Χρήστης:FocalPoint/Αποφάσεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αποφάσεις μου για κανόνες εμπλοκής στη Βικιπαίδεια

Κείμενα μιας γραμμής και μικρά άρθρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλαιότερα υποστήριζα πως οτιδήποτε κάτω από μια γραμμή (όχι όμως για αρθράκια των δυο ή τριών γραμμών) θα το πρότεινα άμεσα για σβήσιμο, ανεξάρτητα αν αξίζει τον κόπο να επεκταθεί (πχ Αινσταιν. Επιστήμονας που βρήκε τη Θεωρία της Σχετικότητας - - -> delete), χωρίς τύψεις, χωρίς σκέψεις, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, απαλύνοντας τον πόνο του "δαγκωμένου" νέου χρήστη, θα έγραφα και κειμενάκια όπως:Μήπως ο Χρήστης:χχχχχχχχχχχ θα ήθελε να βάλει μια παράγραφο; Αλλιώς προτείνω άρθρα μιας γραμμής να σβήνονται.

Σήμερα, αναγνωρίζω ότι αυτή μου η άποψη έχει επηρεάσει την πολιτική, κάτι που έχει ατυχείς προεκτάσεις. Συνεπώς θεωρώ απαραίτητο να διευκρινίσω ότι θεωρώ σημαντικά και τα μικρά άρθρα, ακόμη και αν είναι άρθρα των δυο γραμμών. Τα μικρά άρθρα είναι ο σπόρος για τη Βικιπαίδεια. Θεωρώ σημαντικά και τα μεγάλα και τα μικρά άρθρα, όσο μικρά και να είναι (με εξαίρεση αυτές τις προτάσεις τεσσάρων-πέντε λέξεων που ονόμασα παραπάνω κείμενα μιας γραμμής και που ένας άλλος Βικιπαιδιστής ονομάζει μη-άρθρα).

Παρακάτω αναλύω πως ξεκίνησα στη σκέψη μου και που κατέληξα:

Το 2006 έγραψα: Μα γιατί;[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κριτήριο αυτό προέκυψε μετά από μαθηματική επεξεργασία:

  • Ένα, δε με πειράζει,
  • δύο, ούτε,
  • μια εγκυκλοπαίδεια με 12.000 "λογικά" άρθρα και 88.000 σταμπς της μιας γραμμής με πειράζει; ΝΑΙ.

Συνεπώς από εδώ και πέρα ότι βλέπω με μια γραμμή θα το προτείνω για σβήσιμο, έστω με χρονοδιακόπτη - αναμονή. Η πρόταση διαγραφής δεν είναι τόσο δραματική όσο η διαγραφή, υπάρχει δικλείδα ασφαλείας - αν υπερβάλλω, ας μη το σβήσουν οι διαχειριστές. --FocalPoint 13:20, 16 Ιουλίου 2006 (UTC)

Ως διαχειριστής, έχω δυνατότητα να τα σβήνω εγώ, αλλά αν αμφιβάλλω, αφήνω το πρότυπο διαγραφής, για να πάρει κάποιος άλλος την απόφαση.--Focal Point 17:50, 20 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

Τρόπος εφαρμογής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

...και κάτι άλλο, στο θέμα αυτό θα ακολουθώ την πολιτική του 1RR (Once-Revert-Rule). Αν κάποιος διαφωνήσει, δε θα επιστρέψω να επιμείνω ξανά στο ίδιο άρθρο.--FocalPoint 13:24, 16 Ιουλίου 2006 (UTC)

Μικροτροποίηση1: Έχω δει, αλλά δεν έχω προτείνει για σβήσιμο άρθρα της μιας σχεδόν γραμμής τα οποία δημιουργούν μονομανείς, φτιάχνοντας πολλά άρθρα-αρχές για συγκεκριμένο θέμα. Εκεί είναι ίσως πιο αποτελεσματική μια συζήτηση.

