Φωτοχημεία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Φωτοχημεία είναι κλάδος της Φυσικοχημείας που ασχολείται κυρίως με τα φωτοφυσικά φαινόμενα και τις φωτοχημικές αντιδράσεις που προκαλούνται υπό την επίδραση ακτινοβολίας σ΄ ένα σύστημα.

Για την Φωτοχημεία ο όρος ακτινοβολία περιλαμβάνει, στη κυριολεξία, τις ηλεκτρομαγνητικές ταλαντώσεις που περιλαμβάνονται στα ηλεκτρικά κύματα χαμηλής συχνότητας, το υπέρυθρο, το ορατό και το υπεριώδες τμήμα του φάσματος καθώς και οι υψηλής συχνότητας ακτίνες Χ και ακτίνες γ.
Οι ακτινοβολίες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον στη φωτοχημεία βρίσκονται σχεδόν αποκλειστικά μεταξύ μήκους κύματος 2.000 - 8.000 μονάδων Ώνγκστρεμ, δηλαδή στην ορατή και υπεριώδη περιοχή του φάσματος. Συνεπώς η Φωτοχημεία εξετάζει τα φαινόμενα εκείνα που συμβαίνουν μέσα ακριβώς σ΄ αυτό το φάσμα.

Γενικά το φως ή ακριβέστερα μια φωτεινή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι δυνατόν να προκαλέσει ή ακόμα και να επιταχύνει μεγάλο αριθμό χημικών αντιδράσεων, όπως για παράδειγμα: τη μετατροπή του λευκού φωσφόρου σε ερυθρό, ή την ένωση του χλωρίου με το υδρογόνο, τον γνωστό σχηματισμό του όζοντος (O3), από το οξυγόνο (O2), τη διάσπαση των αλογονούχων ενώσεων του αργύρου (βασική της κλασικής φωτογραφίας), αλλά ακόμα και στον άνθρωπο, όπως το μαύρισμα του δέρματος, μετά από παρατεταμένη έκθεση στον Ήλιο.
Κυρίαρχη όμως επίδραση του φωτός σε τέτοιες διεργασίες αποτελεί η διαδικασία της φωτοσύνθεσης που συμβαίνει στα πράσινα μέρη των φυτών με την μεσολάβηση βεβαίως της χλωροφύλλης.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]