Χάλλε (Ζάαλε)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάλλε (Ζάαλε)
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Βασικές πληροφορίες
Χώρα:Γερμανία
Δήμαρχος:Μπερντ Βίγκαντ
Πληθυσμός:242.083[1]
Υψόμετρο:87
Τηλ. κωδικός:0345
Ταχ. κώδικας:06108–06132
Πιν. κυκλοφορίας:HAL
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Όρια ευρύτερης διοικητικής οντότητας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Χάλλε είναι η μεγαλύτερη πόλη στο γερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ. Το επίσημο όνομά της είναι Halle (Saale) (Χάλλε (Ζάαλε)), παλιότερα Halle an der Saale (Χάλλε επί του Ζάαλε), προκειμένου να διακρίνεται από την πόλη Χάλλε της Βεστφαλίας.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Σαξονίας-Άνχαλτ, κατά μήκος του ποταμού Ζάαλε (Saale), βόρεια από το Δρυμό την Θουριγγίας. Η Λειψία, μία από τις άλλες μεγάλες πόλεις της ανατολικής Γερμανίας, απέχει 35 χλμ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώιμη ιστορία της συνδέεται με τη συγκομιδή του αλατιού. Το όνομα Halle προήλθε από το βρετανικό «Halen», λέξη για το αλάτι («salann» βλ. στα ιρλανδικά). Το όνομα του ποταμού Ζάαλε (Saale) περιέχει επίσης τη ρίζα της γερμανικής λέξης για το αλάτι, καθώς γίνεται συγκομιδή του στο Χάλλε από την εποχή του Χαλκού (2300-600 π.Χ.). Η πόλη αναφέρεται για πρώτη φορά το 806. Αποτέλεσε τμήμα της Αρχιεπισκοπής του Μαγδεβούργου τον 10ο αιώνα. Σύμφωνα με ιστορικά έγγραφα η πόλη του Χάλλε υπήρξε μέλος της Χανσεατικής Ένωσης τουλάχιστον από το 1281.

Κοντά στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιήθηκαν δύο βομβαρδισμοί: ο πρώτος στις 31 Μαρτίου 1945, ο δεύτερος μερικές ημέρες αργότερα. Στις 17 Απριλίου 1945 η Χάλλε είχε καταληφθεί από τα αμερικανικά στρατεύματα, ενώ τον Ιούλιο οι Αμερικανοί αποσύρθηκαν και η πόλη κατελήφθη από τον Κόκκινο Στρατό.

Η πόλη είναι η γενέτειρα του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ (1685 - 1759).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]