Χερσόνησος Κόλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κόλα

Η Χερσόνησος Κόλα
Γεωγραφικά στοιχεία
Ήπειρος: Ευρώπη
Έκταση: περίπου 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα
Πόλεις: Μούρμανσκ
Πολιτικά στοιχεία
Χώρα: Ρωσία
Γεωγραφικό διαμέρισμα: {{{γεωγραφικό διαμέρισμα}}}
Περιφέρεια: Μούρμανσκ
Πληθυσμός: 1.000 κάτοικοι

Η Χερσόνησος Κόλα (ρωσ. Кольский полуостров, ή αλλιώς Μούρμαν) βρίσκεται στα βορειο-δυτικά του ευρωπαϊκού τμήματος της Ρωσίας, στο Μούρμανσκ. Βρέχεται από την Θάλασσα Μπάρεντς και την Λευκή Θάλασσα. Η Χερσόνησος Κόλα έχει έκταση περίπου 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στο δυτικό μέρος της χερσονήσου υπάρχου 2 οροσειρές, η οροσειρά Χιμπίνι και η οροσειρά Λοβοζέρο. Στην Χερσόνησο Κόλα υπάρχουν 2 είδη κλίματος, η τούνδρα και η τάιγκα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από την έναρξη του 20ού αιώνα, Μούρμαν ονομαζόταν μόνο το βόρειο τμήμα της σημερινής χερσονήσου. Ωστόσο, μέσα σε 1 αιώνα, η έννοια επεκτάθηκε. Το νότιο τμήμα της χερσονήσου χωρίζεται σε 2 ακτές, την ακτή Τέρεκ και την ακτή Κανταλάκσα.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου, τον χειμώνα η πιο ψηλή θερμοκρασία είναι -8 βαθμοί Κελσίου, ενώ το καλοκαίρι +11 βαθμοί Κελσίου. Στο κεντρικό τμήμα της χερσονήσου, τον χειμώνα η πιο ψηλή θερμοκρασία είναι -13 βαθμοί Κελσίου, ενώ το καλοκαίρι +14 βαθμοί Κελσίου.

Υδρολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποταμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίμνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ουμπόζερο

Ψάρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ορυκτά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μεγάλος ορυκτός πλούτος της χερσονήσου είναι κατά κύριο λόγο εντοπισμένος στην οροσειρά Λοβοζέρο (Lovozero Massif) της περιοχής του Μούρμανσκ. Μερικά από τα ορυκτά που ανευρίσκονται επίσης εκεί είναι εντοπισμένα στο όρος Φλόρα (ρωσ. гора Флора). Γενικά στην οροσειρά Λοβοζέρο αναφέρεται η ύπαρξη 976 διαφορετικών ορυκτών, από τα οποία τα 99 είναι χαρακτηριστικά για την περιοχή (type localities, TL).[1] Σημαντικές είναι οι εμφανίσεις ορυκτών των σπανίων γαιών καθώς και ορυκτών της ομάδας του λευκοχρύσου (PGM). Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την εισβολή στη Σοβιετική Ένωση που πραγματοποίησε η Ναζιστική Γερμανία κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ένας απο τους αντικειμενικούς στόχους που είχε θέσει ο Χίτλερ ήταν η κατάληψη της χερσονήσου και η προσάρτησή της στα γερμανικά εδάφη "για το μυθικό ορυκτό της πλούτο"[2]

Στρατιωτική χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Χερσόνησο Κόλα υπάρχουν πολλές βάσεις του Βόρειου Στόλου της Ρωσίας. Το 1980 εκεί υπήρχε μια αποθήκη αποβλήτων με χαμηλή ραδιενέργεια. Το 2007, εκεί υπήρχε μια αποθήκη για χρησιμοποιημένες, από πυρηνικά υποβρύχια και παγοθραυστικών, ράβδους καυσίμου. Η Νορβηγία, για να αποκτήσει αυτές τις αποθήκες, δαπάνησε πάνω από 12,5 εκατομμύρια δολλάρια.

Πανόραμα της Χερσόνησου Κόλα στο Μούρμανσκ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Mindat.org
  2. Ρεϊμόν Καρτιέ, Ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, Πάπυρος, Αθήνα, 1966