Χερμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 49°28′24″N 02°27′01″W / 49.47333°N 2.45028°W / 49.47333; -2.45028

Χερμ
Herm
Γεωγραφία
ΤοποθεσίαΘάλασσα της Μάγχης
Συντεταγμένες49,28 Ν 2,27 W
ΑρχιπέλαγοςΝησιά της Μάγχης
Έκτασηkm²
Χώρα
Δημογραφικά
Πληθυσμός60
Πυκνότητα30 /χλμ2
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Το Χερμ.

Το Χερμ (αγγλικά: Herm, στα γαλλικά Herm και τη γλώσσα Sercquiais: Haerme) είναι μικρό νησί στα νοτιοδυτικά της Μάγχης. Αποτελεί ένα από τα νησιά της Μάγχης και είναι μέρος του Κτήματος (Bailiwick) του Γκέρνσεϊ. Ο πληθυσμός του είναι περίπου 60 άτομα.

Γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως το υπόλοιπο των Νησιών της Μάγχης, το Χερμ παλαιότερα είχε ως επίσημη γλώσσα διοίκησής του τη Γαλλική γλώσσα. Θεωρείται ότι, όπως και στα γειτονικά νησιά, ο πληθυσμός μιλούσε μια διάλεκτο της Νορμανδικής γλώσσας, αλλά δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο. Η Νορμανδική γλώσσα έχει εξαφανιστεί πλέον από το Χερμ. Χάθηκε κυρίως λόγω της παραμέλησης, αλλά και λόγω των εποίκων από την Αγγλία. Πάντως παραμένει ακόμα ένας αριθμός Γαλλικών/Νορμανδικών τοπωνυμίων.

Μονοπάτι στην δυτική ακτή του Χερμ

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τοπωνύμια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χάρτης της Νήσου Χερμ, που εκδόθηκε από τον ιδιοκτήτη του νησιού αναφέρει -

"Οι καταβολές πολλών τοπωνυμίων στο νησί είναι σκοτεινές, όπως είναι και το ίδιο το όνομα 'Χερμ'"

Με την πάροδο του χρόνου, υπάρχει μια σταθερή αγγλοποίηση της ονοματολογίας, και αυτή η διάβρωση εξακολουθεί να εμφανίζεται σε μικρότερο βαθμό, στην αντικατάσταση των αυθεντικών ονομάτων, με νέα. Για παράδειγμα το βορειότερο τμήμα του νησιού ονομάζεται κανονικά "La Pointe du gentilhomme" αλλά τις περισσότερες φορές αναφέρεται ως "Alderney Point".

Οι ονομασίες των εκτάσεων είναι γενικά στα Αγγλικά, με τις παρακάτω εξαιρέσεις - "Monku", "Belvoir", και "Bon Jour".

Απομεινάρια της αρχαίας νορβηγικής γλώσσας είναι λιγοστά, αλλά παραδείγματα είναι το δεύτερο τμήμα της Pointe Sauzebourge στη νοτιοδυτική άκρη του νησιού, ενώ ο βράχος του "Le Plat Houmet" περιλαμβάνει το Houmet (holmr) με Νορμανδικό υποκοριστικό.

Το "Hermetier", ένα παλιρροϊκό νησάκι λίγο πιο μακριά από το Χερμ, μπορεί να είναι παραφθορά του Νορμανδικού λήμματος με την σημασία "Κρατίδιο του Χερμ".

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Χερμ υπάγεται διοικητικά στο Γκέρνσεϊ, και ανήκει στην ουσία στα Κράτη του Γκέρνσεϊ, έχοντας κατοικηθεί σε πολλούς οικιστές κατά το παρελθόν. Σε αντίθεση με τα, σε μεγάλο βαθμό αυτόνομα, νησιά του Σαρκ και του Άλντερνεϊ εντός του Bailiwick, το Χερμ διοικείται αποκλειστικά από τα Κράτη του Γκέρνσεϊ,[1] και εκλέγει μέλη στα States of Deliberation ως μέλος της εκλογικής περιφέρειας St. Peter Port South.[2]

Οικονομία και κτίρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παρεκκλήσι του St Tugual

Ο τουρισμός αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων της νήσου Χερμ, με την πλειοψηφία των τουριστών να έρχονται με πλοία τύπου καταμαράν (Herm Trident V και Herm Trident VI) που ανήκουν στην Trident Charter Company. Ορισμένες μέρες με μεγάλη κίνηση, το Herm Clipper βοηθά και αυτό στην μετακίνηση των τουριστών. Το Χερμ διαθέτει επίσης το ιστορικό ξενοδοχείο White House.

Έσοδα προέρχονται και από την καλλιέργεια λαχανικών, την κτηνοτροφία και κατά καιρούς την έκδοση δικών του γραμματοσήμων.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 17 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2012. 
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2012. 
  3. «Modern British Locals CD Catalogue, 2009 edition». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]