Χονδριχθύες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χονδριχθύες
Μεγάλος λευκός καρχαρίας
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υποσυνομοταξία: Σπονδυλωτά (Vertebrata)
Ανθυποσυνομοταξία: Γναθοστόματα (Gnathostomata)
Υπερομοταξία: Χονδριχθύες (Chondrichthyes)
Huxley, 1880
Υπομοταξίες

Ελασμοβράγχιοι (Elasmobranchii)
Ολοκέφαλοι (Holocephali)

Οι χονδριχθύες είναι ψάρια με σπόνδυλους από χόνδρο (σε αντίθεση με τους οστεϊχθύες), σαγόνια και ζευγαρωτά πτερύγια, λέπια και δίχωρη καρδιά. Αποτελούνται από δύο υφομοταξίες, τους ελασμοβράχιους (καρχαρίες, σαλάχια) και τους ολοκέφαλους (χίμαιρες). Η λέξη προέρχεται ετυμολογικά από τις ελληνικές λέξεις χόνδρος και ιχθύς, και σημαίνει χόνδρινο ψάρι.

Μορφολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σκελετός είναι χόνδρινος. Η νωτιαία χορδή, η οποία είναι παρούσα στους νέους, αντικαθίσταται σταδιακά από χόνδρο. Οι χονδριχθύες δεν έχουν, επίσης, πλευρά, έτσι ώστε εάν εγκαταλείψουν το νερό, το βάρος του σώματος στα μεγαλύτερα είδη , θα συντρίψει τα εσωτερικά όργανά τους πολύ πριν πάθουν ασφυξία.

Δεδομένου ότι δεν έχουν το μυελό των οστών, τα ερυθρά αιμοσφαίρια παράγονται στο σπλήνα και το επιγονάδιο όργανο (ειδικό ιστό γύρω από τις γονάδες, οι οποίες επίσης πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα). Επίσης παράγονται στο όργανο του Leydig, το οποίο βρίσκεται μόνο στους χονδριχθύες, αν και μερικά δεν το κατέχουν. Η υποκατηγορία Ολοκέφαλοι, η οποία είναι μια πολύ εξειδικευμένη ομάδα, δεν έχει ούτε το όργανο του Leydig ούτε το επιγονάδιο όργανο.