση-επέκταση/τεκμηρίωση , όπου αναφέρεται τι χρειάζεται να έχει έναν άρθρο για μια κυβέρνηση για να είναι στοιχειωδώς καλυμμένο. Μπορούν εύκολα να αναπτυχθούν τέτοια πρότυπα, για κάθε θέμα που θέλει ανάπτυξη.

ΥΓ: Στη Βικιπαίδεια, τα λήμματα αναφέρονται ως «άρθρα». Καλό είναι να εμφανίζεται και η ορολογία αυτή εδώ.

Με εκτίμηση, FocalPoint, συντάκτης της Βικιπαίδειας


Σχετικά με την ιδέα παρουσίασης στο δίκτυο αντιγράφου ελληνικών εγκυκλοπαιδειών των οποίων έχουν λήξει τα πνευματικά δικαιώματα (δες σελίδα: Δράσεις Διάχυσης και Διαμόρφωση Κοινότητας). Με χρήση αυτών των εγκυκλοπαιδειών, έναρξη ενός άρθρου για κάθε εγκυκλοπαιδικό λήμμα.

FocalPoint 14 November, 2010 at 00:45

Παρακάτω κάνω μια προσπάθεια μεταβολής του αρχικού κειμένου με κάποια από από τα στοιχεία που αναφέρονται παραπάνω:

Η θεματολογία των νέων άρθρων θα ενταχθεί στους θεματικούς άξονες που έχει ορίσει η Βικιπαίδεια και συγκεκριμένα:

- Πολιτισμός και Τέχνες - Γεωγραφία - Θετικές και Φυσικές Επιστήμες - Ιστορία - Άνθρωπος και Κοινωνία

Κατά τη διαδικασία συγγραφής ενός νέου άρθρου θα μπορεί να γίνει αξιοποίηση αντίστοιχων λημμάτων απ’ τις υπόλοιπες εκδόσεις της WIkipedia σε άλλες γλώσσες, αλλά και να αξιοποιηθεί Ελληνικό ανοικτό περιεχόμενο αναφοράς, όπως λήμματα από εγκυκλοπαίδειες των οποίων τα πνευματικά δικαιώματα έχουν λήξει και οι οποίες θα γίνουν διαθέσιμες μέσω διαδικτύου, ιδιαίτερα σε περιοχές Ελληνικού και τοπικού ενδιαφέροντος.

Για τη βοήθεια των συντακτών της Βικιπαίδειας θα γίνει χρήση των εκτεταμένων οδηγιών που υπάρχουν στη Βικιπαίδεια και θα δημιουργηθούν toolkits/howto ανά θεματική κατηγορία για την όσο το δυνατόν ποιοτικότερη συγγραφή άρθρων χρησιμοποιώντας κατηγοριοποιήσεις άρθρων προς επέκταση που ήδη υπάρχουν στη Βικιπαίδεια και πρότυπα με οδηγίες για την επέκταση (για παράδειγμα το http://el.wikipedia.org/wiki/Πρότυπο:Κυβέρνηση-επέκταση/τεκμηρίωση)

FocalPoint 21 November, 2010 at 23:51

Κίνητρα και Επιβραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγαπητοί συνεργάτες της ΕΕΛ/ΛΑΚ,

Στη Βικιπαίδεια ήδη υπάρχει μηχανισμός ηθικής επιβράβευσης, στη σελίδα Βικιπαίδεια:Απονομή αστεριών. Ο μηχανισμός αυτός επιτρέπει απονομή αστεριών από άλλους χρήστες, είτε πρόκειται για ποσοτικά, είτε για ποιοτικά κριτήρια.

Επιπλέον υπάρχει και μηχανισμός αποτίμησης άρθρων που επίσης μπορεί να χρησιμοποιθεί.

Με εκτίμηση, FocalPoint, συντάκτης της Βικιπαίδειας

Επειδή ίσως ήμουν πολύ περιληπτικός, μπορούν όχι μόνο να χρησιμοποιηθούν τα υπάρχοντα αστέρια-ηθικά βραβεία, αλλά εύκολα μπορούν να δημιουργηθούν ηθικά βραβεία με την Απονομή Αστεριών, που να είναι ειδικά για όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό. Αστέρια για ποιοτική συνεισφορά, αστέρια για ποσοτική συνεισφορά.

FocalPoint 14 November, 2010 at 22:52

Σχετικά με αίτημα συνεισφερόντων εδώ για κάποιου είδους πιστοποιητικό, σας ενημερώνω ότι τέτοια "πιστοποιητικά" ήδη υπάρχουν.

Για παράδειγμα από το εργαλείο http://toolserver.org/~soxred93/ec μπορεί να βρει κανείς τον αριθμό των συνεισφορών, ενώ από το εργαλείο http://toolserver.org/~soxred93/pages/ μπορεί να βρει κανείς τον αριθμό των νέων άρθρων που έφτιαξε κάποιος χρήστης.

Άρα λοιπόν, υπάρχουν και πιστοποιητικά.

FocalPoint 14 November, 2010 at 22:59