Μικροτροποίηση2: Μετά από επιφυλάξεις που εξήγησε ο Λύκινος αλλά και μετά το διάβασμα του κειμένου του Χρήστης:V-astro, δεν έχω επίσης προτείνει για σβήσιμο άρθρα που περιέχουν μια ή σχεδόν μία γραμμή, όταν αυτή είναι συνεκτική και καλογραμμένη. --FocalPoint Συζήτηση 20:45, 20 Οκτωβρίου 2006 (UTC)

Τροποποίηση3: Από τότε όμως πέρασε πολύς καιρός και τώρα πολύς κόσμος έχει την άποψη ότι τα άρθρα μιας γραμμής είναι για σβήσιμο.--FocalPoint Συζήτηση Κάποια στιγμή ενδιάμεσα των δυο υπογραφών πάνω και κάτω

Το 2008 κατέληξα στην παρακάτω τροποποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τροποποίηση4: Οι καιροί αλλάζουν και διάφοροι χρήστες προτείνουν και άρθρα με δυο-τρεις γραμμές για διαγραφή με τη δικαιολογία ότι δεν έχει επεκταθεί για χρόνια. Διαφωνώ. Ένα άρθρο μπορεί να μείνει και για πάντα με δυο γραμμές (ή καλύτερα τρεις).--Focal Point 17:55, 20 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

Τι έβλεπα το 2007 ότι μπορεί να συμβεί αν δεν τα σβήνουμε;[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όσοι δεν πείθονται, ας πατήσουν εδώ μερικές φορές για να δουν τι σημαίνει εγκυκλοπαίδεια με άρθρα της μιας γραμμής. Ο σύνδεσμος αυτός δίνει τυχαίες σελίδες στη Livepedia. Αν πατήσετε μερικές φορές, σίγουρα θα πέσετε και σε αρκετά μικρά άρθρα των μερικών λέξεων.--Focal Point 16:00, 6 Ιουνίου 2007 (UTC)

Και σήμερα; τι πιστεύω σήμερα;[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα πιστεύω ότι

  • δεν έχουν θέση στη Βικιπαίδεια μικρού μεγέθους κείμενα χωρίς συνάφεια, ασαφή κείμενα που κατά βάση δεν είναι άρθρα («μη-άρθρα»)
  • έχουν θέση στη Βικιπαίδεια ακόμη και πολύ μικρά άρθρα (ας μην ορίσω μέγεθος), αρκεί να είναι σαφώς ορισμένα και να περιγράφουν ικανοποιητικά το θέμα, κάτι που αν το διαβάσει κανείς, θα πιστέψει μεν ότι είναι μικρά, αλλά όχι παραπλανητικά ή τέλος πάντων ότι δεν είναι κοροϊδία του αναγνώστη

--Focal Point 18:04, 25 Φεβρουαρίου 2012 (UTC)

Μέγεθος άρθρων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Βικιπαίδεια είναι δημοφιλής η άποψη ότι «μεγάλο άρθρο είναι και καλό άρθρο», κάτι που διαστρεβλώνεται ακόμη περισσότερο σε «το καλό άρθρο πρέπει να είναι μεγάλο» (για κοιτάξτε στα Υποψήφια αξιόλογα άρθρα ... έχει κανένα μικρό;). Απλά διαφωνώ. Ένα άρθρο μπορεί να είναι ιδανικό χωρίς να είναι μεγάλο. Σαν τα φυτά και τα ζώα: Άλλα φυτά γίνονται δένδρα, άλλα μένουν χαμηλά λουλουδάκια του αγρού. Άλλα ζώα είναι μεγάλα σαν ελέφαντες και άλλα μικρά σα μυρμήγκια. Έτσι και τα άρθρα: Το άρθρο για τον Αριστοτέλη δε μπορεί να μείνει μικρό, ενώ το άρθρο για τον Βοόζ, όσο μεγάλο και να γίνει (δες αγγλική έκδοση) δεν έχει τόσα να γράψει κανείς όσα και για τον Αριστοτέλη. --Focal Point 23:47, 24 Δεκεμβρίου 2010 (UTC)

Τα επιπλέον κουμπάκια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα επιπλέον κουμπάκια που έχουν οι διαχειριστές πρέπει να τα χρησιμοποιεί κανείς, αφού εξαντλήσει άλλες λύσεις. Πρώτα σκέφτεσαι: Δεν έχω κουμπάκια, τι κάνω; Υπάρχουν λύσεις, ας τις δοκιμάσεις. Αν τέλος οδηγηθεί κανείς σε αδιέξοδο, ας παίξουν και τα επιπλέον κουμπάκια, αλλά μετά από σκέψη: Υπάρχουν άλλες λύσεις; --Focal Point 19:55, 11 Σεπτεμβρίου 2011 (UTC)