Χούλντρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στη Σκανδιναβική λαϊκή παράδοση η χούλντρα (huldra, Νορβηγική λέξη με ρίζα τη λέξη καλυμμένος ή μυστικός) ή σκόγκσρα/σκόγκσφρου (skogsrå ή skogsfru, σουηδική λέξη που σημαίνει «κυρία του δάσους») ή Ταλλεμάγια (Tallemaja), είναι ένα σαγηνευτικό πλάσμα του δάσους. Αν τη δεις από μπροστά είναι μια εκπληκτικά όμορφη, συχνά γυμνή γυναίκα με μακρυά καστανοκόκκινα μαλλιά, αλλά αν τη δεις από πίσω είναι κούφια σαν τον κορμό γέρικου δέντρου. Στη Νορβηγία έχει ουρά αγελάδας, το ίδιο και στη Σουηδία όπου άλλες φορές έχει ουρά αλεπούς. Η χούλντρα δελεάζει τους άντρες να περπατήσουν μες στο δάσος και να κάνουν σεξ μαζί της. Αν ικανοποιηθεί μπορεί να δώσει κάποιο δώρο στον άντρα. Η σχέση όμως αυτή μπορεί να επιφέρει και τρέλα. Σύμφωνα με μια πιο θετική πλευρά μπορεί να προσφέρει καλό κυνήγι, πράγμα που μάλλον ήταν και η πρωταρχική της λειτουργία. Ένα φύσημα από χούλντρα στην οπή του τουφεκιού κυνηγού έφερε ως αποτέλεσμα το όπλο αυτό να μην αστοχήσει ποτέ πια.

Επίσης η Χούλντρα ήταν καλή με τους καρβουνιάρηδες που ήθελαν να αναπαυτούν. Πρόσεχε τα κάρβουνα όταν ο καρβουνιάρης κοιμόταν και αν κάτι πήγαινε στραβά χτυπούσε την πόρτα και τον ξύπναγε. Σε αντάλλαγμα ο καρβουνιάρης έπρεπε να μοιραστεί τις προμήθειές του μαζί της, αφήνοντάς τις σε συγκεκριμένο σημείο. Γενικά η χούλντρα μπορεί να ήταν πολύ καλή, ιδιαίτερα αν τύχαινε σεβασμού.

Αντίθετα με τα παραπάνω η χούλντρα δεν είναι αρεστή από τον Σκανδιναβό θεό Οντίν, του οποίου η κύρια ασχολία μετά την εισαγωγή του Χριστιανισμού στη Σκανδιναβία ήταν να κυνηγάει και να σκοτώνει όσες περισσότερες χούλντρα ήταν δυνατόν. Η αιτιολογία για την αντιπάθεια αυτή δεν εξηγείται ποτέ καθαρά.